Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»: «Οι γειτονιές του κόσμου» από τις 7 Νοέμβρη

Το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» απο το Θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής»

Το συγκλονιστικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» επιστρέφει επί σκηνής από τις 7 Νοέμβρη, για λίγες παραστάσεις, στο Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής» (Αγ. Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός) σε διασκευή – σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου.

Το συγκλονιστικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» παρουσιάστηκε με επιτυχία σε σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.

Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» γράφτηκε από το 1949 ως το 1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη. Εκδόθηκε το 1957, είναι αφιερωμένη στον Μάρκο Αυγέρη και περιλαμβάνεται στον Τόμο Ε «Τα Επικαιρικά».

Ο Γιάννης Ρίτσος ανασυνθέτει μια ολόκληρη δεκαετία κρίσιμη για την παγκόσμια ιστορία (1941-1951). Η Κατοχή, η Αντίσταση, η απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος είναι τα θέματα για αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής. Ένα «τραγούδι» γραμμένο με τη συγκινησιακή φόρτιση της εμπειρίας και την βαθιά γνώση της Ιστορίας του Ανθρώπου.

Στον πρόλογο του ποιήματος ο Γιάννης Ρίτσος σημειώνει:

Η ποίηση πρέπει να 'ναι
ένας οδηγός μάχης κι ευτυχίας
ένα όπλο στα χέρια του λαϊκού αγωνιστή
μια σημαία στα χέρια της ελευθερίας

Η Νάντια Δαλκυριάδου σημειώνει για την παράσταση: «”Οι γειτονιές του κόσμου” του Γιάννη Ρίτσου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ποιητικό χρονολόγιο μιας καταλυτικής δεκαετίας για την Ελλάδα. 1941-1951.

Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος. Μια δεκαετία που πέρασε πάνω απ’ τον Άνθρωπο, που απέδειξε πόσο βίαιο, χαμερπές και τρομαχτικό είδος μπορεί να είναι, αλλά και πόσο ηρωικό και ανεπανάληπτο, ανίκητο και αθάνατο.

Μια παρέα ανθρώπων μάς “παίρνει” μαζί της σ’ αυτή τη δεκαετία, έρχεται για να μας πει την ιστορία της, όλο φως, ελπίδα και ζωή. Έρχεται να μας γεμίσει ελπίδα για τον Άνθρωπο, έρχεται σήμερα να μας γεμίσει δύναμη. Συγκινούμαι κάθε φορά που το διαβάζω, σαν να είναι η πρώτη φορά». 

Συντελεστές:

  • Διασκευή – Σκηνοθεσία: Νάντια Δαλκυριάδου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παναγιωτακοπούλου
  • Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη
  • Μουσική επιμέλεια: Έφη Ψιαχούλια, Έλσα Στουρνάρα
  • Φωτογραφίες – Βίντεο: Αγάπη Καλογιάννη, Νίκος Μπίμπιζας
  • Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης
  • Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης
  • Ηθοποιοί: Ξένια Αλεξίου, Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.

Πρεμιέρα: Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 20.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944189698

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ φοιτητικό, 5 ευρώ ανέργων, Ατέλεια ΣΕΗ – είσοδος δωρεάν

Προπώληση: Viva.gr (η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης θα ανακοινωθεί σύντομα).

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...