Το Αφγανιστάν στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Με μια στενή λωρίδα ανάμεσα στο Τατζικιστάν και το Πακιστάν, το Αφγανιστάν συνορεύει με την Κίνα

Έπειτα από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε εκτάκτως τις προηγούμενες μέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τα εναπομείναντα στρατεύματα των ΗΠΑ –περίπου 2.500- από το Αφγανιστάν έως τις 11/9/2021, ημέρα από την 20η επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη. Λίγο μετά την ανακοίνωση του Biden, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε ότι σχεδίαζε να αποσύρει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ – περίπου 7.000 – από το Αφγανιστάν μέχρι τον επόμενο μήνα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison δήλωσε την Πέμπτη ότι η Αυστραλία θα ολοκληρώσει, επίσης, τη στρατιωτική απόσυρσή της από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτές ανέφεραν ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Κίνα ενδέχεται να εξετάσει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, εάν η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα της Νότιας Ασίας αποτελέσει απειλή για τη κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η απόσυρση μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Αφγανιστάν, η οποία θα μπορούσε να διαδοθεί στο Σιντζιάνγκ και να διαταράξει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Κίνας.

Το 2018, η Κίνα εκπαίδευσε αφγανικά στρατεύματα και συνέβαλλε στη δημιουργία μιας ταξιαρχίας. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και ο στόχος της ταξιαρχίας ήταν να αντιμετωπίσει πιθανές επιθέσεις της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικό κράτος. Σύμφωνα με ειδικό διεθνών σχέσεων από την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης «Οι δυνάμεις ασφαλείας της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι ικανές να διασφαλίσουν την ασφάλεια του Αφγανιστάν. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω στο χάος μελλοντικά. Το διασυνοριακό έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο πυροβόλων όπλων μπορεί να πολλαπλασιαστούν», είπε. «Εάν η κατάσταση ασφαλείας αποτελεί σημαντική απειλή, η Κίνα μπορεί να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, σύμφωνα με τους όρους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και τα συμφέροντα των Κινέζων και των εταιρειών εκεί». Μεταξύ άλλων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της Κίνας με άλλες χώρες της περιοχής, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο ασφαλείας για την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν δήλωσε την Πέμπτη ότι ξένα στρατεύματα που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν πρέπει να αποσυρθούν με «υπεύθυνο και ομαλό τρόπο» για να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές δυνάμεις από το χάος. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει το Αφγανικό ζήτημα. Οι σχετικές αποφάσεις και ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να σέβονται πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν, να αναλαμβάνουν σοβαρά την ευθύνη για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της ειρήνης και της ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν ».

Το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί σημαντικό πεδίο για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των κρατών που εμπλέκονται στην περιοχή το παραδέχονται ακόμη και αστοί αναλυτές, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η Κίνα δεν ήταν πιθανό να πιέσει πολύ σκληρά για να αποκτήσει επιρροή στο Αφγανιστάν, καθώς υπήρχε ήδη έντονος ανταγωνισμός στην περιοχή. Οι κινήσεις της από ότι φαίνεται είναι πολύ προσεκτικές, αφού και άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη θέλουν να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή, όπως το Πακιστάν, η Ρωσία και η Ινδία.

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ από τη συγκεκριμένη χώρα έχει να κάνει και με τη συνολικότερη διαπάλη που οξύνεται για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πηγών και των θαλάσσιων δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως αναφέρονται και στις Θέσεις για το 21ο Συνέδριο. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Sun Magazine, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η απόσυρση από το Αφγανιστάν επιτρέπει στις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, με στόχο τον περιορισμό της Κίνας. Οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη χερσόνησο Κίνα-Ινδοκίνα».

Φαίη Κ.

Δείτε ακόμα...