Ταϊβάν: Κλιμακώνονται οι εντάσεις με Κίνα -Άνοιξε πτέρυγα μάχης με αναβαθμισμένα F-16V

αεροπλάνο-f-16
Πηγή: Eurokinissi

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν, εξήρε σήμερα τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας της με τις ΗΠΑ, καθώς έθετε σε υπηρεσία σε επίσημη τελετή τη νέα πτέρυγα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας της με F-16V, αναβαθμισμένη εκδοχή του ιδιαίτερα διαδεδομένου σε διεθνές επίπεδο τύπου ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων.

Τα συχνά κινεζικά και αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή που εκφράζουν τις ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, έχουν εντείνει τους φόβους για την πιθανότητα σύρραξης εξαιτίας της Ταϊβάν, η οποία έχει δική της κυβέρνηση και στρατό, αλλά η Κίνα την θεωρεί επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Στην τελετή, σε αεροπορική βάση στην πόλη Τσιαγί (νότια), η κυρία Τσάι διαβεβαίωσε πως η παράδοση των αναβαθμισμένων μαχητικών δείχνει στην αταλάντευτη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ταϊπέι και στη διμερή εταιρική σχέση.

«Πιστεύω πως για όσο επιμένουμε στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, θα υπάρχουν κι άλλες χώρες που σκέφτονται όπως εμείς που θα σταθούν στο ίδιο μέτωπο πλάι μας» πρόσθεσε στην εκδήλωση με παρούσα την κορυφαία αμερικανική διπλωμάτισσα στην Ταϊβάν, τη Σάντρα Άουντκερκ.

Οι ΗΠΑ δεν διατηρούν επίσημα διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, είναι μολαταύτα η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της νήσου σε διεθνές επίπεδο και ο βασικός προμηθευτής όπλων των ένοπλων δυνάμεών της, κάτι που προκαλεί οργή στο Πεκίνο.

Την αναβάθμιση των F-16, έναντι τιμήματος 110 δισεκ. δολαρίων Ταϊβάν, ή σχεδόν 4 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ, ανέλαβε κοινοπραξία των οποίων ηγούνται οι Lockheed Martin και Aerospace Industrial Development Corp (AIDC). Προστίθεται σε σειρά συνεργασιών της Ουάσινγκτον και της Ταϊβάν στο πεδίο των εξοπλισμών.

Η Ταϊβάν μετατρέπει 141 F-16A/B σε F-16V, τα 64 από τα οποία είναι ήδη έτοιμα, και έχει παραγγείλει επίσης 64 νέα. Ο τύπος διαθέτει νέα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα και ραντάρ ώστε να μπορεί να αναμετρηθεί με τα κινεζικά μαχητικά, ανάμεσά τους το σχεδόν αόρατο για τα ραντάρ J-20.

Τα F-16V μπορούν να φέρουν τον προηγμένο πύραυλο αέρος-αέρος AIM-9X Sidewinder της Raytheon Technologies.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν θεωρείται γενικά πως έχει προηγμένο υλικό και καλά εκπαιδευμένους χειριστές, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος με αυτήν της Κίνας.

Το 2019, η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση περισσότερων F-16 στην Ταϊβάν έναντι τιμήματος 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αφού παραδοθούν, η νήσος θα έχει στόλο διακοσίων τέτοιων μαχητικών, τον μεγαλύτερο στην Ασία.

Το Πεκίνο απο την πλευρά του, επιβάλλει κυρώσεις στη Lockheed Martin για την πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...