Θεσσαλονίκη: Δεκάδες προσαγωγές φοιτητών από την Αστυνομία που έκανε επέμβαση

Τον πραγματικό στόχο του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αποκάλυψε η αστυνομική επέμβαση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, ύστερα από παραγγελία του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, κατά φοιτητών που πραγματοποίησαν κατάληψη του κτιρίου.

Με δεκάδες προσαγωγές στο σωρό, οι δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ, αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά που φορούσαν τσάντες πλάτης και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, που επέδραμαν στον χώρο, στοχοποίησαν κυρίως εκλεγμένους μέλη των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, ενώ υπό τα βλέμματα των πρυτανικών αρχών στις κλούβες και τα περιπολικά οδηγήθηκαν και φοιτήτριες. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και μέλη και στελέχη της ΚΝΕ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχείρηση προσαγωγών, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ενώ πολλοί φοιτητές χτυπήθηκαν από γκλομπ και ασπίδες. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, που πραγματοποίησε παρεμβάσεις στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και στην Πρυτανεία.  

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί Φοιτητικοί Σύλλογοι, υλοποιώντας απόφαση των Γενικών Συνελεύσεών τους, πραγματοποίησαν κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας, στο κλειστό εδώ και ένα χρόνο Πανεπιστήμιο, διαμαρτυρόμενοι για τον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, απαιτώντας παράλληλα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

Ως απάντηση ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, «ενημερώνοντάς τον» για την κινητοποίηση και δηλώνοντας ότι «η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πάνω από 10 προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν με τη δικαιολογία της «φθοράς», την ώρα που η κινητοποίηση γινόταν έξω από το κτίριο, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν αυτές που «άνοιξαν» το κτίριο και έβαλαν μέσα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που προσήγαγαν.

Οι φοιτητές οργανωμένα και συντεταγμένα κατάφεραν να απομακρυνθούν από το κτίριο και αυτή την ώρα βρίσκονται στην Εγνατία.

Πηγή: 902.gr

Δείτε ακόμα...