Την αγορά κι άλλων Rafale ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Στην ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του ανακοίνωσε την αύξηση της αγοράς Rafale λέγοντας: “Εδώ ανακοίνωσα πέρσι την αγορά των 18 Rafale που σύντομα θα γίνουν 24”.

Στη φετινή έκθεση πολλαπλασιάστηκαν οι επιδείξεις από δυνάμεις καταστολής. Πιο συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης παρακολούθησε επίδειξη ανδρών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας – ΕΚΑΜ οι οποίοι καταρριχήθηκαν από τον Πύργο του ΟΤΕ.

Στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας παρακολούθησε από την Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων Πειραιά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ασκήσεις επίδειξης ταχείας σύλληψης εν κινήσει καθώς και επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρου. Ακόμη σκάφος και ελικόπτερο του Λιμενικού έκαναν επίδειξη ανακατάληψης πλοίου, το οποίο είχε δεχτεί τρομοκρατική επίθεση στο Θερμαΐκό Κόλπο.

Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA, είπε ότι πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ (MDCA) και πως αυτή  συνδυάζεται και με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που  είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες. Και τόνισε: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι: Η επέκταση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα, με σκοπό την κατασκευή νέων υποδομών, που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα για την κατασκευή δεύτερου ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κρήτη. Η προοπτική δημιουργίας ναυτικής βάσης στον Βόλο προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση η 32η Ταξιαρχία πεζοναυτών. Το ενδεχόμενο κατασκευής ναυπηγείου στην Καβάλα και οι επιπλέον στρατιωτικές διευκολύνσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...