Θοδωρή, το κλάμα σου ήταν όλη η αλήθεια!

Θοδωρής Ιακωβίδης
Ολυμπιακοί αγώνες – Τόκυο 2020:

Δύσκολη κατάσταση το άδικο. Πρέπει να σε πνίξει, να γίνει λυγμός και να τρέξει στα μάτια σου με δάκρυα. Να γίνει θυμός κι αγώνας.

Δύσκολη υπόθεση η αλήθεια μα πρέπει να τη φωνάξεις να τη μάθουν όλοι. Όλοι όσοι κάνουν πως δεν τη βλέπουν, όλοι όσοι την κρύβουν στα λόγια τα θεατρικά.

«Δεν κλαίω από στεναχώρια επειδή φαινομενικά δεν πήγα καλά. Κλαίω γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που αρμόζει να αποδίδω σε αυτή τη σημαία που φοράω. Συγγνώμη αν για κάποιους το βάζω στα πόδια, αλλά έχω κουραστεί πάρα πολύ και δεν αντέχω άλλο αυτήν την κατάσταση. Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά γνωρίζοντας την κατάσταση σου. Και εγώ δεν το αντέχω, θέλω να ηρεμήσω και γυρίσω στους δικούς μου και να τους αγκαλιάσω και να τους ευχαριστήσω».

Είναι οι δηλώσεις του Θοδωρή Ιακωβίδη, του μοναδικού εκπρόσωπου της ελληνικής άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στο ξέσπασμα του Ολυμπιονίκη καθρεπτίζεται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες προσπαθώντας με στερήσεις να φτάσουν το στόχο τους. Την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι τρέχουν να τους συγχαρούν, να φωτογραφηθούν μαζί τους στα αεροδρόμια να μοιραστούν λίγη από τη δόξα και τον αγώνα τους, την ίδια στιγμή περικόπτουν ακόμη περισσότερο τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του ολυμπιονίκη, Θοδωρή Ιακωβίδη, το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

« Το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή”, που εγκαινίασε ο υφυπουργός αθλητισμού Λ. Αυγενάκης -σε εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής- απευθυνόμενος σε εταιρείες και μεγαλοεπιχειρηματίες, ώστε να χρηματοδοτήσουν την προετοιμασία αθλητών για τις διεθνείς διοργανώσεις, εξαναγκάζει αθλητές, προπονητές, σωματεία σε ένα αδιάκοπο “κυνήγι” χορηγών, θέτοντας τους υπό τον έλεγχο επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει “ορφανούς” αθλητές που δεν “πουλάνε”, δεν πληρούν τα κριτήρια των χορηγών, τις επιδόσεις και τη διαφήμιση. Μάλιστα την περίοδο της πανδημίας οι χορηγοί έσπευσαν να μειώσουν ή να ακυρώσουν τις συμφωνίες χορηγιών, αφού δεν γίνονταν διοργανώσεις.»

Όταν λοιπόν ο αθλητισμός μετατρέπεται σε εμπόρευμα και ο αθλητής σε εργαλείο,

όταν η προσπάθεια του αθλητή εκμαυλίζεται αδικείται και αποσυντίθεται,

όταν ο αθλητής δεν έχει χρήματα να πληρώσει τον φυσιοθεραπευτή του

όταν διανύει περισσότερα από 400 χιλιόμετρα την εβδομάδα για να προπονηθεί και να εργαστεί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ιακωβίδης τότε, είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει και αυτό του φέρνει δάκρυα.

Ο αθλητισμός. η υγεία η παιδεία είναι λαϊκά δικαιώματα όλων μας και πως πάνω στον ιδρώτα των αθλητών των γιατρών των εκπαιδευτικών, δεν κολλάνε ούτε οι ετικέτες των χορηγών τους οποίους βραβεύουν σε μεγάλες εκδηλώσεις πολλές φορές και πριν τους ίδιους τους αθλητές!

Οι εχθροί μας, περιμένουν να κουραστούμε έγραφε ο Μπρεχτ και οι κουρασμένοι χάνουν τη μάχη, αλλά θα το καταφέρουμε αυτό που φαντάζει αδύνατο.

Και για σένα Θοδωρή Ιακωβίδη και για όλους μας!

Ρούλα Καραγιάννη

Δείτε ακόμα...