Θεσσαλία: Παραμένει η «υγειονομική βόμβα» με πάνω από 100.000 νεκρά ζώα

νεκρά ζώα απ' τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
Πηγή: Eurokinissi

Την ώρα που με θράσος μιλούν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του για «εντατικούς ρυθμούς» και «χρόνους ρεκόρ» για την αποκατάσταση στη Θεσσαλία, τα αριθμητικά στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, μίλησε για την αποκομιδή των νεκρών ζώων σημειώνοντας ότι οι δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου είναι: 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά. Από αυτά όμως μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί μόλις 37.007 νεκρά αιγοπρόβατα, 148 νεκρά βοοειδή, 16.460 νεκρά χοιρινά και 50.515  νεκρά πτηνά.

Με άλλα λόγια, δεκαπέντε μέρες μετά την καταστροφή παραμένουν «σπαρμένα» πάνω από 100.000 νεκρά ζώα στη Θεσσαλία με όλους τους τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που αυτό συνεπάγεται. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων συμβάλλουν μόλις 40 άντρες του Στρατού και οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες, ενώ η… επίσημη δικαιολογία για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωράει η αποκομιδή είναι ότι «υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι»…

Δείτε ακόμα...