Ταϊβάν: Η Κίνα έτοιμη για αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

Κίνα, Πεκίνο

Αν και η τριήμερη επίσκεψη της αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, ακυρώθηκε τελικά, στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου στις ΗΠΑ, οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ταϊπέι ανησυχούν έντονα το Πεκίνο που δηλώνει έτοιμο να υπερασπιστεί την Ταϊβάν ως τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

Ήταν ενδεικτικό ένα άρθρο στη διαδικτυακή κρατική κινεζική αγγλόφωνη εφημερίδα «Global Times» όπου αφού επέκρινε τον προγραμματισμό επίσκεψης ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου στην Ταϊβάν, τόνιζε ότι η Κίνα πρέπει να θέσει «σαφή κόκκινη γραμμή» και στο διάστημα που απομένει στην απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις ιμπεριαλιστικές διαπραγματεύσεις της με τη διοίκηση Μπάιντεν.

Αν η κεντρική κινεζική κυβέρνηση δεν επιδείξει αποφασιστικότητα – ανέφερε το άρθρο – «οι ΗΠΑ και το νησί (σ.σ. οι τοπικές αρχές) της Ταϊβάν θα σκεφτούν ότι το Πεκίνο θα ανεχόταν μάλλον τις προκλήσεις τους για χάρη των μακροπρόθεσμων συμφερόντων (…) Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί λαθεμένα να σκεφτεί ότι θα έχει περισσότερο χώρο για να πιέσει την κινεζική ηπειρωτική χώρα. Αυτό θα καταστήσει επιζήμια για την Κίνα την έναρξη των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Μεταξύ άλλων κατέληγε: «Θα προτιμούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση στα Στενά της Ταϊβάν, ακόμη και μια “καταιγίδα”, τις επόμενες 10 ημέρες (…) Η κρίση θα δώσει στους αποσχιστές ένα μάθημα. Ακόμη και αν αυτό προκαλέσει σοκ στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ κατά την περίοδο της αλλαγής εξουσίας στις ΗΠΑ, θα αποφέρει περισσότερα οφέλη στην κανονική ανάπτυξη

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...