Το ALT.GR στη Λήμνο (3): Συνάντηση με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε και σμηνίτη της 130 Σ.Μ

Δημοτικό Σχολείο Κοντιά Λήμνου

Κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο το ALT.GR μίλησε με τον Κώστα Μαδυτινό, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 30% των εκπαιδευτικών είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχει πραγματοποιηθεί και η Β΄ φάση για την πρόσληψη αναπληρωτών και πάλι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά με τα μεγαλύτερα στην Ειδική Αγωγή.

Το σχολείο της Ειδικής Αγωγής στη Λήμνο έχει κλείσει λόγω συμπτωμάτων κορονοϊού. Ωστόσο, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς λείπουν οι ειδικότητες του ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, σχολικού νοσηλευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και καθαρίστριες.

Ακόμη ο πρόεδρος μας είπε ότι για 33 σχολεία στην Α’ βάθμια και Β΄ βάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 28 καθαρίστριες εκ των οποίων οι 7 είναι μόνιμες, οι 8 είναι συμβασιούχες πλήρους απασχόλησης και 13 με μειωμένο ωράριο, με αποτέλεσμα να γίνεται ελλιπής καθαρισμός στα σχολεία όπου έχουν τοποθετηθεί καθαρίστριες μειωμένου ωραρίου.

Υπάρχουν προβλήματα σε κτήρια των σχολείων, όπως στο 1ο Δημοτικό που στεγάζεται σε παραδοσιακό κτήριο και η σκεπή του βάζει νερά και το 4ο Νηπιαγωγείο που είναι σε λυόμενες αίθουσες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα ίδρυσης τρίτου παιδικού σταθμού στη Λήμνου διότι κατά τη φετινή χρονιά δεν καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις των γονιών για να εγγραφούν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό.

Επίσης, μας κατάγγειλαν ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, η πλειοψηφία είναι διορισμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ και έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς ρουσφετολογικούς της ΔΑΚΕ.

Συνάντηση με σμηνίτη από την 130 Σμηναρχία Μάχης

Κατά την παραμονή μας στη Λήμνο είμαστε τυχεροί αφού συνέπεσε να πάρει έξοδο, κάτι πολύ σπάνιο για τη συγκεκριμένη μονάδα, σμηνίτης από τη Σμηναρχία Μάχης.

Τα πρώτα λόγια που μας είπε ο σμηνίτης ήταν η περιγραφή των δυσκολιών που συναντάνε οι εξοδούχοι, αφού η διοίκηση της μονάδας δεν διαθέτει όχημα για τη μεταφορά των εξοδούχων στην Μύρινα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι σμηνίτες, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν παίρνουν έξοδο, παρά μόνο όταν κάποιος συνάδελφός τους με αυτοκίνητο έχει έξοδο, βάζουν όλοι μαζί τα έξοδα της βενζίνης και έτσι καταφέρνουν να βγαίνουν.

Με την καραντίνα λόγω κορονοϊού έμειναν αρκετές βδομάδες κλεισμένοι στη μονάδα. Έκλεισαν και το γυμναστήριο που υπήρχε και η μονάδα δεν διέθετε ψυχαγωγικά παιχνίδια με αποτέλεσμα οι ελλείψεις αυτές να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή μέσα στη μονάδα.

Με την καραντίνα αντιμετώπισαν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικών ειδών και αποφάσισαν συλλογικά να κάνουν όλοι μαζί αγορές. Μετά από διαμαρτυρίες τους άνοιξε η αίθουσα ψυχαγωγίας, και έγιναν προβολές ταινιών από τους ίδιους τους σμηνίτες και ακολουθούσε συζήτηση για το περιεχόμενο της ταινίας. Οργάνωσαν αθλητικές δραστηριότητες και ανταλλαγή βιβλίων, όπου στη συνέχεια ακολουθούσε συζήτηση αναμεταξύ τους.

Αυτό που εντόπισε ο σμηνίτης στη συζήτηση είναι ότι ο αποκλεισμός εξ αιτίας της καραντίνας έφερε τον έναν κοντά στον άλλο και οι περισσότεροι συνειδητοποίησαν ότι δεν πρέπει ο ένας να τα βάζει με τον άλλον.

Τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό στην 130 Σμηναρχία Μάχης είναι ανύπαρκτα, δεν υπάρχει αντισηπτικό στους κοινόχρηστους χώρους και τα στελέχη έφερναν μόνοι τους αντισηπτικά.

Στα εστιατόρια υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και ζήτησαν από τη διοίκηση της μονάδας να γίνουν τεστ σε έφεδρους που εμφάνιζαν συμπτώματα πυρετού και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν τεστ.

Στη μονάδα υπάρχουν δύο κτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται σαν αποθήκη, γυμναστήριο και μέχρι πρόσφατα και γραφεία, στα οποία η σκεπή τους είναι από αμίαντο και βρίσκονται δίπλα από τους θαλάμους και τα μαγειρεία.

Δείτε ακόμα...