Τατζικιστάν – Κιργιστάν: Ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα

Στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν
Στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν σημειώνονται σε περιοχές των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τραυματίστηκαν δύο Κιργίζοι συνοριοφύλακες, ενώ στο Τατζικιστάν ένας σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

Ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους στρατιώτες των δύο χωρών αναφέρθηκε και στην περιοχή Μπουλάκ – Μπάσι, το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριοφυλακής του Κιργιστάν, το συμβάν ξεκίνησε καθώς Τατζίκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε θέσεις επίθεσης.

Από την πλευρά του, το Τατζικιστάν κατηγόρησε το Κιργιστάν για αδικαιολόγητο βομβαρδισμό του συνοριακού της σταθμού. Μια άλλη αψιμαχία σημειώθηκε και στην περιοχή Κακ-Σάι.

«Στις 3.08 μ.μ.(τοπική ώρα – 12:08 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Pasky-Aryk της περιοχής Batken, οι συνοριοφύλακες του Τατζικιστάν άνοιξαν πυρ εναντίον των συνοριοφυλάκων του φυλακίου Samarkandek του συνοριακού αποσπάσματος Μπάτκεν του Κιργιστάν. Οι Κιργίζοι συνοριοφύλακες ανταπάντησαν τα πυρά, άρχισαν νέα ανταλλαγή πυροβολισμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Κιργιστάν.

Από τις 4 μ.μ. (1 μ.μ. ώρα Ελλάδας) η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη, με σποραδικά πυρά εκατέρωθεν των συνόρων.

Στα σύνορα των δυο κρατών, όπου υπάρχουν δεκάδες αμφισβητούμενες περιοχές, ξεσπούν συχνά επεισόδια, εξαιτίας υδάτινων πόρων και στρατηγικών περασμάτων. Επεισόδια είχαν σημειωθεί τον περασμένο Ιανουάριο με δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ την άνοιξη του 2021 σε αντίστοιχες συγκρούσεις είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 60 άνθρωποι.

Πηγή: Ria Novosti

Δείτε ακόμα...