Τηλεφωνική επικοινωνία του Φινλανδού πρόεδρου Νιινίστο με τον Πούτιν

Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει δηλώσει την έντονη αντίθεσή της σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Η Φινλανδια, «θέλει να ασχοληθεί με τρόπο σωστό και επαγγελματικό με πρακτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με το γεγονός ότι είναι μια χώρα γειτονική της Ρωσίας», ισχυρίστηκε το Ελσίνκι.

Σύμφωνα πάντα με την Φιναλνδική ανακοίνωση, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για ένα πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

Απο την άλλη η ανακοίνωση της Ρωσικής προεδρίας αναφέρει ότι οι Πούτιν και Νιινίστο «είχαν μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο των προθέσεων της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Πούτιν επεσήμανε ότι «η εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας».

«Μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια χτίζονται στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της εταιρικής συνεργασίας και είναι αμοιβαία επωφελείς», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Πούτιν έδωσε στον Νινίστα μια αξιολόγηση για τις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Μόσχας και του Κιέβου , οι οποίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ουσιαστικά αναστέλλονται» από την ουκρανική πλευρά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...