Θέατρο «Αλκμήνη»: Αντιγόνη του Σοφοκλή

Θέατρο «Αλκμήνη»: Αντιγόνη του Σοφοκλή

Τη δεύτερη αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, πρωτοπαρουσιαζόμενη το 441 π.Χ., την Αντιγόνη, θα παρουσιάζουν η Λενιώ, η Έλενα, η Κατερίνα, η Ιωάννα, η Μένια και η Μαλβίνα κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:15 μέχρι την Κυριακή των Βαΐων στο θέατρο «Αλκμήνη».

Πρόκειται για μία πειραματική προσέγγιση στο έργο του Σοφοκλή με έξι γυναίκες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας -αντρικούς, γυναικείους και τον χορό- «σε μια τολμηρή, διττή ανάγνωση, συνδέοντας το δράμα με τις θρησκευτικές του καταβολές, αλλά και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο», αναφέρουν οι ηθοποιοί.

«Σαν πρώτη μας επιλογή κι ανάγκη, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε πάνω στο παλαιότερο οργανωμένο λαϊκό είδος θεάτρου, την αρχαία τραγωδία. Να μελετήσουμε τη γλώσσα του μύθου και του πεπρωμένου, τις διαφορές μεταξύ αρχαίου και χριστιανικού κόσμου, να αποκωδικοποιήσουμε τις ψυχολογικές διαδρομές των ηρώων, να ανακαλύψουμε, ίσως, κάποιους τρόπους έκφρασης που δεν γνωρίζουμε. Εν ολίγοις, να περπατήσουμε πάνω σε άγνωστους δρόμους, όμως, παραδόξως, πολύ οικείους», συμπληρώνουν σχετικά με την παράσταση.

Ακόμα, προσθέτουν για τον σκηνοθέτη τους Κοραή Δαμάτη: «Σε αυτό το πρώτο μας ξεκίνημα στέκεται στο πλάι μας ο δάσκαλος, και πια σκηνοθέτης μας, Κοραής Δαμάτης, για να εξερευνήσουμε μαζί, αλλά κυρίως για να μας μεταδώσει την πίστη στη γνώση, την αυθεντικότητα, τη σκληρή δουλειά και την ευαισθησία. Έναν άνθρωπο που επιλέγει να δώσει την σκυτάλη στην επόμενη γενιά».

Το έργο διαρκεί 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα. Παίζουν: Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια, Φραγγελάκη Μαλβίνα.

Τη μεταγραφή, τη σκηνοθεσία και την κίνηση έχει αναλάβει ο Κοραής Δαμάτης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικωφ, τη μουσική υπογράφουν οι Δήμητρα Γαλάνη και Γιώργος Μπουσούνης και τις μάσκες έχει δημιουργήσει η Ελένη Σουμή. Το εισιτήριο είναι στα 12 ευρώ το κανονικό και το μειωμένο στα 10 ευρώ (Φοιτητικό, Άνεργοι, ΑμεΑ, 65+) και με χρήση ατέλειας είναι στα 5 ευρώ. 

Δείτε ακόμα...