Τι έγγραφα θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με πλοία;

Έλεγχοι του λιμενικού στο λιμάνι του Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Έλεγχοι του λιμενικού στο λιμάνι του Πειραιά – Μάιος 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Με συγκεκριμένα έγγραφα που θα πρέπει να έχουν μαζί τους πριν ταξιδέψουν θα μπορούν να επιβιβάζονται οι πολίτες στα πλοία. Βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης η αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ για κορονοϊό θα πρέπει να διαθέτουν οι επιβάτες των πλοίων.Προκειμένου οι επιβάτες να μπορούν να μπουν στο πλοίο θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα προκειμένου να τα επιδείξουν στις αρχές.

Τι έγγραφα χρειάζονται για το ταξίδι με πλοίο

Κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν είτε βεβαίωση με αρνητική διάγνωση σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, μέσα στις τελευταιες 72 ώρες πριν από την ώρα ταξιδιού ή να έχουν εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από το ταξίδι.

Διαφορετικά, σε περίπτωση που έχουν νοσήσει θα γίνονται δεκτά τα σχετικά πιστοποιητικά που εκδίδονται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Τέλος, μπορούν να διαθέτουν βεβαίωση εμβολιασμού της Ε.Ε. (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19) καθώς και τρίτων χωρών σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Για να θεωρηθεί κάποιος εμβολιασμένος είναι απαραίτητο να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Πάντως, όλοι οι ενήλικοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας (εδώ) και κατά την επιστροφή από τα νησιά είναι υποχρεωτική, πλέον, η διενέργεια self test με αρνητικό αποτέλεσμα για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.Εξαίρεση από την δήλωση ισχύει για τους ανηλίκους έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 01/07/2009).Ακόμη, για τους ανήλικους από 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009), την υποχρέωση θα πρέπει να καλύψει με βεβαίωση αρνητικού self test ο κηδεμόνας.

Οι εξαιρέσεις

Για τους προορισμούς που απαιτείται η χρήση πλοίου προβλέπονται και συγκεκριμένες εξαιρέσεις.Οι εξαιρέσεις είναι οι εξής:

  1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας καθημερινά μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με εβδομαδιαίο self test.
  2. Όσοι μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νησιών στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, μπορούν να το κάνουν και με διενέργεια self test, είτε εβδομαδιαί, σύμφωνα με τα ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την ώρα ταξιδιού.
  3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος – Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο – Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, τη Λευκάδα, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου – Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα – Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή – Αμμουλιανή Χαλκιδικής, μπορούν να μετακινούνται και με διενέργεια self test μέχρι και 24 ώρες πριν από το ταξίδι με το πλοίο.
  4. Τέλος, οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών, μπορούν πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους με διενέργεια εβδομαδιαίου self test μέχρι και 24 ώρες πριν την ώρα ταξιδιού.

Δείτε ακόμα...