Τατζικιστάν – Κιργιστάν: Συμφωνία για εκεχειρία μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα

Τατζικιστάν: Ασκήσεις του ΟΣΣΑ στα σύνορα με Αφγανιστάν
Φώτο Αρχείου / Τατζικιστάν: Ασκήσεις του ΟΣΣΑ στα σύνορα με Αφγανιστάν

Δύο Τατζίκοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι δέκα τραυματίστηκαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Κιργιστάν, το οποίο ανέφερε επίσης τραυματίες.

Την Παρασκευή συμφωνήθηκε «πλήρης» κατάπαυση του πυρός. Στα σύνορα των δυο κρατών – όπου παραμένουν δεκάδες αμφισβητούμενες περιοχές – ξεσπούν συχνά επεισόδια, εξαιτίας υδάτινων πόρων και στρατηγικών περασμάτων. Την περασμένη άνοιξη περίπου 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αντίστοιχες συγκρούσεις.

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν – μέλη και τα δύο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του «αμυντικού» συμφώνου υπό την ηγεσία της Ρωσίας – ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε εκεχειρία κατά τη διάρκεια συνάντησης πάνω στα σύνορα, με τη συμμετοχή των κυβερνητών των επαρχιών και αντιπροσώπων των υπηρεσιών των συνόρων.

Οι δύο γειτονικές χώρες συμφώνησαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, να συντονίσουν τις περιπολίες τους στα σύνορα και να εγγυηθούν την κυκλοφορία σε δρόμο στρατηγικής σημασίας.

«Οι αιτίες και οι παράγοντες της συνοριακής σύγκρουσης θα εξεταστούν από κοινή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδιες δομές των δύο πλευρών», ανέφερε η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Τατζικιστάν.

Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων του Κιργιστάν ανακοίνωσε την απομάκρυνση περίπου 1.500 κατοίκων χωριών που βρίσκονται στην περιοχή των εχθροπραξιών, στα όρια της επαρχίας Σογκντ με αυτή του Μπατκέν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Δείτε ακόμα...