Την επομένη των εκλογών θα είναι εδώ για τον λαό τα επικίνδυνα σχέδια του ευρωΝΑΤΟικού άξονα

Φρεγάτες Ψαρά (F454) και Κουντουριώτης (F462) σε συνεκπαίδευση με την SNMG2 δυτικά της Κρήτης - Μάρτιος 2021
Φώτο αρχείου / Φρεγάτες Ψαρά (F454) και Κουντουριώτης (F462) σε συνεκπαίδευση με την SNMG2 δυτικά της Κρήτης – Μάρτιος 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Την επομένη των εκλογών θα είναι εδώ για τον λαό τα επικίνδυνα σχέδια του ευρωΝΑΤΟικού άξονα, η κλιμάκωση του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, όπως και οι δεσμεύσεις της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτήν τη δίνη, που μετατρέπουν τον λαό ακόμα και σε στρατιωτικό στόχο αντίπαλων στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων.

Διόλου τυχαία, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε την Τετάρτη ότι «η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει διαφορετικές και πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε όταν ξανακάναμε ευρωεκλογές, το 2019», καθώς μπαίνουμε «σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας, με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, την ίδια ακριβώς μέρα ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας αναγνώριζε πως «έχουμε πείσει τις ΗΠΑ διακομματικά ότι είμαστε ο αξιόπιστος σύμμαχός τους στην περιοχή, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς κόμματα. Και έναντι αυτού έχουμε κερδίσει συνολικά θα ήθελα να πω σχεδόν το πολιτικό σύστημα της χώρας, γιατί ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν ανήκει στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού, είχε πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Μία μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης επαναλάμβανε δημόσια ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή αμυντική συμμαχία». Αλλωστε τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 όντας σε κυβερνητικές θέσεις φρόντισαν ώστε η ΝΔ να βρει σχεδόν έτοιμη την πρώτη «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, ενώ διατήρησε στο ακέραιο το φορμάτ του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, που εγκαινίασε το 2018 η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.

Καμία …έκπληξη δεν μας περιμένει λοιπόν από τις 10 του Ιούνη. Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου είναι ζυγισμένοι – στοιχισμένοι στον σχεδιασμό της βαθύτερης εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ειδικά στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια, όπου η πυρίτιδα των εντάσεων έχει αρχίσει να μυρίζει επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό.

Οπλα και εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Πάνω σε αυτήν τη στοίχιση, και με δεδομένη τη συμφωνία όλων των κομμάτων και …αποκομμάτων του αστικού πολιτικού τόξου, θα συνεχιστούν οι αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και η παροχή εκπαίδευσης στα στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που το ΝΑΤΟ οξύνει την πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της προειδοποιεί για αντίμετρα με χρήση πυρηνικών.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί την πώληση μεγάλης ποσότητας όπλων στην Τσεχία, με στόχο αυτά να καταλήξουν στην Ουκρανία, και έπεται συνέχεια όσο ο «δυτικός» εξοπλισμός καταναλώνεται με απίστευτες ταχύτητες στα πεδία των μαχών. Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι «Patriot» και οι S-300, με πιέσεις από ΝΑΤΟικούς συμμάχους να παραδοθούν στην Ουκρανία.

Λέγεται επίσης ότι έχει ήδη παρασχεθεί εκπαίδευση στον χειρισμό αρμάτων «Leopard», στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»), ενώ το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, Ελληνας πιλότος βρίσκεται στην Ουκρανία και έγινε ο πρώτος ξένος εκπαιδευτής για τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα από το υπουργείο Αμυνας. Θυμίζουμε ωστόσο ότι τον Ιούλη του 2023, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, συγκροτήθηκε «συνασπισμός εκπαίδευσης F-16» για την Ουκρανία, στον οποίο εκτός από τη χώρα μας συμμετείχαν επίσης το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ.

Θυμίζουμε επίσης πως όταν είχε έρθει στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023 ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, είχε ανακοινώσει ότι «σήμερα έχουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον αεροπορικό συνασπισμό: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16».

Στο ναρκοπέδιο της Μέσης Ανατολής

Η ελληνική εμπλοκή θα συνεχιστεί και στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ευρωατλαντικών κομμάτων. Χωρίς αιδώ, και ενώ η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή και προχώρησαν την προηγούμενη βδομάδα σε συνεκπαίδευση με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία νότια της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση δυνάμεων η ελληνική ΠΑ σήκωσε στον αέρα 56 αεροσκάφη F-16, ενώ από πλευράς ισραηλινής IAF συμμετείχαν 2 ιπτάμενα τάνκερ σε μεγάλης κλίμακας άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού. Το κλίμα έφτιαχνε και από πρωτύτερα ο Μητσοτάκης, που ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης έλεγε ότι η ντόπια αστική τάξη έχει «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ, ενώ παρέπεμψε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στις ελληνικές καλένδες, αποφαινόμενος ότι δεν είναι τώρα «ο σωστός χρόνος».

Η εμπλοκή κλιμακώνεται και με αποστολή στην περιοχή μονάδων όπως η φρεγάτα που πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «UNIFIL», για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της αποστολής είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Φρεγάτες στο «στόμα του λύκου»

Η εμπλοκή στο πολεμικό μέτωπο κορυφώνεται με την αποστολή φρεγάτας (ήταν η «Υδρα» επί τρίμηνο, τώρα πάει η «Ψαρά») στο «στόμα του λύκου», στον Κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», για τη στήριξη του Ισραήλ και την αντιμετώπιση των Χούθι της Υεμένης, με τον λαό να πληρώνει έως και 500.000 ευρώ την ημέρα γι’ αυτήν την ανάπτυξη, η οποία αφορά τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, ενώ για τα πληρώματα μένει ο κίνδυνος για την ίδια τους τη ζωή.

Αποκαλυπτικός ο υπουργός Αμυνας, κληθείς μεσοβδόμαδα να σχολιάσει το γεγονός ότι με τέτοιες αποστολές σε αυτές τις ζώνες «εκτίθεται κόσμος σε κίνδυνο», απάντησε: «Βεβαίως! Αυτό είναι πραγματικό. Εκτίθεται, μάλιστα, εκτίθεται», αλλά «οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες. Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν. Η συνταγματική τους υποχρέωση είναι να υπερασπίζουν τα συμφέροντα του ελληνισμού. Εκεί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνισμού. Με κίνδυνο της ζωής τους; Βεβαίως με κίνδυνο της ζωής τους. Το ξέρουμε όλοι αυτό. Αλλά τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν τις έχεις για να μην τις βάζεις ποτέ σε κίνδυνο».

Στη δήλωσή του αυτή αποτυπώνεται ο κυνισμός του κεφαλαίου, που ξεχειλώνει ακόμα κι αυτό το αστικό Σύνταγμα όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, παρουσιάζοντας ως …συνταγματικό καθήκον τις υπηρεσίες συνοδείας και φύλαξης στα πλοία των εφοπλιστών, που στο μεταξύ απολαμβάνουν 50 και πλέον φοροαπαλλαγές, συνταγματικά κατοχυρωμένες από όλες τις κυβερνήσεις, με την πλειοψηφία των πλοίων τους σε ξένες σημαίες.

Στο ίδιο μοτίβο, στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσει να επιχειρεί πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας – ΕΛΔΥΣΑ) που βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια στη χώρα, συγκεκριμένα στην περιοχή Yanbu, προστατεύοντας ενεργειακές και άλλες υποδομές, με τα στελέχη της να αποκτούν – όπως λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – τεράστια και «πολύτιμη» πολεμική πείρα, καθώς λειτουργούν σε κανονικές πολεμικές συνθήκες και όχι σε «περιβάλλον ασκήσεως», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Ανάπτυξη δυνάμεων έχουμε και σε άλλες επικίνδυνες ζώνες και μέτωπα, όπως το Κόσοβο αλλά και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, με την κυβέρνηση μάλιστα να αποφασίζει πρόσφατα την ενίσχυση της εκεί ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας (100 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στήνουν έναν λόχο), καθώς συνολικά ο ευρωατλαντικός άξονας «σφίγγει τον κλοιό» για να αντιμετωπίσει την επιρροή των ανταγωνιστών του στην περιοχή, και συγκεκριμένα της Ρωσίας και της Κίνας. Οι εξελίξεις και στη Β. Μακεδονία είναι ενδεικτικές.

Στο ίδιο φόντο, και σε υποστήριξη της ΝΑΤΟικής ανάπτυξης δυνάμεων κόντρα στη Ρωσία, από τον Οκτώβρη του 2022 Διμοιρία Αντιαρματικών Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR), έναν από τους 4 επιπλέον Σχηματισμούς Μάχης (8 στο σύνολο) επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup) που αποφασίστηκαν από το ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Περιττό να ειπωθεί ότι όλα αυτά τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια υπηρετούνται και από ένα εκτεταμένο δίκτυο βάσεων ανά την Ελλάδα, στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αδιατάρακτο και επί 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ.

Π.χ. η χώρα με τις υποδομές στον Αραξο παραμένει κομμάτι του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, ενώ το Ακτιο ως «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base) αξιοποιείται από τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, AWACS. Οπως αξιοποιούνται Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη για την προώθηση αμερικανοΝΑΤΟικού εξοπλισμού σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στην ίδια την Ουκρανία.

Και, βέβαια, η Σούδα, για την υποστήριξη των πλοίων του θανάτου που απλώνει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό, παλαιότερα και στη Μαύρη Θάλασσα, με συνεχείς εργασίες παραπέρα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δυνατοτήτων της, όπως έχει αναδείξει με σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του ο «Ριζοσπάστης» όλα αυτά τα χρόνια.

Η πορεία τους λοιπόν είναι χαραγμένη, όπως πρέπει να είναι και αυτή του λαού. Με αγώνες πεισματικούς και αταλάντευτους από την επομένη, χωρίς βήμα πίσω στη μάχη για απεμπλοκή από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου και τα βρωμερά τους σχέδια.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...