Τι πιο αναγκαίο και αναζωογονητικό από μια σύντομη απόδραση – Ηγουμενίτσα – Κεφαλοχώρι Ιωαννίνων

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Η πολύαναμενόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων, κυρίως η μετακίνηση από νομό σε νομό, συνέπεσε με το τέλος της “ξελογιάστρας” άνοιξης. Πόσο μας ταλαιπώρησε στην αρχή της, με τα χρώματα και τα αρώματα της, που δεν μπορούσαμε, λόγω μέτρων για την πανδημία, να την απολαύσουμε; Τι πιο αναγκαίο και αναζωογονητικό από μια σύντομη απόδραση, ειδικά αν η άδεια από τη δουλειά πέφτει, τυχαία, αυτήν την περίοδο!

Ηγουμενίτσα, Θεσπρωτία
Φώτο Αρχείου / Ηγουμενίτσα, Θεσπρωτία / Πηγή: alt.gr

Φορτώσαμε λοιπόν τον “πύραυλο”, ένα άσπρο φιατάκι, με αποσκευές, υπνόσακους (για παν ενδεχόμενο) και πολύ όρεξη, για εκδρομή, με αφετηρία τη ΒΔ Ελλάδα. Σημείο εκκίνησης, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τερματισμός Περτούλι Τρικάλων. Ομολογουμένως πρωτότυπο σημείο εκκίνησης… αν δεν είσαι Ιταλός τουρίστας. Τώρα πως βρεθήκαμε να ξεκινάμε εκδρομή από Ηγουμενίτσα; Ας είναι καλά το alt.gr κι οι αποστολές του. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε το κομμάτι Ηγουμενίτσα – Κεφαλοχώρι Ιωαννίνων, με κεντρικό σταθμό το μνημείο του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος. Μια απόσταση 173χλμ. που με τις δικές μας παρακάμψεις και στάσεις αυξήθηκε αρκετά.

Ηγουμενίτσα – Κεφαλοχώρι Ιωαννίνων

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Πιάνουμε λοιπόν την Εγνατία από την αρχή της, αλλά δε θα μείνουμε για πολύ γιατί προτιμούμε τη διαδρομή μέσα από τα βουνά. Από τον δύσκολο πάντα δρόμο… Στ’ αριστερά μας (βόρεια) μας συνοδεύει ο Θιάμης ποταμός με αντίθετη κατεύθυνση προς Ιόνιο. Βγαίνουμε στην έξοδο για Παραμυθιά και μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Θεσπρωτίας περνάμε μέσα, από πολύ όμορφα χωριά. Νεοχώρι, Νεράιδα – με τα άφθονα νερά της – Πετροβίτσα, την οποία αφήνουμε στα δεξιά μας, στο δρόμο για Πολύδροσο.

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Σε όλη τη διαδρομή είχαμε τα γνώριμα ανταμώματα με ζώα βοσκής (και όχι μόνο!) και φυσικά συναντήσαμε αρκετά μελίσσια και μαντριά.

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Μπαίνουμε στο νομό Ιωαννίνων. Κατεβαίνοντας πλέον το βουνό, στέκουν απέναντί μας με τα τελευταία χιόνια πάνω στις κορφές, ενώ εμείς λιώνουμε στους 30 βαθμούς μέσα στον “πύραυλο”… Κάνουμε στάση στο χωριό Βροσίνα, γιατί μας έκανε εντύπωση το όμορφο πέτρινο γεφύρι που ενώνει το χωριό πάνω από τον Ζαλογγοπόταμο.

Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι, μήκους 25μ., με άνοιγμα τόξου 10,30 μ., ύψος 5,30μ και πλάτος 2μ. Το χωριό χωρίζεται στα δύο. Προς τα βόρεια περικλείεται από τον ποταμό Τύρια, παραπόταμος του Θιάμη. Παλαιότερα οι κάτοικοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους μόνο με το πέτρινο γεφύρι που προσδίδει μια ξεχωριστή αίσθηση, στο μοναδικό από γεωλογικής άποψης τοπίο, με την άγρια ομορφιά του. Στο ποτάμι πετούσαν σμήνη από πανέμορφες μπλε λιβελλούλες.

Σε απόσταση 15 λεπτά σε έναν λόφο είναι το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο το 1597. Η διαδρομή, ακολουθώντας τα νερά του Καλαμά με τα πόδια, είναι φανταστική.

Σε αυτό το σημείο να σας δώσουμε μια σημαντική πληροφορία. Αν είστε καπνιστές, μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε ότι θα αγοράσετε τσιγάρα αργότερα!!! Σε κανένα χωριό μετά την Κόνιτσα δεν υπάρχουν τσιγάρα!! Δηλαδή κάτι παραπάνω από 70 χλμ. Φυσικά δεν είμαστε αχάριστοι, όποιον ρωτήσαμε “πού θα βρούμε τσιγάρα”, προσφέρθηκε να μας κεράσει από τα δικά του, με καλύτερη την κυρία στο καφενείο του χωριού. Μας έφτιαξε καφέ και μας είπε ψιθυριστά ότι κρύβει τσιγάρα για να τα δίνει στον άντρα της, γιατί… «ποιος τον ακούει αν γυρίσει και έχει ξεχάσει ν’ αγοράσει…»

Στη συνέχεια της διαδρομής, μετά το Βουτσαρά, στη διασταύρωση, κατευθυνόμαστε αριστερά, προς Δεσποτικό και Ιερομνήμη. Περνάμε το Βασιλόπουλο, την Ιερομνήμη, ένα μεγαλύτερο και καταπράσινο χωριό που λέγεται Κοκλιοί, την Αρετή, τα Ρεπέτιστα και στη συνέχεια μας περιμένει μια ωραία έκπληξη! Ένας πελαργός στη φωλιά με τα νεογνά του, πάνω σε μια κολόνα! Μια εικόνα που συμπλήρωσε την ομορφιά της εκδρομής μας.

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Δεξιά και φτάσαμε Καλπάκι. Δεν προλαβαίνουμε να δούμε το ιστορικό αυτό μέρος γιατί κάνουμε αμέσως αριστερά προς Κόνιτσα. Στα δεξιά μας είναι η χαράδρα του Βίκου, μπροστά μας η Τύμφη. Περνάμε πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη και μπαίνουμε στα Καλύβια.

Φαράγγι του Βίκου

Στα δεξιά μας η Κλειδωνιά, όπου μπορεί κανείς να κάνει ράφτινγκ και ιππασία. Στο ξακουστό πέτρινο γεφύρι της τερματίζει τυπικά και το φαράγγι του Βίκου, ενώ λίγο παρακάτω ο Βοϊδομάτης – ο πιο κρύος ποταμός της Ελλάδας- ενώνεται με τον Αώο.. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα. Είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Πραγματικά αξίζει να το περπατήσει κάποιος. Ωστόσο είναι από μόνο του μια ξεχωριστή εκδρομή.

Στάση για μια βουτιά στην Κόνιτσα

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Στην όμορφη Κόνιτσα δεν μπορεί κανείς να μη μαγευτεί από το τοξωτό γεφύρι του 19ου αιώνα, που στέκει επιβλητικά πάνω από τον Αώο. Ο Αώος είναι το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που πηγάζει σε αυτήν αλλά εκβάλλει σε άλλη χώρα. Ακολουθεί μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων, ανάμεσα στα βουνά Τύμφη και Σμόλικα. Απλώνεται στον κάμπο της Κόνιτσας και στη συνέχεια, μαζί με τα νερά του Βοϊδομάτη και του Σαρανταπόρου, καταλήγουν, μέσω της Αλβανίας, στην Αδριατική. Συνολικά ο ποταμός Αώος διαρρέει 250χλμ. Από αυτά τα 75χλμ. είναι στην Ελλάδα.

Εντυπωσιακό είναι το πλάτος αλλά και το μήκος του ποταμού, όπως τα αντιλαμβάνεται κανείς, κοιτάζοντας τον από το γεφύρι. Αν μάλιστα κάποιος είναι λίγο παρατηρητικός θα δει από εκεί ψηλά, ψάρια να προσπαθούν να κολυμπήσουν ανάποδα στο ρεύμα.

Η αλήθεια είναι ότι δε διαπιστώσαμε αν τελικά τα κατάφεραν, δοκιμάσαμε όμως κι εμείς να βουτήξουμε, αντιγράφοντας και ζηλεύοντας τέσσερις ντόπιους πιτσιρικάδες που δε σταμάτησαν να βουτάνε από αρκετά μέτρα ψηλά. Εντάξει…. δε βουτήξαμε και από κάνα ύψος… επί τόπου και την πήραμε την κρυάδα! Άξιζε όμως τον κόπο γιατί η αίσθηση από το κρυστάλλινο νερό ήταν μοναδική και σίγουρα θα μετανιώναμε αν δεν το είχαμε κάνει.

Στο Μουσείο – Μνημείο του ΔΣΕ

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Φεύγοντας από την Κόνιτσα, κατά μήκος του ποταμού Σαρανταπόρου, ταξιδεύουμε για περίπου 60 χλμ. ως τα Μαστοροχώρια. Εκεί, στο χωριό Θεοτόκος, επάνω στο δρόμο, ξεπροβάλλει το επιβλητικό μνημείο, αφιερωμένο στην ηρωική τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Ένα πανύψηλο, τρισδιάστατο “Δ”, περιβαλλόμενο από πλάκες, με τα ονόματα όσων ντόπιων (χωριά του Γράμμου) έπεσαν στις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ, οι οποίες σχηματίζουν διαδρόμους. Γύρω από αυτές υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην περίοδο ’46-’49, με αναφορά στα προγενέστερα χρόνια, από το ’44 και μετά, που οδήγησαν στην απόφαση συγκρότησης του ΔΣΕ. Παντού στο χώρο, όμορφα, ανοιχτόχρωμα μοβ λουλούδια, μικρός φόρος τιμής… σαν αυθόρμητος… στους ήρωες.

Ένα επίπεδο πιο ψηλά, το σπίτι – μουσείο πλέον, που φιλοξενεί ντοκουμέντα, φωτογραφίες και ευρήματα, πολεμικό υλικό της εποχής. Για να μπείτε μέσα, θα τηλεφωνήσετε ή θα χτιπήσεται την πόρτα του συντρόφου Κώστα που μένει στο ακριβώς δίπλα σπίτι. Θα έρθει να σας ανοίξει ο ίδιος. Είναι μέλος της οικογένειας Ζούνη που δώρισε το σπίτι στο ΚΚΕ, για να φιλοξενήσει το μνημείο και το μουσείο. Τον ευχαριστούμε πολύ, που απροειδοποίητα μες το καταμεσήμερο και τη ζέστη, κατέβηκε να μας ανοίξει με πολύ ευγένεια και διάθεση. Σημαντικό! Μας προειδοποίησε στο τηλέφωνο ότι αν δεν έχουμε μάσκα δεν έρχεται να μας ανοίξει. Σωστός ο σύντροφος!

Από εκεί, ο Κώστας, μας έστειλε στο Κεφαλοχώρι, δυόμιση χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Θεοτόκος, όπου βρισκόμασταν. Μας συμβούλεψε να διανυκτερεύσουμε στον ξενώνα της Ναυσικάς, που θα λειτουργούσε σίγουρα. Η Θεοτόκος και το επόμενο χωριό, το Κεφαλοχώρι βρίσκονται ακριβώς στις νοτιότερες απολήξεις του Γράμμου, έχοντας στα «πόδια» τους τον Σαραντάπορο. Ανάμεσα στα δύο χωριά ξεκινά προς τα βόρεια (αριστερά) η απίστευτη διαδρομή προς την Αετομηλίτσα, τις πηγές του Αλιάκμονα και τον Γράμμο. Με βαριά καρδιά… τ’ αφήσαμε κι αυτό για άλλη φορά.

Σημαντικό να τονίσουμε ότι «παίζει» να ήμασταν οι πρώτοι «ξένοι» στην περιοχή για πολλούς μήνες, λόγω του lockdown. Κι αν αυτό είναι υπερβολή, σίγουρα εκείνη τη μέρα εμείς συναντήσαμε σ’ όλους αυτούς τους δρόμους μόνο κτηνοτρόφους με τ’ αγροτικά τους ή πεζούς.

Στο Κεφαλοχώρι (Ιωαννίνων)

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Το Κεφαλοχώρι, με τα γεφύρια του κι αυτό, μας υποδέχτηκε ευχάριστα. Στο ύψωμα, στην είσοδο του χωριού στέκει το πέτρινο μνημείο του ΔΣΕ. Τα σπίτια ήταν ανοιχτά και οι ένοικοι όλοι στις βεράντες τους. Μάλλον ενοχλητική αυτή η ζέστη για τους ντόπιους. Για μας ήταν ένα δροσερό καλοκαιρινό απόγευμα. Αφού χαιρετηθήκαμε με όποιον συναντήσαμε, ζητήσαμε οδηγίες και μας κατηύθυναν στον ξενώνα.

Οδοιπορικό alt.gr Ηγουμενίτσα - Κεφαλοχώρι - Μάης 2021

Εκεί συναντήσαμε την κυρία Ναυσικά, μια αεικίνητη, γλυκιά οικοδέσποινα που μας καλωσόρισε, μας τακτοποίησε σε ένα πολύ όμορφο δωμάτιο με θέα στην πλαγιά του Γράμμου. Έπειτα μας έστρωσε να φάμε. Και μιας και ούτε εδώ καταφέραμε να βρούμε τσιγάρα, μας έδωσε μπόλικο από τον καπνό της.

Όποιος επισκεφτεί το μέρος, είναι απαραίτητο να δοκιμάσει, πέρα από την προβατίνα, το τσίπουρο και τα τυριά που είναι δικά τους, τα χόρτα της περιοχής, της “νένες” που τις μαζεύουν από τα 1500 μέτρα υψόμετρο, όπως μας είπε η κυρία Ναυσικά! Όσο εμείς τρώγαμε και ξεκουραζόμασταν στην αυλή του ξενώνα τα αγροτικά πήγαιναν κι έρχονταν με τα δοχεία γάλακτος στις καρότσες.

Τώρα, μετά από τόσες ώρες στο δρόμο, τα ποτάμια, τα τραγούδια στο αυτοκίνητο, τη ζέστη και τους όμορφους ανθρώπους που συναντήσαμε, έφτασε η ώρα για ύπνο. Φτάνοντας στο δωμάτιο, μας εντυπωσίασε η κλειστή, με τζαμαρία, εσωτερική βεράντα, κατά μήκος του διαδρόμου, ιδανική για τις χειμερινές διακοπές και όχι μόνο…

Καλό δρόμο…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...