Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson στη Νότια Σινική Θάλασσα – Σε ετοιμότητα η Κίνα

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson

Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εισήλθε στη Νότια Σινική Θάλασσα για πρώτη φορά στο πλαίσιο της επιχειρησιακής της ανάπτυξης το 2021, κάτι το οποίο έκανε την Κίνα να ενεργοποιήσει τα αμυντικά της συστήματα.

Οι Κινέζοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35, ενώ παρακολουθούν τις κινήσεις των ισχυρών αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από συστήματα ραντάρ εναντίον των «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών, με στόχο να τα εντοπίσουν και να «εκθέσουν» τα stealth χαρακτηριστικά και ιδιότητές τους» δήλωσε Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής στους Global Times, το διεθνές κινεζικό μέσο ενημέρωσης. Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει σε λειτουργία «αντίμετρα» και για τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης – προσγείωσης τύπου  CMV-22B Osprey.

Χθες, επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες.

Σρη συνομιλία ο Μπάιντεν διαβίβασε το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι «η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική», ότι «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...