Θεσσαλονίκη: Κατέθεσαν στεφάνια στο χώρο της θυσίας των νεκρών της ηρωικής εξέγερσης των εργατών τον Μάη 1936

Στεφάνια στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών, τον Μάη του 1936, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά  αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και φορείς, τιμώντας της Εργατική Πρωτομαγιά.  

Συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με πορεία έφτασαν στο χώρο της θυσίας, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «7ωρο, 5νθήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απαίτηση της εργατιάς», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» και «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός».

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Επίσης το ΠΑΜΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία, η ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, η ΕΔΥΕΘ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, αθλητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της πόλης. Η κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή να σηματοδοτεί το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους τιμάμε όπως τους πρέπει, αγωνιστικά και διεκδικητικά, για το αίμα που έχυσαν, γι’ αυτά που κατέκτησαν το 1886 στο Σικάγο, το 1936 εδώ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε μαχητικά. Να φτάσουμε με το κάλεσμα για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς για τις 6 του Μάη σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, ώστε εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές να πάρουν ένα μήνυμα, ένα χτύπημα στα σχέδιά τους.  Συνεχίζουμε αγωνιστικά και υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που κλείνουν τα αυτιά τους και προσπαθούν να το ξεχάσουν, πως σε αυτό εδώ το σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός εργάτης του Μάη του ’36, βρίσκονταν το μνημείο των νεκρών εργατών και απαιτούμε εδώ να γυρίσει με την ολοκλήρωση των εργασιών για το Μετρό».


Δείτε ακόμα...