Τι γίνεται με την υλοτομία δένδρων στην περιοχή του Έβρου;

Υλοτομία στον Έβρο
Πηγή: dasarxeio.com

Με επερώτηση της προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Λαϊκή Συσπείρωση θέτει το ζήτημα της μαζικής υλοτομίας δένδρων στην περιοχή του Έβρου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πικρία των ντόπιων υλοτόμων που έχουν εξαιρεθεί.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος μετά τη μαζική κοπή δένδρων να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα από τα νερά του ποταμού, γεγονός που έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, καθώς η υλοτομία στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι κάτι καινούργιο. H οικολογική καταστροφή φαίνεται να χτυπά στρατηγικά και την περιοχή του οικολογικού δικτύου Natura με την επωνυμία «Παραποτάμιο δάσος βόρειου Έβρου και Άρδα (GR1110008).

Αξιοσημείωτο, δε είναι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι ενήμερο για τις εργασίες υλοτομίας, το διαγωνισμό, αν υπάρχει μελέτη κτλ. Γι’ αυτό και η Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητούν την ενημέρωση και σε περίπτωση που υπεύθυνος για τις εργασίες είναι άλλος κρατικός φορέας απ’ την Περιφέρεια.

Η ερώτηση:

Τον τελευταίο καιρό η Λαϊκή Συσπείρωση δέχεται ερωτήματα κατοίκων της περιοχής για την μαζική υλοτομία δένδρων στην περιοχή του Έβρου. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο 2021 που άρχισαν οι εργασίες έχει υλοτομηθεί ανησυχητικά μεγάλος αριθμός παρόχθιων στην περιοχή από Διδυμότειχο μέχρι και το Ορμένιο.

Εκτός του ότι το κόψιμο ακόμη και ενός μόνο δένδρου είναι ζημιά για το περιβάλλον, εκφράζονται φόβοι για την συνολική έκταση δάσους, που έχει σχεδιαστεί τελικά να αποκοπεί. Παράλληλα οι ντόπιοι υλοτόμοι αισθάνονται έντονη πικρία, καθώς όπως εκτιμούν, έχουν εξαιρεθεί από τις πιο πάνω εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν παραβλέπεται επίσης, μετά την υλοτομία, η αύξηση του κινδύνου πλημμυρών από τα νερά του ποταμού.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Εάν είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας οι πιο πάνω εργασίες, με βάση ποια μελέτη διενεργούνται, ποια είναι τα στοιχεία του διαγωνισμού για την ανάθεσή τους και τι έκταση – αριθμός δένδρων προβλέπεται να αποκοπεί;
  • Εφόσον η υλοτομία εποπτεύεται από άλλο κρατικό φορέα, τι ενέργειες θα αναλάβει η Περιφέρεια ώστε να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο λαός της Θράκης για τα ίδια πιο πάνω ζητήματα;

Δείτε ακόμα...