The Associated Press: Η Ελλάδα αναμένεται να επεκτείνει τα μέτρα του lockdown μετά τα τέλη Νοεμβρίου

Αθήνα- Χαυτεία - Καραντίνα
Άδειοι δρόμοι καθώς σήμερα ξεκινά το δεύτερο lockdown / Πηγή: Eurokinissi

The New York Times 

Μετά από καθυστερήσεις εβδομάδων, η μετάβαση του Μπάιντεν μπορεί τελικά να ξεκινήσει. Η Έμιλυ Μέρφι, ο διαχειρίστρια της Διοίκησης Γενικών Υπηρεσιών, όρισε επίσημα τον Τζο Μπάιντεν ως τον διαφαινόμενο νικητή των προεδρικών εκλογών, παρέχοντας ομοσπονδιακά κεφάλαια και πόρους για να ξεκινήσει η επίσημη μετάβαση. Η κα Μέρφι υπερασπίστηκε την καθυστέρηση, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προχωρήσει στη συνταγματική διαδικασία της μέτρησης των ψήφων και της επιλογής προέδρου.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες ισχυριζόμενος ψευδώς ότι είχε κερδίσει τις εκλογές και προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας, στο Twitter αποδέχθηκε την απόφαση της κυρίας Μέρφι, ακόμη και όταν δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις νομικές του μάχες αμφισβητώντας τα εκλογικά αποτελέσματα.« Θα συνεχίσουμε τον καλό αγώνα και πιστεύω ότι θα επικρατήσουμε!» έγραψε. Νωρίτερα, το εκλογικό συμβούλιο του Μίσιγκαν ενέκρινε το αποτέλεσμα των εκλογών, ανοίγοντας το δρόμο για τον κ. Μπάιντεν να λάβει τις 16 εκλογικές ψήφους της πολιτείας. Ο Μπάιντεν αναμένεται να διορίσει τη Janet Yellen, την πρώτη γυναίκα που ηγείται της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τη Δευτέρα σχέδιο για την άρση του εθνικού αποκλεισμού της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για εμβόλιο και σημάδια επιβράδυνσης του ποσοστού μόλυνσης, αλλά προειδοποίησε για αυστηρούς περιφερειακούς περιορισμούς που θα διαρκέσουν μέχρι την άνοιξη. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τους περιορισμούς. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί». Εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν: «Είναι κακή ιδέα να χαλαρώσουμε τα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα». «Θα πληρώσουμε τις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις με νοσηλεία τον Ιανουάριο και θάνατο Φεβρουαρίου».

Μπόρις Τζόνσον

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η ανάλυση ορισμένων από τις κλινικές δοκιμές του στην τελική της φάσης έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 70,4% και πιθανώς έως και 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19.

Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: AstraZeneca

Εκατομμύρια Ιταλοί, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήμετα, δεν μπόρεσαν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να εκτελέσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες πέρασαν από τα αεροδρόμια των ΗΠΑ την Κυριακή, οι περισσότεροι σε μια μέρα από τον Μάρτιο, σε ένδειξη ότι όσοι πετούν για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους για την ημέρα των ευχαριστιών θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διάδοση του κορονοϊού.


The Associated Press

Η Ελλάδα αναμένεται να επεκτείνει τα μέτρα κλειδώματος μετά τα τέλη Νοεμβρίου, δεδομένης της εξάπλωσης του COVID-19 και της πίεσης στα νοσοκομεία, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της χώρας. «Με βάση τα επιδημικά στοιχεία, την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και την εξάπλωση της νόσου, είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα δεν μπορούν να αρθούν στο τέλος του μήνα», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.  «Ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να μειωθεί και το σύστημα υγείας πρέπει να ηρεμήσει, εάν θέλουμε να ανακτήσουμε σταδιακά μια μερική ομαλότητα», πρόσθεσε.

καραντίνα
Καραντίνα στην Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Η χώρα έχει πλέον περισσότερα από 92.000 κρούσματα και 1.714 θανάτους – περισσότεροι από 1.000 εκ των οποίων από τον περασμένο μήνα – ενώ τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας γεμίζουν γρήγορα. Τη Δευτέρα, ο στρατός έστησε ένα κινητό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας με περισσότερα από 50 κρεβάτια και δύο κρεβάτια ICU, ως μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης της αύξησης του αριθμού των μολύνσεων. Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής είπε: «Αυτό το νοσοκομείο δημιουργείται σε περίπτωση ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης και ως μέρος του προγραμματισμού που έχουν πάντα οι ένοπλες δυνάμεις, με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο». Τη Δευτέρα, οι αρχές δήλωσαν ότι η πανεθνική χωρητικότητα των κρεβατιών COVID-19 ICU ήταν 86% – και περίπου 99% για τη βόρεια Ελλάδα.


Reuters

Η Ελλάδα εξετάζει μια αύξηση κεφαλαίου περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ για την Aegean Airlines, δήλωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας είναι καθοριστικός για την οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό. Τα νέα έριξαν τις μετοχές του αερομεταφορέα κατά 10% στα 3,79 ευρώ.

Αεροπλάνο της Aegean
Αεροπλάνο της Aegean / Πηγή: Eurokinissi ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα λάβει εγγύηση με αντάλλαγμα την παροχή κεφαλαίων για την ιδιωτική Aegean Airlines, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας. Οι μέτοχοι της Aegean θα παρέχουν επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ. Μακροπρόθεσμα, το κράτος θα επιστρέψει τα χρήματά του καθώς οι αεροπορικές μεταφορές παρέχουν «τα φτερά που φέρνουν τουρίστες στη χώρα», δήλωσε ο Πέτσας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...