Θεσσαλονίκη: Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ, ενώ παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Διαμαρτυρία Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Πάνω από 90% είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Στην επικράτεια η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη, καθώς η πληρότητα φτάνει στο 69%, παρόλο που η κυβερνητική επιτροπή εκτιμά ως «πτωτική» την πορεία της πανδημίας κατά 7%.

Με γεμάτες τις ΜΕΘ, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που έγιναν ακόμα μεγαλύτερες μετά τις αναστολές εκατοντάδων εργαζομένων, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των νοσηλειών των ασθενών με κορονοϊό και την ίδια ώρα παραμένουν εκτός παροχής υγειονομικής φροντίδας χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν υγειονομικοί, έχει υπερδιπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ογκολογικούς, καρδιολογικούς και άλλους ασθενείς. Οι χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων δεν λειτουργούν όλες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων που μετακινούνται για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και αλλού, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Καθυστερήσεις στα χειρουργεία εμφανίζονται και λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ για περιπτώσεις πολύ σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων.

Ενδεικτικά, στο ΓΝ «Παπαγεωργίου» από 14 χειρουργικές αίθουσες -που προ COVID η ανάπτυξή τους, λόγω υποστελέχωσης, σπάνια έφτανε στο 100%- τώρα περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΑΧΕΠΑ, από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3, είτε επειδή μετατράπηκαν σε MΕΘ COVID είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν. Στο «Άγιος Παύλος», λόγω των μετακινήσεων προσωπικού και της έλλειψης αναισθησιολόγων γίνονται μόνο 1-2 χειρουργικές επεμβάσεις και έως 10 τοπικές (από 25 και 40 αντίστοιχα, πριν την πανδημία), ενώ υπάρχουν 400 ορθοπεδικά χειρουργεία (αρθροπλαστικές κ.λπ.) σε αναμονή.

Οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ COVID αποτελούν τον κανόνα. Έτσι, στο ΑΧΕΠΑ διασωληνωμένοι παραμένουν στην ανάνηψη, ενώ στο «Παπαγεωργίου» παρακολουθούνται σε απλούς θαλάμους για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι τραγικά υποστελεχωμένο και κτιριακά επικίνδυνο, δημιούργησαν χωρίς υποδομή και προσωπικό, ούτε καν φιάλες οξυγόνου, κλινική COVID για ψυχιατρικούς νοσηλευόμενους.

Στο «Θεαγένειο» ΑΝΘ, αιματολογικές, κυτταρολογικές και άλλες εξετάσεις στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού που βγήκε σε αναστολή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνολικά ξεπερνούν τις 200, ενώ την ίδια ώρα μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17%.

Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία οι μετακινήσεις νοσηλευτών από τμήμα σε τμήμα είναι στην ημερήσια διάταξη. Η υποστελέχωση έχει χτυπήσει «κόκκινο», με το νοσηλευτικό προσωπικό να καλείται να κάνει απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες στις κλινικές με 1-2 άτομα στη βάρδια που θα πρέπει να φροντίσουν δεκάδες ασθενείς.

Δείτε ακόμα...