The Associated Press: Μετά από εβδομάδες εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Τουρκία έδειξαν προθυμία να ξεκινήσουν συνομιλίες

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

The Associated Press

Μετά από εβδομάδες εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Τουρκία έδειξαν προθυμία να ξεκινήσουν συνομιλίες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε την επιστροφή  του τουρκικού πλοίου έρευνας, Oruc Reis, στο λιμάνι της Αττάλειας την Κυριακή. «Αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. “Αν δούμε στην πράξη σημάδια βελτίωσης, θα είμαι ο πρώτος που θα καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι έτοιμος να προσπαθήσει να ξαναρχίσει συνομιλίες, καθώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να στραφούν προς διαπραγματεύσεις μετά από εβδομάδες έντασης.   «Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει θαλάσσια οριοθέτηση, δεν μπορεί να υπάρξουν μονομερείς δράσεις, και αυτό έχει κάνει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Μητσοτάκης.  «Το φυσικό αέριο έχει αλλάξει τη γεωπολιτική δυναμική των διαφορών στα θαλάσσια σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου», λέει ο Michael Tanchum, ανώτερος συνεργάτης του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας. «Η Τουρκία θεωρεί ότι διακυβεύεται η μελλοντική πολιτική και οικονομική επιρροή της σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και στην Αφρική». Η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την ίδια ώρα το ελληνικό νησί του Καστελόριζου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο - 13/9/2020
Φώτο Αρχείου / Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο – 13/9/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε αλληλεγγύη την Κυριακή στους χιλιάδες μετανάστες που έμειναν άστεγοι από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν ένα στρατόπεδο προσφύγων στο ελληνικό νησί της Λέσβου και ζήτησε να τύχουν «ανθρώπινης και αξιοπρεπούς υποδοχής» όπου κι αν μετεγκατασταθούν.  Ο Πάπας υπενθύμισε την επίσκεψή του στο στρατόπεδο κατά τη διάρκεια ημερήσιας επίσκεψης στις 16 Απριλίου 2016 στη Λέσβο που τελείωσε με τον Φραγκίσκο να φέρνει 12 Σύριους πρόσφυγες μαζί του στη Ρώμη με το παπικό αεροπλάνο. «Εκφράζω αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλα τα θύματα αυτών των δραματικών γεγονότων», δήλωσε ο Πάπας, ο οποίος μιλάει συχνά για την ανθρωπιστική μεταχείριση των μεταναστών, κατά τη διάρκεια της ευλογίας του το μεσημέρι στην Πόλη του Βατικανού. Η επίσκεψη του Φραγκίσκου το 2016 στη Μόρια, αν και σύντομη, ήταν ένα από τα πιο αξέχαστα ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι στιγμής κατά την επταετή θητεία του. Περιηγήθηκε στο στρατόπεδο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Ι και τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδας και συναντήθηκε με τους αιτούντες άσυλο που έκλαιγαν στα πόδια του. Εκείνη την εποχή, η ομάδα του Ισλαμικού Κράτους στόχευε χριστιανικές μειονότητες στο Ιράκ, Σύριοι πρόσφυγες έφευγαν από τον εμφύλιο πόλεμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοζε ένα σχέδιο απέλασης των προσφύγων από τη Λέσβο πίσω στην Τουρκία. «Η τραγωδία της καταναγκαστικής μετανάστευσης και του εκτοπισμού πλήττει εκατομμύρια, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, ζητώντας απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης δέσμευσης πόρων», είπε.


Reuters

Οι κουρασμένοι από την κρίση κάτοικοι του ελληνικού νησιού της Λέσβου και οι χιλιάδες μετανάστες, ενώνονται από ένα πράγμα – όλοι θέλουν να δουν τους μετανάστες να απομακρύνονται από το νησί. Η Λέσβος και άλλα νησιά στα ανοικτά της τουρκικής ακτής είναι από τα κύρια σημεία εισόδου για μετανάστες στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, με αποκορύφωμα το 2015-16 όταν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν με ένα ατελείωτο ρεύμα μικρών σκαφών. «Ένα νησί δεν μπορεί να φέρει όλο αυτό το βάρος», δήλωσε στο Reuters ο Δημήτρης Κουρσούμπας, ανώτερος υπάλληλος υπεύθυνος για τη μετανάστευση στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Με 4.280 νέες αφίξεις στη Λέσβο μέχρι στιγμής φέτος, οι αριθμοί ήταν χαμηλότεροι από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως, περιστατικά κλοπής και ζημιών που κάτοικοι κατηγορούν μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έχουν μόνο αυτά που μεταφέρουν, και το αίσθημα της εγκατάλειψης τόσο από την κυβέρνηση στην Αθήνα όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για περισσότερο από μια δεκαετία, έχουν καταστρέψει τη Λέσβο. Η τουριστική βιομηχανία των νησιών, η οποία είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης μετά την μεταναστευτική κρίση του 2015, επλήγη τρομερά από το COVID και υπάρχουν λίγοι παραθεριστές, με τον αριθμό των τουριστών να έχει μειωθεί κατά 90%, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Αλλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση αδύνατη να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θέλουν το μπλοκ να μοιραστεί το βάρος και άλλες που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες, προς το παρόν οι 86.000 κάτοικοι και οι μετανάστες της Λέσβου παραμένουν απρόθυμοι.

Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας
Πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας / Πηγή: Eurokinissi

Η συντηρητική κυβέρνηση έχει απομακρύνει περίπου 13.500 άτομα από τα στρατόπεδα της Λέσβου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης. Ωστόσο, οι αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν μαζικές μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Αντιμετωπίζουν θυμό τόσο από τους νησιώτες όσο και από τους ίδιους τους μετανάστες που έχουν στραφεί εναντίον της αστυνομίας να δημιουργήσει νέα προσωρινά καταφύγια έξω από το κύριο λιμάνι της Μυτιλήνης. «Κανείς δεν θέλει να πάει στο νέο στρατόπεδο, όλοι θέλουμε να πάμε σε άλλη χώρα. Κανείς δεν θέλει να μείνει εδώ, είμαστε σε φυλακή», δήλωσε η 23χρονη Sajida Nazari, φοιτήτρια από το Αφγανιστάν που βρίσκεται στη Λέσβο για ένα χρόνο.

Ενώ τα ελληνικά νησιά πάντοτε υπερηφανεύονταν για τη φιλόξενη κουλτούρα τους, μια δεκαετία κρίσης δηλητηρίασε την ατμόσφαιρα και η Nazari είπε ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν απειλητικό κλίμα όποτε βγαίνουν έξω. Η κρίση αυτής της εβδομάδας δεν είναι η πρώτη στη Λέσβο και μια έντονη αντι-μεταναστευτική διάθεση που είναι εμφανής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι απίθανο να είναι η τελευταία. Αλλά ο Κουρσούμπας είπε ότι η κατάσταση στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να παραλάβει μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους που δεν επέλεξαν να μείνουν στη Μυτιλήνη, στην Ελλάδα αλλά για να πάνε στην Ευρώπη».

Μόρια, Λέσβος

 New York Post

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τον καπνό από τις πυρκαγιές της Δυτικής Ακτής να απορροφάται από κυκλώνα πάνω από 1.000 μίλια μακριά. Οι εκπληκτικές εικόνες από τη NASA έδειξαν ότι, αντί να απομακρυνθεί ανατολικά, ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την πολιτεία της Ουάσιγκτον σάρωσε την ακτή και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, τα σύννεφα καπνού είχαν καλύψει πάνω από 1.300 μίλια και μεταφέρθηκαν με έναν κυκλώνα, ανέφερε η Mercury News.

Οι πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει εκατομμύρια στρέμματα, έχουν εξαπολύσει καπνό μέχρι το Οχάιο και τη Χαβάη.Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Κλίβελαντ του Οχάιο έδειξε έναν δορυφόρο να δείχνει τον  καπνό την περασμένη εβδομάδα σε υψόμετρο 30.000 πόδια πάνω από τη λίμνη Erie.Και οι προβλέψεις στο NWS της Χονολουλού, που απέχουν πάνω από 2.500 μίλια από την ακτή της Καλιφόρνιας, δήλωσαν ότι ο καπνός είχε φτάσει στα νησιά της πολιτείας.«Αν νομίζατε ότι είδατε ή μυρίσατε καπνό πρόσφατα, τα πειραματικά δεδομένα προβλέπουν ότι κάποιος καπνός από πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι κοντά στα νησιά», έγραψε το πρακτορείο στο Twitter.


The New York Times

Η προσφορά της Microsoft για το TikTok απορρίφθηκε λόγω της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, ανέφεραν αξιωματούχοι, αφήνοντας την Oracle ως τον μοναδικό γνωστό υποψήφιο. Η Microsoft, με επικεφαλής τη Satya Nadella, θεωρήθηκε ως η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας με τη μεγαλύτερη δυνατότητα για να αγοράσει τις επιχειρήσεις των TikTok στις ΗΠΑ από τη μητρική της εταιρεία, Byte Dance, και με τη μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης προβλημάτων εθνικής ασφάλειας. Ο ιδιοκτήτης της κινεζικής εφαρμογής TikTok απέρριψε την Κυριακή μια προσφορά από τη Microsoft να αναλάβει τις επιχειρήσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους της Microsoft και άλλα άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, καθώς εξαντλείται ο χρόνος από τον Πρόεδρο Τραμπ που απειλεί να απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή, εκτός εάν πωλούνται σε αμερικανικές εταιρείες οι λειτουργίες της.  

Η κίνηση αφήνει την Oracle – μία από τις λίγες εταιρείες της Silicon Valley να συνομιλήσει δημοσίως με τον κ. Trump – ως το μοναδικό δημοσίως γνωστό υποψήφιο για την TikTok. Η ByteDance έχει δηλώσει ότι η Oracle θα είναι ο «τεχνολογικός της εταίρος», αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτό σήμαινε ότι θα έπαιρνε επίσης το μερίδιο πλειοψηφίας της εφαρμογής, όπως ανέφεραν τα άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. «Η ByteDance μας ενημερώνει σήμερα ότι δεν θα πουλούσαν τις δραστηριότητες της TikTok στις ΗΠΑ», δήλωσε η Microsoft. «Είμαστε βέβαιοι ότι η πρότασή μας θα ήταν καλή για τους χρήστες του TikTok, προστατεύοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια».

Εφαρμογή Tik Tok

Δείτε ακόμα...