Τι βγάζει τους αγρότες στους δρόμους;

τρακτέρ

Τα οξυμένα προβλήματα είναι αυτά που «υποκινούν» και βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στον δρόμο του αγώνα. Αλλωστε, τα μπλόκα αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», αλλά προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, μοιράζοντας ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν και βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους είναι:

Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής.

Οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα, όπως η κορινθιακή σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα υπαίθρια κηπευτικά, κ.λπ.

Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου τους από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.Εξαγγελίες – ψίχουλα

Με ψίχουλα κοροϊδίας απαντά η κυβέρνηση στις δίκαιες διεκδικήσεις

Με ψίχουλα απαντά η κυβέρνηση απέναντι στα παραπάνω καυτά προβλήματα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις «εξαγγελίες» που έγιναν την Παρασκευή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπό το βάρος των κινητοποιήσεων.

Χαρακτηριστικά, απέναντι στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση, στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά. Την ίδια στιγμή, δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Αντίστοιχα, τα μέτρα για κάλυψη ενός ποσοστού της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά από τις μεγάλες αυξήσεις που βλέπουν ήδη οι αγρότες στους λογαριασμούς τους. Από τη μια, απελευθερώνουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και θεσπίζουν ρήτρες για να διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, με μόνιμες αυξήσεις και χαράτσια στα τιμολόγια και, από την άλλη, ανακοινώνουν προσωρινά και ανεπαρκή μέτρα για να διασκεδάσουν τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσουν την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες – παρόχους. Ακόμα κι έτσι, όμως, η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει και επιβαρύνει τους αγρότες με ένα επιπλέον 20% στο ήδη ρημαγμένο εισόδημα. Από κει και πέρα, οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα στο ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια, στα καλλιεργητικά έξοδα. Ταυτόχρονα, η «γαλαντομία» κυβέρνησης και ΔΕΗ εξαντλείται σε μια περίοδο όπου οι αρδευτικές ανάγκες είναι μικρότερες, άρα και η κατανάλωση ρεύματος.

ΚΚΕ: Ετη φωτός απέχουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες από όσα απαιτούνται για την πραγματική ανακούφιση

Σε σχόλιό του σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους αγρότες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι σημερινές (σ.σ. 4/2) εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για μια πραγματική ανακούφιση των αγροτοπαραγωγών, που συνθλίβονται από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα που επιβάλλουν τα μονοπώλια, την ΚΑΠ που έχει προγράψει την αγροτιά για χάρη των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα εξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν επίσης εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τώρα εξειδικεύονται.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας μας έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα. Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους και συμβάλλει με τις δυνάμεις του στον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα, να αντισταθούν στην πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων, που εντείνει την εκμετάλλευση και την καταλήστευση του μόχθου τους από το κεφάλαιο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...