Θεσσαλονίκη: Στις πυρόπληκτες περιοχές κλιμάκιο του ΚΚΕ απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας και πλήρεις αποζημιώσεις

Στις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στους δήμους Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά περιόδευσε το απόγευμα της Δευτέρας πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κατοίκους και μεταφέροντας μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης για την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα στελέχη του Κόμματος επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και συνομίλησαν με κατοίκους που ήρθαν αντιμέτωποι με τις φλόγες, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική πολιτική, καθώς η πυρκαγιά έκαιγε για ώρες ανεξέλεγκτη, απειλώντας σπίτια και περιουσίες.

Πριν λίγες μέρες είχε ξεσπάσει στην ίδια περιοχή πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνδρα και το παιδί του. Μάλιστα, τη Δευτέρα κατέληξε μία γυναίκα που σε εκείνη την φωτιά είχε πάθει έμφραγμα, βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν το σπίτι της. 

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη να μη μείνει κανείς αβοήθητος, να αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της νέας πυρκαγιάς και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή βρέθηκαν μαζί με τους κατοίκους στη μάχη με τις φλόγες, συνδράμοντας το έργο της κατάσβεσης και κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Ανύπαρκτη η πρόληψη σε μια περιοχή με εργοστάσια

Και στις δύο πυρκαγιές, οι φλόγες κατέστρεψαν κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό τμήμα δασικής έκτασης έγινε στάχτη.

Ήδη, από την πρώτη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει ότι η κινητοποίηση των εναέριων μέσων και η ανάπτυξη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί εγκαίρως να λάβει γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι ίδιοι οι κάτοικοι έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες, χρησιμοποιώντας λάστιχα, μάνικες και κάθε διαθέσιμο μέσο, προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Η δεύτερη πυρκαγιά, που ξέσπασε το Σάββατο και έκαψε εργοστάσια προκάλεσε τοξικό νέφος που εξαπλώθηκε σε όλη την Θεσσαλονίκη και ακόμη παραπέρα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους κατοίκους μιας πόλης ενός εκατομμυρίου και αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης σε περιοχές που συνυπάρχουν δασικές εκτάσεις, σπίτια και εργοστάσια. 

Τη Δευτέρα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα εξακολουθούσαν να καίγονται πλαστικά και άλλα υλικά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο, διατηρώντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Παρά τις συνεχείς επιχωματώσεις που πραγματοποιούνταν προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση οξυγόνου και να σβήσουν οι εστίες, νέες φλόγες εξακολουθούσαν να ξεπηδούν μέσα από τους τεράστιους όγκους καμένων υλικών.

Το πυκνό τοξικό νέφος εξακολουθούσε να καλύπτει την περιοχή, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να φορούν μάσκες, καθώς ένιωθαν έντονο τσούξιμο στα μάτια και τον λαιμό από τα αιωρούμενα σωματίδια. Πολλοί που επέστρεψαν για να ελέγξουν τις περιουσίες τους αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν εκ νέου, ενώ οι αρμόδιες αρχές συστήνουν να παραμένουν κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη μέρα παραμένει η ασφαλής απομάκρυνση των μεγάλων ποσοτήτων καμένων και τοξικών υλικών από το εργοστάσιο.

«Το κόστος της αντιπυρικής προστασίας δεν χωρά στα δημοσιονομικά τους όρια»

Σε δήλωσή του από την περιοχή της Φιλοθέης, ο Κώστας Ιντζές, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ στις οικογένειες των θυμάτων και σημείωσε ότι «για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές», με θύματα τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες της περιοχής.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους, μέσα από παρεμβάσεις στη Βουλή, ημερίδες, ερωτήσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια και στους δήμους, τονίζοντας ότι η απάντηση ήταν πάντα πως «το κόστος της αντιπυρικής προστασίας δεν χωρά στα δημοσιονομικά τους όρια».

Όπως τόνισε, πρόκειται για εγκληματική πολιτική που αφήνει τον λαό απροστάτευτο απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ενώ την ίδια στιγμή δαπανώνται τεράστια ποσά για την πολεμική οικονομία και διατηρούνται προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στάθηκε ακόμη στους κινδύνους που εγκυμονούν για περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, γεγονός που το ΚΚΕ έχει αναδείξει επανειλημμένα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων, διεκδικώντας πλήρεις αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές και καλώντας τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα απέναντι στην πολιτική που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.

Ο Μάριος Παλάντζας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε ότι η καταστροφική πυρκαγιά δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος με τη λογική «κόστους – οφέλους».

Όπως ανέφερε, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου κρατικού αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη, ενώ αναφέρθηκε και στις σοβαρές ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Παύλου Μελά, όπου υπηρετούν μόλις τέσσερις μόνιμοι εργαζόμενοι, παρά τις μεγάλες ανάγκες μιας περιοχής με περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να διασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση, προσωπικό και εξοπλισμός για έναν ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχεδιασμό που θα προστατεύει αποτελεσματικά τον λαό.

Το ΚΚΕ, όπως τόνισαν τα στελέχη του κατά την περιοδεία, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, πλήρη αποζημίωση όλων των καταστροφών και ουσιαστική θωράκιση της περιοχής απέναντι στον κίνδυνο νέων πυρκαγιών.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 10 Ιούλη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα Νερού του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, συνέντευξη τύπου με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ολοκληρωμένη αντιπυρική πυροπροστασία και την ανάγκη λήψης μέτρων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές». Θα μιλήσουν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Κώστας Ιντζές, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...