Ταϊβάν: Συνεχίζονται οι κινεζικές ασκήσεις – Η Ταϊπέι στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή

Άσκηση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού - Κίνα

Κινεζικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συνέχιζαν σήμερα το πρωί τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, που ξεκίνησαν την Πέμπτη σε έξι ζώνες γύρω από το νησί και μάλιστα με πραγματικά πυρά, περικυκλώνοντας το νησί από θάλασσα και αέρα. Οι ασκήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της κλιμάκωσης, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει αεροσκάφη και πλοία για να αντιδράσουν «καταλλήλως» στα κινεζικά γυμνάσια γύρω από το νησί.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-τσανγκ δήλωσε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε «με έπαρση» στρατιωτικές κινήσεις για να διαταράξει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι, ο Σου κάλεσε επίσης το Πεκίνο να μην κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και καταδίκασε τους «ξένους εχθρούς» που, όπως δήλωσε, προσπαθούν να ρίξουν το ηθικό των Ταϊβανέζων μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν είναι προκλητικές και ανεύθυνες.

«Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάριν Τζιν-Πιερ.

«Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, πράγμα που περιμένει ο κόσμος», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να συμμετάσχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση με την Ινδία σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τα διαφιλονικούμενα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν στα μέσα Οκτωβρίου σε υψόμετρο 10.000 ποδιών στο Άουλι στην ινδική πολιτεία Οταραχάντ και θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση πολέμου σε μεγάλο υψόμετρο, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματικό του ινδικού στρατού.

Το Άουλι απέχει περίπου 95 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC), ένα κομμάτι γης όπου τα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Κίνας δεν είναι σαφώς οριοθετημένα.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν ως μέρος της 18ης ετήσιας κοινής άσκησης γνωστής ως «Yudh Abhyas»(«Πρακτική Πολέμου).

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν να διατηρήσουν τον «στρατηγικό συντονισμό και να εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία» μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των δυο χωρών, Γουάνγκ Γι και Σεργκέι Λαβρόφ, στην Καμπότζη στο περιθώριο συνομιλιών με κορυφαίους διπλωμάτες από την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...