Τη συνέχιση του εξοπλισμού του Κιέβου προαναγγέλλουν ΕΕ και Βρετανία

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

Τη συνέχιση του εξοπλισμού του Κιέβου προαναγγέλλουν ΕΕ και Βρετανία, ενισχύοντας την επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης των ΝΑΤΟικών με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το βράδυ της Τετάρτης. 

Απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τους νέους εξοπλισμούς προς το Κίεβο, ενώ για τις πιθανές νέες κυρώσεις δήλωσε ότι πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας». Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΞ συμφώνησαν να αναθέσουν στις υπηρεσίες τους την κατάρτιση του όγδοου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το τακτικό συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο οποίο πιθανόν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η όγδοη δέσμη κυρώσεων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.

«Την 21η Σεπτεμβρίου, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αναμέτρησης ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση (…), υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή παράνομων ‘δημοψηφισμάτων’ σε ουκρανικές περιοχές που κατέχει και απειλώντας ξανά με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του άτυπου συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Ζ. Μπορέλ, τον Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.

«Οι αναφορές στα πυρηνικά όπλα δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα» της ΕΕ, που θα συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ουκρανίας» και να της προσφέρει υποστήριξη για να της επιτρέπει «να υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ακεραιότητα για όσο χρειαστεί», προστίθεται στο κείμενο.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να διαθέτει στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, είπε χθες Τετάρτη η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στην ομιλία της στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου, υπόσχομαι ότι θα διατηρήσουμε ή θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο κι αν χρειαστεί (…). Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία», ανέφερε η Λιζ Τρας στην ομιλία της. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...