ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ: «Nα μην γίνει η πόλη μας ορμητήριο πολέμου των ιμπεριαλιστών»

Κάλεσμα αγώνα στο λαό και στη νεολαία της Λάρισας, να βγουν στο προσκήνιο και να απαιτήσουν να μην γίνει η πόλη ορμητήριο πολέμου των ιμπεριαλιστών, απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έλευση του αμερικανοΝΑΤΟικού διοικητή, πτεράρχου Τζέφρεϊ Χαρίτζιαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία της “Αμυντικής Συνεργασίας” των δύο χωρών που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων κόμματων και η υλοποίηση της άρχισε με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό επιβεβαιώνει και ερχομός του διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE-AFAFRICA) και παράλληλα διοικητής της αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Ευρώπη, πτεράρχου Τζέφρεϊ Χαρίτζιαν, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα».

Η ΤΕ Λάρισας υπογραμμίζει: «Βασικός σκοπός ήταν η επιθεώρηση της παρουσίας των αμερικανικών μαχητικών στη Λάρισα μετά τη Βουλγαρία και Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στην πολυεθνική άσκηση “Castle Forge” με σκοπό όπως ο ίδιος επισήμανε “την αύξηση της ισχύος” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής “ΝΑΤΟ 2030” και της μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο λαός και η νεολαία πρέπει να απορρίψουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων περί “αμυντικής” -που στην πραγματικότητα είναι πολύ επιθετική- συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Να βγει στο προσκήνιο και να απαιτήσει τη μη μετατροπή της 110 ΠΜ σε αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, την απομάκρυνση όλων των βάσεων από τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το Στρατηγικό Διάλογο και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό και στο λαό της πόλης μας. Μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών που παίρνουν και στρατιωτικό – πολεμικό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό με την αστική τάξη της Τουρκίας. Ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια που βάζουν πλάτη να μετατρέπεται η πόλη μας σε πολεμικό ορμητήριο.

Το επιχείρημα ότι μ’ αυτόν τον τρόπο “θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας” είναι πέρα για πέρα ψεύτικο και παραπλανητικό. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα, παζαρεύουν με τη “σύμμαχο” Τουρκία για την απόσπασή της απ’ τη ρωσική επιρροή, ενώ κύριο μέλημά τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Αναδεικνύοντας ότι τα περί «στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» που περιλάμβανε η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι «στάχτη στα μάτια», η ΤΕ Λάρισας καταλήγει:

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως και η αντίστοιχη με τη Γαλλία, υπηρετεί τελικά το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου και για χάρη των δικών του συμφερόντων οι ελληνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν ρόλο “πρωτοπαλίκαρου” στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό και το λαό της πόλης μας σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η ειδική αναφορά στις επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες που συνοδεύουν τη στρατιωτική συμφωνία.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία της πόλης μας, να συστρατευθούν με το ΚΚΕ για να διαμορφώσουμε και να δυναμώσουμε ένα παλλαϊκό μέτωπο, απαιτώντας να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές συμφωνίες, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

Δείτε ακόμα...