Τάγματα ασφαλείας μέρος 3ο

Ο Πούλος με την ομάδα ταγματασφαλιτών στα Γιαννιτσά
Ο Πούλος με την ομάδα ταγματασφαλιτών στα Γιαννιτσά

Η ιστοσελίδα ALT.GR δημοσιεύει σήμερα το 3ο Μέρος της σειράς άρθρων, σχετικά με τα  “Τάγματα Ασφαλείας” με επιμέλεια του  Μ.Κ.

Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο γεγονός της ίδρυσης 22 ακόμη ταγμάτων εκτός από τα 9 ευζωνικά. Αυτά δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και είναι γνωστά ως Εθελοντικά Τάγματα Χωροφυλακής ή Πρότυπα Τάγματα Χωροφυλακής.

Τα περισσότερα δημιουργήθηκαν στην Πελοπόννησο, Τα συγκεκριμένα τάγματα δεν έχουν καμία σχέση με τα Ευζωνικά τάγματα ούτε ως προς τον τρόπο που έγινε η στελέχωσή τους, ούτε και στον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκαν. Ιδρυτής των εθελοντικών ταγμάτων χωροφυλακής στην Πελοπόννησο θεωρείται ο αντικομουνιστής συνταγματάρχης Διονύσιος Παπαδόγκωνας ο οποίος αρχικά ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την δημιουργία τους με τους Ιταλούς χωρίς αποτελέσματα. Αργότερα μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών (8 Σεπτέμβρη 1943) απευθύνθηκε στους Γερμανούς. Οι Γερμανοί όμως τον θεωρούσαν φίλο και υποστηρικτή των Βρετανών και έτσι αρχικά αρνήθηκαν. Για να κάμψει τις αντιδράσεις των Γερμανών ο Παπαδόγκωνας τους πρότεινε να κρατήσουν ως ομήρους την γυναίκα και την κόρη του ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να τους εξαπατήσει και να στραφεί τελικά εναντίον τους.

Συνταγματάρχης Διονύσιος Παπαδόγκωνας

Τελικά μετά από προσωπική έγκριση του ίδιου του Χίτλερ, ο οποίος επιθυμούσε την σταδιακή απόσυρση γερμανικών στρατευμάτων και μεταφορά τους στο ανατολικό μέτωπο όπου ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα αλλά και εξ’ αιτίας της ανάγκης να αναπληρωθούν με κάποιο τρόπο οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αποσυρθεί, ο Παπαδόγκωνας έλαβε έγκριση για την δημιουργία των ταγμάτων. Το βασικό θέμα που επιδίωκε και πέτυχε ο Παπαδόγκωνας εκτός από την παροχή οπλισμού και στολών από τους Γερμανούς ήταν και η παροχή δωρεάν σίτισης στα μέλη των ταγμάτων χωροφυλακής δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για κατάταξη. Οι άνδρες των ταγμάτων χωροφυλακής στην Πελοπόννησο ήταν ντυμένοι με παλιές Ιταλικές και Γερμανικές στολές, ενώ κάποιοι φορούσαν στολή χωροφύλακα.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1943 ελάχιστες ημέρες μετά την έγκριση του Χίτλερ δημιουργήθηκε από τον Λεωνίδα Βρεττάκο στην Λακωνία το «τάγμα Λεωνίδας». Ο Λεωνίδας ήταν ο αδερφός του Τηλέμαχου Βρεττάκου που είχε παλαιότερα δημιουργήσει ομάδα ενόπλων στην ίδια περιοχή που τρομοκρατούσε αντιστασιακούς και κομουνιστές. Η συγκεκριμένη ομάδα διαλύθηκε μετά τις μεγάλες απώλειες που είχε σε μάχες με τον ΕΛΑΣ στις οποίες έχασε την ζωή του και ο ίδιος ο ιδρυτής της. Τα περισσότερα από τα επιζώντα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας απορροφήθηκαν από το τάγμα Λεωνίδας.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου τάγματος θα ανακοινωθεί με την υπ’ αριθμόν 41084Α γερμανική διαταγή η οποία θα αναφέρει την ίδρυση του τάγματος «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» με έδρα την Σπάρτη ως τμήμα του Ελληνικού Εθνικού Στρατού και θα τονίζει τον σκοπό του τάγματος ώστε να μην υπάρχει καμία παρανόηση για τον ρόλο που αναλάμβαναν.

«Το τάγμα εθελοντών κατά τον σκοπόν και διαταγήν της κάμνει μόνον επιχειρήσεις προς καταπολέμησιν του κομουνισμού εις τον Νομόν Λακωνίας, προπαντών να καταπολεμήσει τους κομουνιστικούς αντάρτες.»

Από το αρχείο του ΚΚΕ (έγγραφο 502207). Διαταγή Γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης για την ίδρυση του τάγματος Λεωνίδας 25.12.1943.

Στην συγκεκριμένη διαταγή αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια τόσο ο αριθμός των ανδρών που θα αποτελούν το συγκεκριμένο τάγμα (1000), η κατανομή τους (180 άνδρες στο Γύθειο και 820 άνδρες στη Σπάρτη) αλλά και ο οπλισμός που θα λάβουν από τους Γερμανούς και ο οποίος αριθμεί 1000 τουφέκια, 22 πολυβόλα ή οπλοπολυβόλα, 10 όλμους, φωτοβολίδες και αυτόματα πιστόλια όσα υπάρχουν όπως αναφέρει.

Ένα άλλο τάγμα που δημιουργήθηκε και στο οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια των αναρτήσεών μας ήταν αυτό στον Μελιγαλά με διοικητή τον Παναγιώτη Στούπα. Ο Στούπας αυτοκτόνησε κατά την πολιορκία της Πύλου από τον ΕΛΑΣ, ενώ το συγκεκριμένο τάγμα γνώρισε τεράστιες απώλειες στην μάχη με τον ΕΛΑΣ στο Μελιγαλά μετά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων.

Εθελοντικά τάγματα χωροφυλακής δημιουργήθηκαν ακόμη στην Ηλεία, στην Τρίπολη, στην Κόρινθο με αρχηγό τον Κοντοστάνο. Διοικητής των ταγμάτων Πελοποννήσου ήταν ο Παπαδόγκωνας που διοικούσε και το τάγμα με έδρα την Τρίπολη. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στην περιοχή της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Πάτρα είχε την έδρα του το 2ο Σύνταγμα Ευζώνων με διοικητή τον Νικόλαο Κουρκουλάκο που ανέπτυξε σημαντική δοσιλογική δράση στην Αχαΐα, και στην Αιτωλοακαρνανία σε συνεργασία με το εθελοντικό τάγμα χωροφυλακής του Αγρινίου.

Ο ιδρυτής των εθελοντικών ταγμάτων χωροφυλακής Πελοποννήσου (Παπαδόγκωνας) θα σκοτωθεί στην διάρκεια των μαχών του Δεκέμβρη 1944 (Δεκεμβριανά) στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στο Γουδί όπου είχε μεταφερθεί μετά την αποχώρηση των Γερμανών και την παράδοση του στους Βρετανούς για να γλιτώσει από τον ΕΛΑΣ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρ’ όλο που η διάρκεια δράσης των συγκεκριμένων ταγμάτων ήταν μικρή, Νοέμβριος 43 που ιδρύθηκαν μέχρι Οκτώβριος 44 που αποχώρησαν οι Γερμανοί, τα εγκλήματα που διέπραξαν ήταν πολλά και ιδιαίτερης αγριότητας. Από αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί και το μίσος που επέδειξαν οι χωρικοί κυρίως των περιοχών της Πελοποννήσου εναντίον τους μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων και τα όσα έγιναν στον Μελιγαλά, στην Καλαμάτα και αλλού.

Σύμφωνα με τις αναφορές του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο έγιναν συνολικά 7300 εκτελέσεις. Από αυτές οι 2000 έγιναν από τους Γερμανούς ενώ σε κοινές επιχειρήσεις των πρότυπων ταγμάτων χωροφυλακής με τους Γερμανούς πραγματοποιήθηκαν 5300 εκτελέσεις κυρίως αμάχων και φυλακισμένων κομουνιστών (που είχε φροντίσει το Μεταξικό καθεστώς να παραδώσει στους Γερμανούς), κάηκαν 10882 σπίτια και λεηλατήθηκαν περισσότερα από 25000.

Επιμέλεια Μ.Κ. Συνεχίζεται….

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...