Ted Lasso: Μία (μη) ποδοσφαιρική σειρά

Jason Sudeikis στο Ted Lasso: Μία (μη) ποδοσφαιρική σειρά

Ένας προπονητής αμερικάνικου football στην Premier League, μια σειρά που εξελίσσεται γύρω από (και μέσα στις) τέσσερις γραμμές, ενώ εν τέλει δεν αφορά το ποδόσφαιρο, μια ανάσα αισιοδοξίας και ελπίδας σε μια εποχή κυριαρχίας του φόβου και του μίσους και η σκοτεινή πλευρά πίσω από το χιούμορ. Μέσα από τις αντιθέσεις της, η σειρά Ted Lasso, που ξεκίνησε ως διαφήμιση, κέρδισε τις καρδιές κοινού και κριτικών

Ιστορικό

Τον Αύγουστο του 2013 το αμερικανικό δίκτυο NBC εξασφάλισε για δύο χρόνια τα δικαιώματα προβολής της Premier League. Για το κεντρικό σποτ επιλέχθηκε o Jason Sudeikis, ένας σχετικά έμπειρος ηθοποιός.

Παράλληλα με αυτό, τον ίδιο μήνα, κυκλοφορεί στους κινηματογράφους η ταινία «We are the Millers», στην οποία ο Sudeikis συμπρωταγωνιστεί με τη Jennifer Aniston. Η ταινία και το σποτ απολαμβάνουν τεράστια επιτυχία και ο χαρακτήρας επανεμφανίζεται στο σποτ για την επόμενη σεζόν.

Τον Οκτώβριο του 2019, το Apple TV+ αποφάσισε να μετατρέψει την διαφήμιση σε σειρά. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν και ο πρώτος κύκλος έκανε πρεμιέρα στην υπηρεσία streaming στις 14 Αυγούστου 2020.

Σενάριο

Η Rebbecca Welton (Hannah Waddingham) αναλαμβάνει την προεδρία της AFC Richmond, μιας ομάδας από το Λονδίνο, που αγωνίζεται στην Premier League, έπειτα από το διαζύγιό της από τον πρώην πρόεδρο. Αφού η ομάδα ήταν το μοναδικό πράγμα που αυτός αγαπούσε, η Rebbecca αποφασίζει να την διαλύσει και για να το καταφέρει, προσλαμβάνει έναν προπονητή αμερικάνικου football.

Ο Ted Lasso, που καταφθάνει από τη Wichita του Kansas, είναι ένας χαρούμενος, θετικός και κοινωνικός άνθρωπος. Δεν έχει ποδοσφαιρικές γνώσεις και καταφέρνει να κερδίσει τους παίκτες και τελικά την πρόεδρο, με τον χαρακτήρα του. Όπως πολλοί σωστά έχει αναφερθεί, «Ο Ted κάνει τους παίκτες καλύτερους ανθρώπους, όχι καλύτερους ποδοσφαιριστές.»

Τι δεν είναι η σειρά

Αρχικά, η κλασική αμερικάνικη sitcom, στην οποία ο θεατής παρακολουθεί ένα μισάωρο best of των καλύτερων στιγμών της εβδομάδας των χαρακτήρων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι Βρετανοί και στη σειρά αποτυπώνεται το χαρακτηριστικό των Βρετανικών κωμωδιών (You laugh at the characters) και όχι το αμερικάνικο (You laugh with the characters). Το τέλος του πρώτου κύκλου είναι κακό για την ομάδα, άλλο ένα βρετανικό στοιχείο στο σενάριο.

Δεύτερον, μια συνηθισμένη αθλητική σειρά. Δεν βρίσκεται η ποδοσφαιρική διάνοια στον προπονητή, το ακριβώς αντίθετο. Την ομάδα δεν προσπαθούν να την καταστρέψουν οι αντίπαλοί της, αλλά η ίδια της η πρόεδρος. Η ιστορία δεν αφορά την πραγματοποίηση ονείρων, αλλά την επιβίωση. Μια αποτύπωση της πραγματικότητας ενός συλλόγου που καταρρέει, μέσα από την αισιόδοξη ματιά του Ted.

Ίσως αυτό να συμβάλει περισσότερο από όλα στην επιτυχία της. Στο περιβάλλον που ζούμε, αυτό που σιγά σιγά όλα καταστρέφονται, ο Lasso είναι αυτός που θα κάνει τον θεατή να γελάσει και να ξεχαστεί και όπως με τους άλλους χαρακτήρες της σειράς, θα τον παρασύρει με τον οπτιμισμό του.

Οι αντιδράσεις

Ο κόσμος λάτρεψε τον κεντρικό ήρωα και γενικά τη σειρά. Το ίδιο έγινε και με τους κριτικούς. Η πρώτη σεζόν απέσπασε το εξαιρετικό ποσοστό του 91%, από 69 κριτικές στο Rotten Tomatoes. Ο δεύτερος, που αυτή τη στιγμή συνεχίζεται, το 98% σε 81 κριτικές.

Έχει κερδίσει, ως τώρα, 14 βραβεία. Από αυτά, μία Χρυσή Σφαίρα κέρδισε ο Sudeikis, για τον ρόλο του Ted. Ο ίδιος, οι συμπρωταγωνιστές του και γενικά το show είναι υποψήφιοι στα φετινά βραβεία Emmy. Ακόμα και πολιτικοί χρησιμοποιούν φράσεις από τη σειρά σε ομιλίες τους.

Εν αντιθέσει με τον πρώτο, ένα κομμάτι του κοινού έχει απογοητευθεί από τον δεύτερο κύκλο. Λένε ότι ο χαρακτήρας του Lasso δεν εξελίσσεται. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.» είχε πει ο Σόλων. Στο τελευταίο επεισόδιο κάτι συμβαίνει στον προπονητή, που ίσως να εξηγεί αυτή του τη «στασιμότητα».

Οι δύο «φύσεις» του Ted

Jason Sudeikis στο Ted Lasso: Μία (μη) ποδοσφαιρική σειρά

Το κύριο χαρακτηριστικό του, στα τρέιλερ και στο μεγαλύτερο κομμάτι της σειράς είναι η καλοσύνη του. Το πόσο καταλαβαίνει τον άλλο άνθρωπο, το τι περνάει. Η (σχεδόν) πάντα ανεβασμένη διάθεσή του και ο αυθορμητισμός του.

Παίρνει τα χειρότερα χαρακτηριστικά του εαυτού του, όπως το ότι δεν ξέρει από ποδόσφαιρο ή ότι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην αγγλική κουλτούρα και κάνει χιούμορ με αυτά. Μπορεί αρχικά να φαίνεται χαζός, όμως η στάση του απέναντι στη ζωή είναι αυτή που εμψυχώνει τους υπόλοιπους, στα αποδυτήρια, στην εξέδρα, στις συνεντεύξεις τύπου, στους διαδρόμους του προπονητικού κέντρου και των γραφείων της ομάδας, στη γειτονιά του. Απαντάει με χαρά σε όσους τον βρίζουν για την απόδοση στους αγώνες και τον φωνάζουν «wanker». Αυτός είναι ο Ted εξωτερικά.

Μόνος του ή στο σπίτι του έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές. Αρχικά, πρώτη φορά είδαμε το σπίτι του όταν η γυναίκα του ζήτησε διαζύγιο. Μετά, όταν συζητούσε με τον Roy Kent (τον αρχηγό της ομάδας – Brett Goldstein), για το αν θα πρέπει να ρισκάρουν το να τραυματιστεί και να παίξει στο τελευταίο, κρίσιμο ματς της σεζόν. Η τρίτη ήταν όταν μιλούσε μέσω βιντεοκλήσης με το γιο του στις ΗΠΑ, στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Στη μόνη περίπτωση που εμφανίστηκε μόνος, σκεφτόταν αν θα υπογράψει τα έγγραφα του διαζυγίου, σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της σειράς.

Δύο φορές ο Ted παθαίνει κρίση πανικού. Πρώτα, σε ένα club, στο οποίο βρισκόταν όλη η ομάδα, την ημέρα που πήρε τα χαρτιά για το διαζύγιο. Η δεύτερη, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, λίγες ώρες αφότου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, πιθανώς από το σχολείο του γιου του, για κάτι που συνέβη. Αργότερα, βρέθηκε να κλαίει κουλουριασμένος, στον καναπέ του γραφείου της ψυχολόγου της ομάδας.

Στις παραπάνω σκηνές, το κοινό συγκινήθηκε και έκλαψε. Σε αυτές που ο Ted δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προσωπικά του βάσανα, όπως κάνει με αυτά της ομάδας. Σε αυτές που οι δυσκολίες τον ξεπερνούν. Τότε, ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με τον προπονητή.

Όπως ο ίδιος είχε πει «There is something worse out there than being sad and it is being sad and alone.». Φαίνεται πως αυτή είναι η κατάσταση του Ted στη συγκεκριμένη φάση της ζωής του και ίσως έτσι να εξηγείται η «στασιμότητα».

Ο Ted Lasso όταν περιβάλλεται από ανθρώπους γίνεται ο Ted από το Kansas, χαμογελαστός, ατακαδόρος, αυτός που θα κάνει τους πάντες να νιώσουν καλύτερα. Όταν μένει μόνος του, μετατρέπεται σε έναν αγγλικό δραματικό ήρωα, που τα προβλήματα τον ρουφάνε. Δυσκολεύεται να βρει το θάρρος να τα αντιμετωπίσει και αυτά τον ρουφάνε.

Jason και Ted, είναι τόσο διαφορετικοί;

Ο Αμερικανός ηθοποιός με καταγωγή από τη Λιθουανία δεν πρωταγωνιστεί μόνο στη σειρά. Είναι συνδημιουργός, σεναριογράφος και διευθυντής παραγωγής. Υπάρχουν όμως πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ του ρόλου και του ηθοποιού.

Ο Ted χωρίζει με τη σύζυγο του. Στις 13 Νοεμβρίου 2020, σχεδόν έναν μήνα μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του πρώτου κύκλου, ο Sudeikis αποκάλυψε ότι χώρισε με την σύντροφό του Olivia Wilde. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι είχε χωρίσει από τις αρχές της χρονιάς. Άρα, κάποια στιγμή, ο Jason αναγκάστηκε να παίξει στη σειρά μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της προσωπικής του ζωής, όπως ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει το γεγονός.

Σημαντικό είναι επίσης ότι:

Η σειρά γυρίζεται στο Λονδίνο και έτσι αρκετό καιρό μένει μακριά από τα παιδιά του, όπως και ο Lasso.

Ο ίδιος έγραψε το σενάριο του επεισοδίου με την αίτηση διαζυγίου και την πρώτη κρίση πανικού.

Ο χαρακτήρας περιλαμβάνει στοιχεία του λεγόμενου «Kansas city nice», δηλαδή ενός «κώδικα ευγένειας» που έχουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης, στην οποία μεγάλωσε ο καλλιτέχνης.

Τον βοηθό του Lasso παίζει ο Brendan Hunt, ο έτερος αμερικάνος ηθοποιός. Ο συγκεκριμένος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Sudeikis και είναι κομμάτι του συγγραφικού team της σειράς.

Κλείνοντας

Η σειρά είναι μια εξαιρετική κωμωδία, με πολύ καλούς ηθοποιούς και ακριβείς ερμηνείες. Το σενάριο της, συγκριτικά με την μεγάλη πλειοψηφία των sitcoms, έχει ένα βάθος και μια ποιότητα που δεν βρίσκεται εύκολα και έχει γεννηθεί από το πάντρεμα των δύο «σχολών» της κωμωδίας.

Ο τυπικός, αφελής και αστείος Αμερικάνος πρωταγωνιστής (ακόμα και από το επώνυμό του φαίνεται αυτό) περιτριγυρίζεται από το επικριτικό αγγλικό περιβάλλον, που το αφήγημα ότι η σκληρή δουλειά και η φιλοδοξία φέρνει αποτέλεσμα, συντρίβονται από την πραγματικότητα.

Κάθε Παρασκευή, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου (με τρίτο κύκλο να ετοιμάζεται), δημοσιεύονται στην πλατφόρμα της Apple TV+ τα νέα επεισόδια.

Ευθύμης Κώτσης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...