Τελικά επέλεξαν χάος

Πηγή φώτο: EUROKINISSI

Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει θέμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά και διεθνή αθλητικά ΜΜΕ. Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας, Τζον Φαν’τ Σιπ ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή του από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μετά τη λήξη του συμβολαίου του, την 31η του ερχόμενου Δεκέμβρη. Η διαχείριση αυτής της προπονητικής αλλαγής θα πρέπει να γίνει με προσοχή και λεπτότητα, δύο αρετές που η διοίκηση δεν φαίνεται να έχει.

Τι συνέβη πρωτύτερα

Όπως ήταν γνωστό, το συμβόλαιο του Ολλανδού τεχνικού θα έληγε στο τέλος του 2021. Η μικρή σε διάρκεια διοίκηση Ζαγοράκη σχεδίαζε την απόλυση του προπονητή. Η στήριξη παικτών και κόσμου σε συνδυασμό με την εξαιρετική νίκη απέναντι στη Σουηδία δεν οδήγησαν ποτέ στο να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο πλάνο.

Για έναν περίπου μήνα, η Ελλάδα είχε ρόλο να παίξει στο παιχνίδι της πρόκρισης, από την οποία πρακτικά απομακρύνθηκε κατά την ήττα της στη Στοκχόλμη. Στις αρχές του Νοέμβρη, ο μαθηματικός αποκλεισμός ήρθε.

Η συζήτηση λοιπόν για την παραμονή του ομοσπονδιακού τεχνικού είχε ήδη αρχίσει. Οι παίκτες δημόσια αυτήν ζήτησαν, καθώς θα ωφελούσε την ομάδα και πίστευαν πως προπονούνταν από τον άνθρωπο που θα οδηγούσε την Ελλάδα στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση.

Η ΕΠΟ όμως, αποφάσισε έναν προπονητή που πάλεψε με τα πάντα, αναγέννησε την Εθνική και απολάμβανε την στήριξη των ποδοσφαιριστών του, να περιμένει για απάντηση, όσον αφορά το μέλλον του στην ομάδα. Ο ίδιος, όπως είναι το προφανές, δεν ανέχθηκε τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να τον αντιμετωπίσουν και έτσι ανακοίνωσε πως δεν θα παραμείνει στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Δύο χρόνια αλλαγών

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο εκτενώς στα όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθούν τα πιο σημαντικά από αυτά, ώστε να γίνει πιο εύκολα αντιληπτός ο βαθμός της ασέβειας με την οποία του φέρθηκαν.

Τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα βρισκόταν σε μία από τις πολλές «κρίσεις» που πέρασε, μετά το Μουντιάλ του 2014. Πριν την πρόσληψη του Ολλανδού, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς, μετά την αξιοπρεπέστατη δημόσια αμφισβήτηση του τότε προπονητή από τον πρώτο, ζήτησαν την αλλαγή του Άγγελου Αναστασιάδη. Όταν αυτή τελικά επήλθε, μια συμπεριφορά που έμοιαζε ψεύτικη, με σκοπό να επιτευχθεί η προπονητική αλλαγή, συνεχίστηκε.

Ο αποκλεισμός από το Euro του 2020, μετά από ήττα από την Φινλανδία και την ισοπαλία με το Λιχτενστάιν, οδήγησε στο να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην ομάδα. Διαφορετικοί ποδοσφαιριστές, κυρίως νέοι που έπαιζαν στο εξωτερικό, καλούνταν πλέον στην Εθνική. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξεκίνησε δειλά δειλά να παίζει το «ολλανδικό ποδόσφαιρο» που υποσχέθηκε ο προπονητής. Μια «φυσική» ήττα από την Ιταλία στο «Olimpico» ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες νίκες.

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, στο Nations League 2020-21, η Ελλάδα αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή το «χτίσιμό» της, καθώς εξαιτίας της πανδημίας δεν διεξήχθησαν αγώνες εθνικών μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2020. Η προσπάθεια ήταν αποτυχημένη στο νήμα και έτσι δόθηκε το πράσινο φως για να συνεχίσει ο Ολλανδός να προπονεί το πειρατικό.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022, η Εθνική δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση. Τον Οκτώβρη που πέρασε και ηττήθηκε στη Στοκχόλμη από τη γηπεδούχο, έκλεισε ένας κύκλος δύο ετών, που η Εθνική παρέμενε αήττητη.

Οι διαφορές

Στην εθνική του Σκίμπε, ο οπαδός ένιωθε περισσότερη ασφάλεια όταν η ομάδα δεν «κρατούσε τη μπάλα», παρά όταν το έκανε. Αυτό ανατράπηκε. Η κατοχή μπάλας, η άμεση πάσα, η κίνηση των παικτών χωρίς μπάλα πλάγια και διαγώνια για να δώσουν επιλογές στον συμπαίκτη τους χαρακτήρισαν την Εθνική. Μια άμυνα από ατσάλι με οπισθοχωρήσεις μέσων και αλληλοκαλύψεις λειτούργησε στο δικό μας τρίτο του γηπέδου.

Πέραν αυτού, από ένα σύνολο νεαρών και διψασμένων παικτών αποτελούνταν οι κλήσεις του Ολλανδού. Ο δεύτερος γηραιότερος παίκτης είχε ηλικία μόλις 28 ετών. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές ενώθηκαν με τον προπονητή και ενστερνίστηκαν το όραμά του για την ομάδα, κάνοντάς το πράξη μέσα στο γήπεδο.

Παράλληλα, υπήρχε μια διαρκής αδυναμία στο σκοράρισμα, η οποία οδήγησε στις πολλές ισοπαλίες. Αυτές «έκαψαν» την Εθνική και στο Nations League και στα προκριματικά του Euro. Ακόμη, οι πολλοί τραυματισμοί της τελευταίας περιόδου έκαναν δυσκολότερο το έργο της ομάδας.

Πώς να αποφευχθεί το χάος

Η προσαρμογή για μια τόσο ενωμένη ομάδα, που βρήκε τον εαυτό της μέσω του προπονητή, του πλάνου και των στόχων της θα είναι δύσκολη. Η σχέση τεχνικού επιτελείου και παικτών παρέμενε γνωστή δημόσια.

Η ΕΠΟ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσο δύσκολο κι αν έχει αποδείξει τα τελευταία πολλά χρόνια ότι της είναι. Προτεραιότητα λοιπόν θα πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη ενός προπονητή που προτίθεται να συνεχίσει το ποδόσφαιρο του Φαν’τ Σιπ. Οι ποδοσφαιριστές το έχουν συνηθίσει και αυτό μπορεί να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη ποδοσφαιρικής κουλτούρας σε αυτή τη χώρα, όπως οραματιζόταν ο Ολλανδός. Η Εθνική του αποτελούσε το παράδειγμα, που αν μακροημέρευε θα ακολουθούσαν οι σύλλογοι και οι προπονητές της χώρας. Αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει η ΕΠΟ πως θα πραγματοποιηθεί. Αλλιώς, θα πρέπει να περιμένουμε πότε (σε 20, 30 ή 50 χρόνια) θα βγει κάποια καλή φουρνιά και θα περάσουμε σε μεγάλη διοργάνωση.

Καθαρά και μόνο για το τωρινό γκρουπ παικτών που απαρτίζουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, κάποιος με την ακεραιότητα και την πίστη στο όραμα που είχε ο τέως προπονητής θα αποτελέσει την καλύτερη λύση. Ο Φαν’τ Σιπ έχτισε την ομάδα θέτοντας εκτός της ποδοσφαιριστές που δημιουργούσαν προβλήματα στους συμπαίκτες τους και στους προκατόχους του. Αυτό είναι απαραίτητο να διατηρηθεί, ώστε να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο οι διεθνείς, μέσω της ενότητας και της συνεργασίας, που η σταθερότητα και η ηρεμία ενισχύουν.

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ τα έβαλε με όλους και με όλα και άντεξε χάρη στη στήριξη κοινού και παικτών. Κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος και ακέραιος, παρά τις ατέλειωτες επιθέσεις που δέχθηκε από έντυπα, sites, ξεχασμένους προπονητές και άλλους. Άλλαξε την νοοτροπία και το παιχνίδι της Εθνικής. Έσωσε την ομάδα από τα απανωτά διεθνή ρεζιλίκια και στο τέλος φεύγει υπερήφανος για ό,τι δημιούργησε. Αυτή χρειάζεται κάποιον να συνεχίσει το έργο του, αν θέλει να περάσει στο Euro της Γερμανίας και αν θέλει να έχει ένα μέλλον με σταθερότητα.

Ευθύμης Κώτσης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...