Το ALT.GR προτείνει: «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά

«Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά

Με το ALT.GR μπορούμε να ταξιδεύουμε στις πιο όμορφες θάλασσες. Με ένα βιβλίο μπορούμε να ταξιδέψουμε έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, από τους μπουλμέδες του υποφράγματος, από τα βρώμικα παράθυρα του θαλάμου, πάνω από τα συρματοπλέγματα…

Το ALT.GR επανέρχεται με μια νέα σειρά προτάσεων βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών, παρουσιάσεις τραγουδιών, οδοιπορικών, ταξιδιών κ.α.

Αυτές τις μέρες θα βρούμε χρόνο στο θάλαμο, στο ΚΨΜ, στην παραλία, στην υπηρεσία, στη βάρδια, στον καναπέ, στο πυροσβεστικό φυλάκιο. Αυτές τις ώρες οφείλουμε στον εαυτό μας, πρώτα και κύρια, να τις περάσουμε δημιουργικά.

Το ALT.GR μας προτρέπει να «ξεσκονίσουμε» τις βιβλιοθήκες μας, να διασκεδάσουμε με μια ταινία, με μια μουσική συλλογή. Να οργανώσουμε μια οικονομική εκδρομή στην άδεια, στο ρεπό μας…

…ας ταξιδέψουμε μαζί!

Σήμερα παρουσιάζουμε:

«Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά

To κεντρικό επεισόδιο του μυθιστορήματος «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά είναι εμπνευσμένο από το σπιτάκι του Υμηττού, το οποίο έγινε ένας από τους θρύλους που σφράγισαν την ηρωική Αντίσταση της Αθήνας ενάντια στον χιτλερικό κατακτητή και έμεινε στην ιστορία μας σαν «Κάστρο του Υμηττού». Απεικονίζεται ο ηρωικός οργανωτικός και διαφωτιστικός αγώνας των πρωτοπόρων εργατών σ’ εκείνη τη μαύρη περίοδο.

Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ζει όλο το κλίμα της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, τις μέρες του πολέμου, την οργάνωση και ανάπτυξη της Αντίστασης, ζει -θαρρείς και βρέθηκε εκείνη τη μέρα μέσα στο σπιτάκι-κάστρο- μια κορυφαία της στιγμή.

Το βιβλίο προχωράει στα δραματικά γεγονότα μετά από την ένοπλη επέμβαση των Άγγλων ιμπεριαλιστών. Ωστόσο η διαφοροποίηση των ηρώων που έχει συντελεστεί δείχνει καθαρά στον αναγνώστη πως όσο μακροχρόνιος κι αν θα είναι ο αγώνας του λαού μας, δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά εκείνων των παιδιών που μόνα τους κράτησαν στο σπιτάκι-κάστρο την επίθεση ολόκληρων πάνοπλων στρατιωτικών μονάδων του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών του.

Δείτε περισσότερα για τη νέα ανανεωμένη έκδοση στην ιστοσελίδα της «Σύγχρονης Εποχής».

Δείτε ακόμα...