Ταϊβάν: Ζητά μεγαλύτερη «διεθνή υποστήριξη» απέναντι στις ενέργειες της Κίνας στα Στενά

Ταϊβάν - ΗΠΑ / Σημαίες - χάρτης
Φώτο Αρχείου / Ταϊβάν – ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Μεγαλύτερη «διεθνή υποστήριξη» που θα εμποδίσει την Κίνα να ελέγχει αποτελεσματικά τα Στενά της Ταϊβάν, ζήτησε χτες ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ, Τζόζεφ Γου, καθώς οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις, που ξεκίνησαν την Πέμπτη μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, παρατάθηκαν και χτες.

Ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν κατήγγειλε ότι η Κίνα προχώρησε στα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί για να «προετοιμάσει εισβολή στην Ταϊβάν» και «να μεταβάλει το status quo στο Στενό της Ταϊβάν και σε όλη την περιοχή» Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Γου εκτίμησε ότι «μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ρουτίνα τη στρατιωτική παρουσία της σε μια προσπάθεια να καταστρέψει το status quo στα Στενά της Ταϊβάν», που έχουν στρατηγική σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ το Πεκίνο αμφισβητεί όλο και πιο ανοιχτά πως αποτελούν διεθνή ύδατα.

Η Κίνα, υποστήριξε ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ, αναζητούσε προσχήματα για να προχωρήσει σε γυμνάσια και η επίσκεψη της Πελόσι τής έδωσε την ευκαιρία.

Οπως επισήμανε ο Γου, οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις παρεμποδίζουν την κίνηση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Τουλάχιστον 20 πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν παρέμεναν χτες κοντά στη διάμεση γραμμή που χωρίζει νοητά την Κίνα και την Ταϊβάν στο Στενό και κάποια κινεζικά αποπειράθηκαν να την περάσουν, μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούμενο ανώνυμη πηγή. Η ίδια πηγή είπε πως αρκετά κινεζικά πολεμικά συνεχίζουν να επιχειρούν στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν άρχισαν ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά, προσομοιώνοντας την άμυνα της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

Στις ασκήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη, συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 40 οβιδοβόλα, διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού.

Σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας καταγράφεται στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στην περιοχή.

Πεντάγωνο: Η Κίνα θέλει να πιέσει, δεν θα επιτεθεί στην Ταϊβάν

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, η Ουάσιγκτον εμμένει στην εκτίμησή της ότι η Κίνα δεν θα προσπαθήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τον περασμένο Νοέμβρη, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ είχε πει ότι η Κίνα είναι απίθανο να προσπαθήσει να καταλάβει στρατιωτικά την Ταϊβάν τα επόμενα δύο χρόνια, ακόμη και όταν ο στρατός της αναπτύσσει ικανότητες, που θα επέτρεπαν τη βίαιη ανακατάληψη του αυτοδιοικούμενου νησιού.

«Είναι σαφές πως η Κίνα προσπαθεί να πιέσει την Ταϊβάν, ξεκάθαρα προσπαθεί να πιέσει τη διεθνή κοινότητα και το μόνο που θα πω είναι ότι δεν θα “τσιμπήσουμε το δόλωμα” και δεν πρόκειται να πετύχει», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Κ. Καλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει διόδους μέσω των Στενών της Ταϊβάν τις επόμενες βδομάδες.

Ο Ρ. Κιζεβέτερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU), ειδικός σε θέματα ασφάλειας, καθώς και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιτήρηση των μυστικών υπηρεσιών, εκτιμά ότι μια επιθετική κίνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα.

«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η Κίνα ίσως επιτεθεί, όταν θα είναι σε θέση να κατασκευάζει ημιαγωγούς με την ίδια ακρίβεια, ταχύτητα αλλά και ποσότητα όπως η Ταϊβάν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2027», είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

«Από την άλλη, κάποιοι εκτιμούν ότι ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που η Δύση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η συγκυρία ίσως ευνοεί την Κίνα» για επίθεση στην Ταϊβάν. Ο Κιζεβέτερ δεν πιστεύει ότι επίκειται άμεση εισβολή της Κίνας. Θεωρεί ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μελλοντική κλιμάκωση, αν και όχι απαραίτητα τους επόμενους μήνες».

Πάντως, η Ν. Πελόζι υπερασπίστηκε την απόφασή της να επισκεφτεί την Ταϊβάν και δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν «στην κινεζική κυβέρνηση να απομονώσει την Ταϊβάν». «Δεν πρόκειται να αποφασίζει (σ.σ. η κινεζική κυβέρνηση) ποιος επιτρέπεται να πάει στην Ταϊβάν», είπε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...