Ταϊβάν: Έντονη αντίδραση της Κίνας στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα / Πηγή: PRC

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκαλούν οι ολοένα και πυκνότερες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τη διεθνή «αναβάθμιση» της Ταϊβάν. Ουσιαστικά πρόκειται για την ντε φάκτο διεθνή αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους μέσα από τη συμμετοχή της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σχετική επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στην οποία αναφέρεται ότι ο αποκλεισμός της Ταϊβάν από συναντήσεις του ΟΗΕ «υπονομεύει το σημαντικό έργο του Οργανισμού και των οργάνων του».

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, υποστήριξε ότι η αμερικανική δήλωση «παραβιάζει σοβαρά την αρχή της “μίας Κίνας”, τους όρους των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας – ΗΠΑ» (παλιότερων διμερών συμφωνιών για την Ταϊβάν) αλλά και τους «βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις». Αναφέρθηκε σε γεγονότα που «δίνουν συνέχεια σε εξελίξεις στην κατεύθυνση της απόσχισης με την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”» και τα οποία «αποτελούν τη μεγαλύτερη αληθινή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν». Κατέληξε ότι «αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παίζουν το “χαρτί Ταϊβάν”, αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα σεισμικούς κινδύνους στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, υπονομεύοντας σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά και βλάπτοντας ιδιαίτερα τα συμφέροντα των ίδιων των ΗΠΑ».

Χάρτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Χάρτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας / Πηγή: Liam Read on Unsplash

Επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Ταϊβάν

Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψη αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Γάλλο Ρ. Γκλούκσμαν, ενάντια στον οποίο το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο των αντεγκλήσεων Κίνας – Δύσης για τον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε Χονγκ Κονγκ, Σιντζιάνγκ κ.λπ.

Αντιδρώντας στην επίσκεψη, η κινεζική αντιπροσωπεία στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι «η αρχή της “μίας Κίνας” αποτελεί αρχή ενιαία αναγνωρισμένη στις διεθνείς σχέσεις» και προειδοποίησε πως η επίσκεψη «θα υπονομεύσει την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα και στις επαφές που θα έχει στην Ευρώπη ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, ο οποίος αναμένεται στην Πράγα μετά από πρόσκληση της τσεχικής Γερουσίας – ο πρόεδρος της οποίας, εξάλλου, πέρυσι είχε επισκεφτεί κι αυτός την Ταϊπέι. Μίλησε για «κακόβουλες, προκλητικές ενέργειες (…) της Γερουσίας και ορισμένων στην Τσεχία» και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε με όλες τις απαραίτητες και νόμιμες αντιδράσεις». Δήλωσε ακόμα ο Λιζιάν πως «οι αρχές της Ταϊβάν πρέπει να έχουν κατά νου ότι η αναζήτηση της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν” με εξωτερική στήριξη είναι καταδικασμένη να αποτύχει (…) Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηττηθεί η συνωμοσία για την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”».

Ταϊβάν: Ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης

Βραδυνή εικόνα της Τάιπέι - Ταϊβάν
Φώτο Αρχείου / Βραδινή εικόνα της Τάιπέι – Ταϊβάν / Πηγή: Pexels

Η εκπρόσωπος του ταϊβανέζικου ΥΠΕΞ, Τζοάν Ου, είπε ότι ο Γου θα βρεθεί και στη Σλοβακία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει (μάλλον διαδικτυακά) και σε συνάντηση που θα γίνει στη Ρώμη με πρωτοβουλία της λεγόμενης «Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα». Πρόκειται για ένα ακόμη πολυμερές σχήμα που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού Δύσης – Κίνας. Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα αναζητήσουμε πιο ενεργά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ταϊβάν και χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...