Ταϊβάν: Πολεμικό πλοίο του Καναδά έπλευσε κοντά στον νησί

Βραδυνή εικόνα της Τάιπέι - Ταϊβάν
Φώτο Αρχείου / Βραδινή εικόνα της Τάιπέι – Ταϊβάν / Πηγή: Pexels

Ένα καναδικό πολεμικό πλοίο έπλευσε μέσα στα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του νησιού το Σάββατο, γεγονός που έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης στρατιωτικής έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν και το οποίο μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση με το Πεκίνο.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως δική της επικράτεια, έχει εντείνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα γύρω από το νησί τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι το καναδικό πλοίο είχε ταξιδέψει στα στενά της Ταϊβάν από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατευθυνόταν βόρεια αφού έφυγε από την πλωτή οδό.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν παρακολούθησαν το πλοίο ενώ ήταν στο στενό προσθέτοντας ότι η κατάσταση ήταν φυσιολογική. Το ναυτικό του Καναδά είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση τον Σεπτέμβρη του περασμένου έτους.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί επίσης τακτικά περάσματα μέσω του στενού.

Η Κίνα τείνει να καταγγείλει τέτοια δρομολόγια. Τον Αύγουστο, ο στρατός της χαρακτήρισε το πέρασμα του αντιτορπιλικού USS Mustin μέσα από το στενό ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» κίνηση.

Οι σχέσεις Κίνας-Καναδά έχουν ενταθεί από τότε που ο Καναδάς συνέλαβε την επικεφαλής οικονομική διευθύντρια του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies, Meng Wanzhou, στα τέλη του 2018, με ένταλμα από τις ΗΠΑ κατηγορώντας τη για τραπεζική απάτη και παραπλάνηση της τράπεζας HSBC σχετικά με επιxειρηματικές συναλλαγές στο Ιράν, γεγονός που παραβίαζε τον νόμο περί κυρώσεων των ΗΠΑ.

Λίγο μετά την σύλληψη της Meng, η Κίνα συνέλαβε τους Καναδάς πολίτες Μάικλ Σπόβερ και Μάικλ Κόβιγκ, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...