Θεσσαλονίκη: Δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας

Δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουβανικό λαό εξέφρασε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και την πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Διαδήλωσε μαχητικά ότι «Η Κούβα δεν είναι μόνη!» και κατήγγειλε την κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την τελευταία δίωξη κατά του ηγέτη της Επανάστασης, στρατηγού Ραούλ Κάστρο.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα τον λαό και προέτρεψε το μήνυμα της αλληλεγγύης με την Κούβα να περάσει παντού, στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, στο μαζικό κίνημα, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς. Να διαδοθεί και να υπογραφεί από όλους το κείμενο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και κυκλοφορεί επίσης έντυπα.

Στη μεγάλη πορεία που ακολούθησε, στην κεφαλή μπήκε το πανό της ΚΝΕ με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κούβα – Η Κούβα δεν είναι μόνη!» (Hands off Cuba – Cuba no esta sola!) και στο τέλος το πανό του ΚΚΕ με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό – κάτω τα χέρια- η Κούβα δεν είναι μόνη».

Μαζικό παρών έδωσε και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, διαδηλώνοντας «Οχι στον αποκλεισμό – η Κούβα δεν είναι μόνη».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης ακούγονταν δυνατά τα συνθήματα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών – κάτω οι απειλές των ιμπεριαλιστών», «Στην Κούβα δεν περνάει ο ιμπεριαλισμός – Ζήτω η επανάσταση και ο σοσιαλισμός», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός – είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Eurokinissi

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο, διαβάστηκε ένα σύντομο κείμενο που συμπύκνωνε το μήνυμα της μεγάλης διαδήλωσης: «Θα μας βρουν μπροστά τους! Να μην τολμήσουν οι ιμπεριαλιστές να επιτεθούν στο νησί της Επανάστασης».

Και τα συνθήματα ακολούθησαν “βροχή”: «Χούντες, προβοκάτσιες, αποκλεισμός, αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός», «Διέξοδο στον πόλεμο θα δώσει ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός», «Η Θεσσαλονίκη Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» «Τόσα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες – πόλεμοι – τρομοκρατία».

Eurokinissi

Με τη μεγάλη μαχητική διαδήλωση, ο λαός απαίτησε:

  • Να αρθούν όλα τα μέτρα του εξοντωτικού οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Αφήστε την Κούβα να αναπνεύσει!
  • Να σταματήσει κάθε είδους δίωξη στο Ραούλ Κάστρο και την ηγεσία της Κούβας.
  • Να διαγραφεί η Κούβα από την κατάπτυστη λίστα των «κρατών χορηγών της τρομοκρατίας» που έχει στήσει το ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ, για να επιβάλλει την οικονομική ασφυξία στο νησί της Επανάστασης.
  • Η ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση καταδίκης της επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα!

Στα Γιάννενα

Δράση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων, η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στέλνοντας καθαρό μήνυμα: «Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Οι λαοί θα νικήσουν», όπως έγραφε και το πανό που άνοιξαν μπροστά στο Δημαρχείο, με τη σημαία της Κούβας και το σύνθημα «Hasta la victoria siempre».

Στον χώρο υπήρχε τραπεζάκι όπου γινόταν συλλογή υπογραφών αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας, με απαίτηση να μην τολμήσουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές να επιτεθούν στο νησί της Επανάστασης.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού και την αφαίρεση της Κούβας από τον αμερικανικό κατάλογο των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Δείτε ακόμα...