Θεσσαλονίκη: Έφτασαν οι 15 άνδρες της ΕΜΑΚ μαζί με τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Άφιξη της ελληνικής αποστολής της ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ από την Τουρκία, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος"
Άφιξη της ελληνικής αποστολής της ΕΜΑΚ από την Τουρκία, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2023. Η ελληνική αποστολή συνέδραμε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023 στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι 15 άνδρες της ΕΜΑΚ μαζί με τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, που πήραν μέρος σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

Η ΕΜΑΚ βοήθησε στην πόλη Χατάι, και εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη.

«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους» δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπύραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιάδης.

Όπως πως είπε «ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές… Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί της Κυριακής επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα».

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ θερμή υποδοχή από τον τουρκικό λαό λέγοντας: «Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: “είστε αδέλφια”. Πολύ συγκινητικό».

Δείτε ακόμα...