Τι εξαπλώνεται γρηγορότερα από την πανδημία; – Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον COVID-19!

Κορονοϊός Σπίτι Γυναίκα Φόβος Μάσκα

Καθώς η κρίση  του COVID-19 επιδεινώνεται, ο κόσμος αντιμετωπίζει επίσης μια παγκόσμια πανδημία παραπληροφόρησης. Οι θεωρίες συνωμοσίας που συμπεριφέρονται όπως οι ίδιοι οι ιοί εξαπλώνονται εξίσου γρήγορα.

Από τα δίκτυα 5G και τον Bill Gates που προκαλούν την παγκόσμια πανδημία ιού σε κινέζους επιστήμονες που τον δημιούργησαν σε εργαστήριο, οι ειδικοί ρίχνουν φως στο πώς προέρχονται αυτές οι επικίνδυνες ψευδείς πεποιθήσεις.

Εξήγηση της ύπαρξης των θεωριών συνωμοσίας

Η πίστη των ανθρώπων σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στα συναισθήματα του φόβου και στην έλλειψη υποστήριξης που αναγκάζουν τους ανθρώπους να πιστεύουν σε αυτές.

Γκράφιτι

Γενικά, άνθρωποι που αισθάνονται αδύναμοι, άνθρωποι που αισθάνονται απειλούμενοι, άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω τους, είναι μερικές από τις αιτίες που το κάνουν πιο πιθανό να πιστέψουν.

Η έκρηξη των κοινωνικών μέσων και διαδικτυακών πλατφορμων τροφοδοτεί επίσης όλες αυτές τις θεωρίες, και έτσι εξαπλώνονται πολύ γρήγορα. Έχουν υπάρξει μελέτες που έχουν δείξει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον ίδιο τον ιό.

Η αλλαγή της άποψης ενός πιστού συνωμοσίας είναι πρακτικά αδύνατη, ειδικά αν είναι σκληροπυρηνικός πιστός. Απορρίπτουν συνήθως οποιαδήποτε στοιχεία που δεν ταιριάζουν με την κοσμοθεωρία τους και δέχονται μόνο στοιχεία που ταιριάζουν με τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις. Θα απορρίψουν οτιδήποτε και θα το κάνουν κυρίως επειδή νομίζουν ότι είσαι μέρος της συνωμοσίας. Το πλαισιώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα συζήτησης πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι που  κάνουν αυτά τα πράγματα είναι εγγενώς κακοί.

Η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με μια κρίση στη δημόσια υγεία μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, ειδικά όταν εκατομμύρια άνθρωποι ασπάζονται μη επαληθευμένες ειδήσεις. Αυτά τα άτομα δεν σκοπεύουν να μοιραστούν λάθος πληροφορίες, απλώς το κάνουν εν αγνοία τους. Συγκεκριμένα, όταν οι άνθρωποι βασίζονται στη διαίσθηση και το συναίσθημα είναι πιο πιθανό να πιστέψουν σε ψευδείς ισχυρισμούς. Οι δηλώσεις, για παράδειγμα, που είναι τρομακτικές κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο διατεθειμένους να δώσουν ιδιαίτερη σημασία, να τις αναλύσουν και να φτάσουν σε ένα δικό τους συμπέρασμα βασιζόμενοι στην λογική τους  και  αντ’ αυτού απλώς την αναπαράγουν.

Εδώ είναι οι κορυφαίες παγκοσμίως διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας που εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την πανδημία.

Γκράφιτι

Ο COVID-19 δεν υπάρχει στην πραγματικότητα

Σύμφωνα με επαγγελματίες θεωριών συνωμοσίας, όπως ο David Icke και ο Alex Jones του InfoWars, ο COVID-19 δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά είναι μια συνωμοσία από την παγκοσμιοποιημένη ελίτ για να αφαιρέσει τις ελευθερίες μας. Οι πρώιμες πιο αδύναμες εκδοχές αυτής της θεωρίας ήταν διαδεδομένες με την έννοια ότι ο νέος κορονoϊός δεν θα ήταν «χειρότερος από τη γρίπη». Επειδή οι πιστοί αυτής της θεωρίας αρνούνται ολοένα και περισσότερο να κρατούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, θα μπορούσαν άμεσα να βοηθήσουν να εξαπλωθεί περαιτέρω η επιδημία στις περιοχές τους και να αυξηθεί το ποσοστό θανάτου που προκύπτει. Το 56% των ανθρώπων, σύμφωνα με μία μελέτη που βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία τον Απρίλιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σοβαρή απόδειξη ότι υπάρχει κορονoϊός.

Ο ιός διέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο

Αυτή η θεωρία τουλάχιστον έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εύλογη. Είναι αλήθεια ότι το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας, η κινεζική πόλη Wuhan, φιλοξενεί ένα ιολογικό ινστιτούτο όπου ερευνητές μελετούν εδώ και πολύ καιρό τους κορονοϊούς των νυχτερίδων. Μία από αυτούς τους ερευνητές, η Shi Zhengli, μία εξέχουσα ιολόγος που πέρασε χρόνια συλλέγοντας δείγματα σε σπηλιές και ήταν επικεφαλής εμπειρογνώμονας για το προηγούμενο ξέσπασμα του SARS, παραδέχεται ότι ανακουφίστηκε όταν η γενετική αλληλουχία έδειξε ότι ο νέος κορονoϊός SARS-CoV-2 δεν ταιριάζει με κανέναν από τους ιούς που πάρθηκαν ως δείγματα και μελετήθηκαν στο Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan από την ομάδα της. Ωστόσο, η απόλυτη σύμπτωση του επικεφαλής ινστιτούτου της Κίνας που μελετά κορονοϊούς να βρίσκεται στην ίδια πόλη με την προέλευση της επιδημίας COVID έχει αποδειχθεί πολύ βολική για να αντισταθούν οι συνωμότες.

Η ιδέα γεννήθηκε αρχικά μέσω ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας μίας ώρας που παράγεται από το “Epoch Times”, ένα αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνδέεται με τη θρησκευτική λατρεία του Φάλουν Γκονγκ που εδώ και καιρό διώκεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) . Οι Epoch Times επιμένουν να αποκαλούν το COVID «τον ιό του ΚΚΚ».

Γκράφιτι

Ο COVID δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο

Μια πιο πικρή παραλλαγή είναι ότι ο COVID όχι μόνο δραπέτευσε από ένα εργαστήριο, αλλά δημιουργήθηκε σκόπιμα από Κινέζους επιστήμονες ως όπλο βιολογικού πολέμου. Σύμφωνα με την Pew Research, «σχεδόν 3 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο COVID-19 κατασκευάστηκε σε εργαστήριο», είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος (το πρώτο είναι πιο δημοφιλές: συγκεκριμένα, το 23% πιστεύει ότι αναπτύχθηκε σκόπιμα, με μόνο το 6% να πιστεύει ότι ήταν ατύχημα).

Αυτή η θεωρία ότι οι Κινέζοι κατά κάποιο τρόπο δημιούργησαν τον ιό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και  στους πολιτικούς των ΗΠΑ, όπως ο πρόεδρος Τράμπ και ο Αμερικανός γερουσιαστής Tom Cotton που υποστήριξαν τις θεωρίες που προβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Washington Examiner ένα εξαιρετικά συντηρητικό μέσο ενημέρωσης ότι το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan «συνδέεται με το κρυφό πρόγραμμα βιολογικών όπλων του Πεκίνου».

Όλο αυτό  μπορεί εύκολα να καταρριφθεί καθώς  υπάρχουν πλέον σαφείς επιστημονικές αποδείξεις – χάρη στη γενετική αλληλουχία – ότι ο ιός SARS-CoV-2 έχει εντελώς φυσική προέλευση ως ζωοανθρωπονόσος ιός που προέρχεται πιθανότατα από νυχτερίδες.

Μικροβιολογικό
Πηγή: PEXELS

Κατηγορώντας το 5G

Ο σύνδεσμος μεταξύ 5G και COVID-19 άρχισε να κυκλοφορεί ακίνδυνα, αλλά πλημμύρισε τα mainstream media αρκετά σύντομα. Αυτή η θεωρία συνωμοσίας ισχυρίζεται ότι οι ιοί μπορεί να  εξαπλωθούν βιολογικά  χρησιμοποιώντας το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, κάτι που είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι είναι αδύνατο, καθώς τα τελευταία είναι κύματα / φωτόνια, ενώ τα πρώτα είναι βιολογικά σωματίδια που αποτελούνται από πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι δελεαστικές επειδή συχνά συνδέουν δύο πράγματα που στην αρχή φαίνεται να σχετίζονται. Σε αυτήν την περίπτωση, η ταχεία ανάπτυξη δικτύων 5G έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την πανδημία.

Η θεωρία ξεκίνησε από ακτιβιστές κατά των εμβολίων από το Κρεμλίνο που από καιρό διαδίδουν φόβους για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αξίζει να επαναληφθεί, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ότι οι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε κινητά δίκτυα και ότι το COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές χώρες που δεν διαθέτουν δίκτυα 5G.

Αξιοσημείωτο είναι οτι αυτή η θεωρία συνωμοσίας  διαδόθηκε από διασημότητες και πολιτικούς παγκοσμίως σε μεγάλα κοινωνικά μέσα κι έχει οδηγήσει  σε καταστροφές κεραιών  κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.

Δίκτυα Network

Ο Μπιλ Γκέιτς. Ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο τελευταίος στόχος της θεωρίας συνωμοσίας. Οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, όπως οι ιοί που μοιάζουν, μεταλλάσσονται συνεχώς και κυκλοφορούν σε πολλές παραλλαγές ανά πάσα στιγμή. Πολλές από αυτές φαίνεται να περιλαμβάνουν τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έγινε νέος στόχος παραπληροφόρησης αφού επέκρινε ελαφρώς  την ανεπάρκεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αντιεμβολιαστές, τα μέλη της Q Anon και οι δεξιοί ειδήμονες έχουν  ένα βίντεο από μια ομιλία του 2015 που έδωσε ο Γκέιτς – όπου συζήτησε το ξέσπασμα του Έμπολα και προειδοποίησε για μια νέα πανδημία  και την οποία χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους ότι είχε προγνώσει την πανδημία COVID ή την  προκάλεσε ο ίδιος σκόπιμα.

Μια πρόσφατη παραλλαγή αυτής της θεωρίας συνωμοσίας, ιδιαίτερα αγαπητή από τους ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού, είναι η ιδέα ότι ο COVID είναι μέρος μιας επικίνδυνης σκευωρίας υπό τον Γκέιτς για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

 Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, φυσικά καθώς ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ενδεχόμενος αριθμός θανάτων σε δεκάδες εκατομμύρια. Όμως, οι αντιεμβολιαστές δεν πιστεύουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν. Αντ’ αυτού, μερικοί έχουν διαδώσει το μύθο ότι ο Γκέιτς θέλει να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για την εμφύτευση ψηφιακών μικροτσίπ που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν με κάποιον τρόπο τους ανθρώπους.

Ο στρατός των ΗΠΑ εισήγαγε COVID στην Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις αντικινέζικες  θεωρίες με μια δική της θεωρία συνωμοσίας που επιδιώκει να επιστρέψει την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η ιδέα διαδόθηκε αρχικά από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος δημοσίευσε στο Tweeter ότι: «είναι πιθανό ότι ο στρατός των ΗΠΑ να έφερε τον ιό στη Wuhan».

Αυτά τα σχόλια, σύμφωνα με τα νέα της Voice of America, «απηχούν μια φημολογημένη συνωμοσία, που κυκλοφόρησε ευρέως στην Κίνα, ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό είχε φέρει τον ιό στην Κίνα κατά τη συμμετοχή τους στους Παγκόσμιους Αγώνες του 2019 στη Wuhan τον περασμένο Οκτώβριο».

Για την Κίνα, αυτή η θεωρία συνωμοσίας και μια συνοδευτική προσπάθεια μετονομασίας του COVID ως «ιός των ΗΠΑ», ήταν ένα ξεκάθαρο «γεωπολιτικό τέχνασμα» – χρήσιμο για την εγχώρια προπαγάνδα, αλλά δεν είναι ευρέως πιστευτό.

Αμερικανοί στρατιώτες

Κατά κάποιο τρόπο φταίνε οι Γ.Τ.Κ

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αποτελούν στόχο θεωριών συνωμοσίας για χρόνια, οπότε δεν ήταν έκπληξη να τις βλέπουμε να κατηγορούνται στα πρώτα στάδια της πανδημίας του COVID. Στις αρχές Μαρτίου, ο Ιταλός δικηγόρος Francesco Billota έγραψε ένα παράξενο άρθρο, το «Il Manifesto», ισχυριζόμενος ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες προκαλούν γενετική ρύπανση που επιτρέπει στους ιούς να πολλαπλασιαστούν λόγω της περιβαλλοντικής «ανισορροπίας» που προκύπτει.

 Οι ακτιβιστές κατά των Γ.Τ.Κ έχουν επίσης προσπαθήσει να κατηγορήσουν τη σύγχρονη γεωργία, η οποία είναι περίεργη, καθώς η γνωστή πορεία του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό – όπως με τον Έμπολα, τον ιό HIV και πολλούς άλλους – ήταν μέσω της πολύ αρχαίας πρακτικής των ανθρώπων που συλλαμβάνουν και σκοτώνουν άγρια ​​ζώα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Γ.Τ.Κ σχεδόν σίγουρα θα είναι μέρος οποιουδήποτε εμβολίου. Εάν κάποια από τις τρέχουσες δοκιμές 70 εμβολίων λειτουργήσει, αυτός θα ήταν σχεδόν ο μόνος εγγυημένος τρόπος με τον οποίο ο κόσμος μπορεί να βγει από το χάος του COVID. Τα εμβόλια θα μπορούσαν να βασίζονται είτε σε γενετικά τροποποιημένους ιούς είτε σε αντιγόνα που παράγονται σε κυτταρικές σειρές ή φυτά Γ.Τ εντόμων. Εάν οι Γ.Τ.Κ βοηθούν στη σωτηρία του κόσμου από την κατάρα του COVID, ίσως να σταματήσουν να είναι μια βρώμικη λέξη.

Ο COVID είναι μία επιχείρηση της Big Pharma

Πολλοί υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας της Big Pharma, που είναι βασικά θεωρίες κατά του εμβολιασμού που έχουν μετατραπεί στην εποχή του κορονοϊού, είναι στην πραγματικότητα έξυπνοι ηθοποιοί που προσπαθούν να πουλήσουν προϊόντα.

Ο Άλεξ Τζόουνς, ανάμεσα σε αμφιβολίες για τον ιό και τη Νέα Παγκόσμια Τάξη, προτρέπει τους θεατές να αγοράσουν ακριβά θαυματουργικά χάπια που ισχυρίζεται ότι μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις γνωστές ασθένειες.

Ο Δρ. Mercola, ένας αντιεμβολιαστής φαρμακοποιός που έχει απαγορευτεί από την Google λόγω παραπληροφόρησης, ισχυρίζεται ότι οι βιταμίνες (και πολλά άλλα προϊόντα που πουλάει) μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν το COVID.

Αυτές οι επιχειρήσεις των  συνωμοσιολόγων εξαρτώνται βασικά από το να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι η τεκμηριωμένη (δηλαδή συμβατική) ιατρική δεν λειτουργεί και είναι μια συνωμοσία μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών για να μας κάνουν να αρρωστήσουμε.

Τα ποσοστά θανάτου COVID είναι διογκωμένα

Μία ακόμη ακροδεξιά φημολογία  είναι η ιδέα ότι τα ποσοστά θανάτου COVID διογκώνονται σκοπίμως και επομένως δεν υπάρχει λόγος να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα  ή άλλα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Σημαντική για την προώθηση αυτού του μύθου είναι η Δρ Annie Bukacek, της οποίας η ομιλία που προειδοποιεί ότι χειρίζονται πιστοποιητικά θανάτου COVID έχει προβληθεί πάνω από 250.000 φορές στο YouTube.

Η Bukacek εμφανίζεται με μία λευκή ποδιά εργαστηρίου και με ένα στηθοσκόπιο γύρω από το λαιμό της, κάνοντάς την να μοιάζει με μια έγκυρη ιατρική πηγή. Ψάχνοντας λίγο πιο βαθιά, ωστόσο, όπως έκανε το περιοδικό Rolling Stone, αποδεικνύεται ότι είναι απλά μία ακτιβίστρια κατά των εμβολιασμών και των αμβλώσεων.

WHO - Covid 19

Η επιμονή της ότι τα ποσοστά θανάτου COVID αυξάνονται σκοπίμως, φυσικά, δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα, αντιθέτως μάλιστα, πιθανότατα ο τρέχων αριθμός θανάτων είναι σοβαρά υποτιμημένος.

Τι μπορεί να γίνει για την αποτροπή της εξάπλωσης των θεωριών;

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να παρέχουν έναν παγκόσμιο μηχανισμό διανομής θεωριών παραπληροφόρησης δρώντας ως φορέας τέτοιων πεποιθήσεων.

Το Facebook είπε ότι είχε αφαιρέσει “εκατοντάδες χιλιάδες” αναρτήσεις για τον ιό που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει βλάβη, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων σχετικά με ψευδείς θεραπείες, ισχυρισμούς ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης δεν λειτουργούν και ότι το 5G προκαλεί κορονοϊό.

Επίσης έβαλε προειδοποιητικές ετικέτες σε 90 εκατομμύρια αναρτήσεις παραπληροφόρησης παγκοσμίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που σχετίζονται με τον Covid-19, γεγονός που εμπόδισε τους ανθρώπους να δουν το αρχικό περιεχόμενο κατά 95%.

Το YouTube και το Facebook διέγραψαν επίσης τα επίσημα κανάλια του Icke και του  Alex Jones από τις πλατφόρμες τους και τα κοινωνικά δίκτυα επιμένουν ότι καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο οι ψεύτικες ειδήσεις για τον κορονοϊό.

Έχουν επιπροσθέτως κατευθύνει περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια επισκέψεις, στην Βρετανία μόνο, σε επίσημα στοιχεία Covid-19 και μέτρα κλειδώματος από το NHS και τον ιστότοπο της κυβέρνησης, απευθείας από το Facebook και το Instagram.

Γκράφιτι

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πίστης στις θεωρίες συνωμοσίας για τον ιό και της επικίνδυνης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια περιορισμών που επιβάλλονται για την αποτροπή της εξάπλωσής του.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, εμείς ως άτομα διαδραματίζουμε βασικό ρόλο στη διάδοση των σωστών πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας. Αυτές πρέπει να βασίζονται στις αντικειμενικές επιστημονικές ανακαλύψεις και θεωρίες,  ως μέρος της προσπάθειας μείωσης της εξάπλωσης του ιού, αλλά και απάντησης στις κάθε λογής  θεωρίες συνομωσίας για τον COVID-19 . Τα μέσα υπάρχουν για να το κάνουμε σε μαζική κλίμακα.

                                                                                               Χριστοφορίδου Φένια

Πηγές: BBC, npr.org, European Commission, World Health Organization

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...