Ταϊβάν: Διάλογο με την Κίνα ζητά η πρόεδρος της χώρας

Ουσιαστικό διάλογο με την Κίνα ζήτησε μέσω δήλωσής της η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Βεν, σε περίοδο αυξημένης στρατιωτικής έντασης με το Πεκίνο που διεκδικεί το νησί ως κυρίαρχο κινεζικό έδαφος.

Η Ταϊβάν δέχεται διαρκή πίεση από το Πεκίνο, με την αυξανόμενη δραστηριότητα της πολεμικής αεροπορίας τις τελευταίες εβδομάδες και την διέλευση πολεμικών αεροσκαφών από την ευαίσθητη μεσαία γραμμή των στενών του νησιού, με την Κίνα να δηλώνει ότι ανταποκρίνεται στη “συμπαιγνία” της Ουάσινγκτον με το Ταϊπέι.

«Εφόσον οι αρχές του Πεκίνου είναι πρόθυμες να επιλύσουν τους ανταγωνισμούς και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ενώ διατηρείται η ισοτιμία και η αξιοπρέπεια, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για να διευκολύνουμε τον ουσιαστικό διάλογο», δήλωσε η Τσάι. Ωστόσο, έχει καταστήσει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν προτεραιότητα και είπε ότι θα συνεχίσει να το προωθεί, τηρώντας την αρχή ούτε της επιδίωξης πολέμου ούτε του φόβου.

Από την πλευρά της η Κίνα δεν είχε κάποια άμεση αντίδραση, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν την Ταϊβάν για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...