Τι συμβαίνει στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών;

401 ΓΣΝΑ
Φώτο Αρχείου / 401 ΓΣΝΑ / Πήγη: Eurokinissi

Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, γεννούνται σοβαρά ερωτηματικά για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σε ένα πολύ σημαντικό Νοσοκομείο, το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ). Η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις για όλα τα θέματα που παρατίθενται στη συνέχεια.

Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε η Πτέρυγα 6Β Αξιωματικών, που είχε κλείσει για ανακαίνιση. Η Πτέρυγα αυτή του 6ου ορόφου, αμέσως μετά τα εγκαίνια έκλεισε!

Η Πτέρυγα 5Α που εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει ανακαινιστεί, διαθέτοντας δωμάτια μονόκλινα, δίκλινα και σουίτες, αφού εγκαινιάστηκε, έκλεισε λόγω Covid-19.

Ήδη έχει κλείσει η πλαστική γνάθου και πολλές κλινικές έχουν συγκεντρωθεί στην Ουρολογική και την ΩΡΛ.

Η Ορθοπεδική πλέον δεν υφίσταται και συστεγάζεται με άλλες κλινικές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστα κρεβάτια.

Η Πτέρυγα 5Β που νοσηλεύονταν απόστρατοι και μέλη οικογενειών, πλέον έχει γίνει πτέρυγα Αξιωματικών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους απόστρατους και τις οικογένειές τους. Έχουν «εξαφανιστεί» τα μονόκλινα, κάτι που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ειδικά για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, με διαφορετικής φύσης προβλήματα.

Την Πέμπτη 1η Ιούλη παίρνουν Φύλλο Πορείας (ΦΠ) άλλα 25 άτομα. Μέχρι τώρα έχουν αποσπαστεί πάνω από 130 άτομα για κάλυψη εμβολιαστικών αναγκών. Σημειώνεται ότι από τους μέχρι σήμερα αποσπασμένους δεν έχει επιστρέψει κανείς.

Με αυτή την προοπτική θα συμπτυχθούν και άλλες κλινικές λόγω της συρρίκνωσης του προσωπικού. Τα 25 άτομα που φεύγουν θα ενισχύσουν το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων, προκειμένου να δοθεί καλοκαιρινή άδεια. Όπως γίνεται αντιληπτό, το παραμένον προσωπικό στο 401 ΓΣΝΑ, ενδέχεται να μην πάρει την καλοκαιρινή του άδεια.

Με βάση τα παραπάνω, το 401 ΓΣΝΑ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, σε λίγο δεν θα θυμίζει νοσοκομείο, αλλά περισσότερο Κέντρο Υγείας. Σημειώνεται ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε άλλο νοσοκομείο, με τις προσφερόμενες παροχές διαρκώς να υποβαθμίζονται.

Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως το προσωπικό που υπηρετεί στο 401 ΓΣΝΑ, είναι διαρκώς μειούμενο για να καλυφθούν άλλες ανάγκες εκτός του 401 ΓΣΝΑ. Υφίσταται μια πρωτοφανή πίεση, εργαζόμενοι σε τρεις βάρδιες, αφού λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Με τη στάση και τις πρακτικές που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία, που δίνει προτεραιότητα στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία, παρατηρείται, αφενός ο ταχύτατος μαρασμός ενός μεγάλου νοσοκομείου αφετέρου η απίστευτη καταπόνηση του προσωπικού του. Τελικό αποτέλεσμα αυτών είναι η συνολική υποβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, τόσο στο εν ενεργεία όσο και αποστρατεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νίκος Παπαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α.
Βουλευτής ΚΚΕ Ν. Αιτωλ/νίας

Δείτε ακόμα...