Την μεταφορά 40 BMP-1 IFV στην Ουκρανία ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Τεθωρακισμένο όχημα BMP-1 (Ρωσικής κατασκευής) του Ελληνικού Στρατού
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-1 (Ρωσικής κατασκευής) του Ελληνικού Στρατού

Την αποστολή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σηματοδοτώντας την ακόμα πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις επιλογές της κυβέρνησης να επηρεάζουν και την αμυντική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλη την απόσυρση από μονάδες στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου) των οχημάτων αυτών. Π.χ. BMP-1 λέγεται ότι έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Χίο.

Τα BMP-1, παραμένουν στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ) στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζονται εργασίες συντήρησης και κατόπιν σε αμερικανοΝΑΤΟικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη για Ουκρανία.

Για την παράδοση των «Marder», ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα. Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τα «Marder» που έχει προς διάθεση η γερμανική πλευρά είναι πολύ λίγα, βρίσκονταν σε κατάσταση «απόθεσης» στις αποθήκες της «Rheinmetall» και χρειάζονται εκτεταμένες εργασίες και παρεμβάσεις για να ξαναγίνουν λειτουργικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτήματα προκαλούν πληροφορίες ότι προς «αντικατάσταση» των BMP-1 πήγαν στα νησιά τεθωρακισμένα οχήματα Μ113Α1, τα οποία ωστόσο δεν είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) αλλά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Ισχυρίζονται επίσης ότι τα Μ113Α1 προέρχονται από μονάδες της ενδοχώρας που χαρακτηρίζονται «εφεδρείες» και ότι θα επανέλθουν εκεί Μ113Α1, από αυτά που θα πλεονάζουν από τους Σχηματισμούς του Δ’ Σώματος Στρατού, όταν και αν αυτοί ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν τα «Marder 1A3» από τους Γερμανούς. Τα οποία «Marder», βέβαια, τον Ιούνη διέχεαν ότι θα τα πάνε στα νησιά, επιμένοντας ότι είναι καλύτερα από τα BMP-1 και ότι έτσι θα αναβάθμιζαν την άμυνά τους έναντι της τουρκικής απειλής…

Στην πράξη, όμως, φαίνεται ότι στον σχεδιασμό τους βγάζουν Οχήματα Μάχης από τα νησιά, όπου αρματικό δυναμικό μεταπίπτει σε Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στη θωράκισή τους και με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δείτε ακόμα...