Θ. Παφίλης: Αντισυνταγματικός και αντιλαϊκός ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ γιατί μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις

Θ. Παφίλης: Αντισυνταγματικός και αντιλαϊκός ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ γιατί μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις

Το Σύνταγμα λέει πως η παιδεία παρέχεται δημόσια και δωρεάν, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει εδώ και χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται, υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Πρόσθεσε πως η λαϊκή εργατική οικογένεια, πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών της σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από τις ξένες γλώσσες μέχρι τα μεταπτυχιακά, στα οποία έχουν επιβληθεί δίδακτρα. 

Σχετικά με την πρόταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως πάντα η αντισυνταγματικότητα καθορίζεται από την εκάστοτε πλειοψηφία, τόνισε πως το ΚΚΕ στηρίζει την ένταση. Υπογράμμισε πως το σχέδιο νόμου είναι αντισυνταγματικό σχετικά με τους διορισμούς και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, στις διοικήσεις των οποίων θα συμμετέχουν στελέχη της αγοράς, ενώ προβλέπει πως θα κλείνουν τμήματα εάν δεν βρίσκουν χορηγούς, αφού η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται δραματικά. 

Για το επιχείρημα που ακούγεται «έξω τα κόμματα από την Παιδεία», υπενθύμισε πως το έλεγε η φασιστική χρυσή αυγή, κάτι που δεν ισχύει, ειδικά στα Πανεπιστήμια όπου γίνεται ζύμωση ιδεών και πολιτικών απόψεων ενώ καταλήγοντας τόνισε πως η εμπορευματοποίηση της παιδείας στηρίζεται στην πολιτική της ΕΕ που όλα τα κόμματα στηρίζουν κι εφαρμόζουν.

Δείτε ακόμα...