Θεσσαλονίκη: Εικαστική έκθεση της ομάδας «Fire Art» – Εγκαίνια στις 20 Σεπτέμβρη

Εικαστική έκθεση γύρω από το θέμα της ελευθερίας διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η καλλιτεχνική ομάδα «Fire Art».

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Free pass» (να είσαι ελεύθερος) θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Καταφύγιο» στον Ορατό (Στρ. Σφέτσου 2).

Η καλλιτεχνική ομάδα σημειώνει:

«Αλλά τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος; Αρκεί να μην είσαι αλυσοδεμένος; Αρκεί να μπορείς να περιφέρεις την ύπαρξή σου ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ανάγκες σου, από την κατάσταση του διπλανού σου και της κοινωνίας ολόκληρης; Η ελευθερία είναι μια εσωτερική ψυχική κατάσταση, κάτι το υποκειμενικό ή μήπως δεν μπορεί να νοηθεί απομονωμένα από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του ανθρώπου; Ποιος περιορίζει τελικά τη σφαίρα ανάπτυξης της δραστηριότητάς μας; Είναι “ο άλλος” ή η ίδια η άγνοιά μας των φυσικών και κοινωνικών νόμων που αδρανοποιεί την ικανότητά μας να διαλέγουμε, να παίρνουμε αποφάσεις έχοντας επίγνωση των προβλημάτων και μας στερεί την κοινωνική και ηθική ευθύνη να δρούμε;

Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι ελευθερία. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος δεν έχει συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που του προσφέρουν οι εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία ώστε να απαλλαγεί από όσα τον κρατούν δέσμιο. Να έχει εξασφαλισμένη τη στέγη, την εργασία, τη μόρφωση, την υγεία, την ψυχαγωγία, τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, τις διακοπές, χωρίς την έγνοια της επιβίωσης. Να δημιουργεί το παρόν και το μέλλον του όπως το ονειρεύτηκε».

Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτώβρη, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρά Αμοιρίδου, Εμπρού Γιουσούφ, Ευγένιος Γκάλκιν, Γιώργος Κιτσούκης, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Αναστασία Καλτσή, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Philippe Laferriere, Ευπραξία Μπαντάζου, Μαρίνα Σημάδη, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης.

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης. Τρόποι επικοινωνίας με την ομάδα:  6932220709 Νάσος Χαλκίδης, 6977715193 Χρύσα Κοφίνα, fireart.artists@gmail.com και fireart-artists.blogspot.gr,  fireart.simplesite.com

Δείτε ακόμα...