Την Κυριακή η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΕΕΔΥΕ- πόστερ για 40η μαραθώνια πορεία ειρήνης

Η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Μάη, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό – συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα, σήμερα, αύριο και την Κυριακή πραγματοποιούνται δράσεις από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και τις Επιτροπές Ειρήνης.

«Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές» σημειώνει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της.

«Η συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του διημέρου πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», προσθέτει

Σε συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης καλούν επίσης η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ) η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ.

Η εκδήλωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ).

Οπως αναφέρει η ΕΕΔΥΕ, «το έργο που θα ακουστεί είναι του γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, που εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του. Ο συνθέτης του έχει δώσει δύο τίτλους, “Russian Funeral” (Ρωσική κηδεία) και “War and Death” (Πόλεμος και θάνατος). Γράφτηκε για την Εργατική Χορωδιακή Ενωση του Λονδίνου, εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες του Μπρίτεν για το πολιτικό κλίμα της εποχής του, που προετοίμαζε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εποχή αυτή ο συνθέτης και πιανίστας μελετούσε το πρώτο κονσέρτο του Σοστακόβιτς, με τον οποίο αργότερα ανέπτυξε φιλικές σχέσεις και η επιρροή του είναι εμφανής σε σημεία του έργου αυτού. Βασικό πυρήνα του αποτελεί η οικεία ρωσική μελωδία που γνωρίζουμε στη χώρα μας από το “Επέσατε θύματα” θέλοντας να αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου. Στο έργο η πένθιμη αρχή εξελίσσεται περνώντας από όλα τα αισθήματα που προκαλεί ο πόλεμος. Το πένθος, ο θυμός, η αποφασιστική εναντίωση.

Το έργο θα εκτελεστεί από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών, που δημιουργήθηκε για την περίσταση και θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός.

Στην υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο θα παίξει έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας».

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σήμερα Παρασκευή:

— Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείου). Θα συμμετάσχουν μαθητές από 11 σχολεία του δήμου, με διάφορα καλλιτεχνικά τους έργα αφιερωμένα στην ειρήνη και σε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

— Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά, με θέμα «Η Συμφωνία για τις βάσεις και οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό – Διεθνείς εξελίξεις, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμοι». Θα ακολουθήσει λαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και stand up comedy.

Αύριο Σάββατο:

— Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Γραμματεία Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση και συναυλία στις 11 π.μ. έξω από το κτίριο του ΕΚΠ (οδός Κολοκοτρώνη).

Την Κυριακή:

— Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Πορεία Ειρήνης στις 11 π.μ. από το Γ’ Σώμα Στρατού.

— Διαμαρτυρία του ΕΚ Πάτρας και της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ στον Αραξο.

— Στις 10.30 π.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

— Συγκέντρωση στα Χανιά, στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Θα ακολουθήσει παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας.

— Σε Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία.

— Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο Ακαδημίας και στη συμβολική πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.

— Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης.

— Στον Βόλο θα γίνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την παραλία, όπου θα γίνει συναυλία.

— Στα Τρίκαλα θα γίνει πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ. από την πλατεία Αγίας Μονής μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στις 7.30 μ.μ. θα γίνει λαϊκός αγώνας δρόμου, με εκκίνηση από το Δέλτα Καλαμπάκας και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα, στις 7.30 μ.μ. θα γίνουν συγκέντρωση στο Μνημείο της Αντίστασης, στην είσοδο της πόλης, και πορεία μέχρι την πλατεία Πλαστήρα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...