Θέατρο «Παλλάς»: «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση – Από τον Πόντο ως την Κρήτη» από Σταύρο Ξαρχάκο

Θέατρο «Παλλάς»: «Ερόδισ' η ανατολή και ξέφεξεν η δύση - Από τον Πόντο ως την Κρήτη» από Σταύρο Ξαρχάκο

Ενα μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση – Από τον Πόντο ως την Κρήτη» παρουσιάζει ο σπουδαίους συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος τη Δευτέρα 27 Μάρτη στο Θέατρο «Παλλάς».

«Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας», και αυτό ο Σταύρος Ξαρχάκος το γνωρίζει πολύ καλά, ως ένας συνθέτης που ακουμπάει στην παράδοση και εμπνέεται από αυτή, τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του, ενσωματώνει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του και επιτυγχάνει να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές.

Οπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι» και συνεχίζεται τώρα με το συναυλιακό αφιέρωμα στη δημοτική μουσική.

Αυτή τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι «διευρυμένος», καθώς η μουσική αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο και συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι, είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης, ο «Χαΐνης» Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το Θέατρο «Παλλάς» θα πλημμυρίσει από μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μιας και εκείνη τη βραδιά θα παρουσιαστούν μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να «γεφυρώνει» το παρελθόν με το σήμερα.

Δείτε δύο χαρακτηριστικά βίντεο από τη συναυλία του Στ. Ξαρχάκου στο Ηρώδειο: Στο πρώτο βίντεο η διασκευή του συνθέτη στο πασίγνωστο ηπειρώτικο τραγούδι «Στης Πικροδάφνης τον Ανθό» και στο δεύτερο βίντεο ορχηστρική διασκευή σε σκοπούς της Θράκης.

Οι συντελεστές του συναυλιακού αφιερώματος

  • Διεύθυνση Ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος
  • Ερμηνεύουν: «Χαΐνης» Δημήτρης Αποστολάκης, Αλέξης Παρχαρίδης, Ηρώ Σαΐα
  • Μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά έγχορδα), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες, λαούτο), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Γιώργος Ατματσίδης (ποντιακή λύρα), Γιάννης Δίσκος (πνευστά), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Ειρήνη Σαχταρίδου (αγγείο), Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο), Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά).
  • Ηχοληψία: Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης
  • Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
  • Ωρα έναρξης: 21:00
  • Εισιτήρια από 15 ευρώ (Προπώληση: 11876 και στο viva.gr).

Δείτε ακόμα...