Το ALT.GR στη Λήμνο (4): Συνάντηση με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και φαντάρους ΥΓ

Στα γραφεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού συναντήσαμε αντιπροσωπεία του ΔΣ και συζητήσαμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την ανεργία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα μέλη του ΔΣ επεσήμαναν ότι η διοίκηση του Σωματείου μπήκε μπροστά και αντιμετώπισε τα προβλήματα με την ανεργία και τους εκβιασμούς των εργοδοτών. Πολλοί εργαζόμενοι που δεν ήταν στο σωματείο δραστηριοποιήθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ορισμένα ξενοδοχεία άνοιξαν, αλλά πολύς κόσμος έμεινε άνεργος με πρόβλημα επιβίωσης στη διάρκεια του χειμώνα.

Είναι χαρακτηριστικό όπως μας είπαν ότι το 40-50% πήρε το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα και για τέσσερις μήνες. Πολλοί εργοδότες έβαλαν το «μαχαίρι» στο λαιμό των εργαζόμενων με το δίλημμα δύο ένσημα τη βδομάδα ή 534 ευρώ το μήνα από τον ΟΑΕΔ και στη συνέχει επίδομα ανεργίας για τρεις μήνες με 360 ευρώ το μήνα.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τόνισαν ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό στα ξενοδοχεία ήταν ελλιπή και παίρνονταν κάποια από αυτά μετά από απαίτηση των πελατών.

Συζήτηση με φαντάρους που υπηρετούν στο Υγειονομικό

Στρατιωτικό Ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό σε άσκηση
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικό Ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό σε άσκηση / Πηγή: Eurokinissi

Στη συνέχεια το ALT.GR συναντήθηκε με φαντάρους που είναι στο Υγειονομικό.

H συζήτηση μαζί τους επικεντρώθηκε στα ζητήματα της πανδημίας, τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει όλο το προηγούμενο διάστημα και τα μέτρα που πρότειναν από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο, στις διοικήσεις των μονάδων, σχετικά με την προστασία την υγείας των στρατιωτών και των στελεχών των στρατοπέδων.

Όπως μας είπαν, από το Μάρτη είχαν ζητήσει να υπάρξει μαζικά η εφαρμογή τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους νεοσύλλεκτους αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια και αφού μπήκαν οι Β’, Γ’, Δ’ ΕΣΣΟ, τότε αποφάσισε το ΓΕΣ να βγάλει διαταγή – 6 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας- για καθολικό έλεγχο νεοσυλλέκτων στην Ε’ ΕΣΣΟ.

Πράγματι σε όλους τους νεοσύλλεκτους πραγματοποιήθηκαν τεστ κορονοϊού στη Λήμνο και οι θετικοί στον ιό νεοσύλλεκτοι απομονώθηκαν σε ειδικό θάλαμο στο Σταθμό Επανεκτισήμων (ΣΤΕΠ), μέχρι να περάσει η περίοδος καραντίνας.

Οι υπόλοιποι νεοσύλλεκτοι διαμένουν πλέον στα μεγαλύτερα στρατόπεδα σε ξεχωριστούς θαλάμους από τις προηγούμενες ΕΣΣΟ, λόγω πιθανής συναναστροφής τους με θετικά κρούσματα. Ο περιορισμός τους όμως είναι δύσκολος λόγω της αντικειμενικής καθημερινότητας του στρατοπέδου, με την εκπαίδευση, τα εστιατόρια και τα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ) κ.α.

Φαντάροι - άσκηση
Πηγή: Eurokinissi

Οι φαντάροι μας είπαν ότι οι θάλαμοι των 12-16 ατόμων αραίωσαν αρκετά, ειδικά μετά τις μεταθέσεις πολλών συναδέλφων πάνω στο 5μηνο τους. Ωστόσο όπως επεσήμαναν ότι σε ορισμένα στρατόπεδα και για ορισμένα χρονικά διαστήματα, αυτό δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων, τόσο σε αριθμό, όσο και για ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα διαβίωσης μέσα σε αυτές.

Όπως μάλιστα μας είπαν, γενικότερα για να πετύχει το μέτρο των αποστάσεων, πρέπει να υπάρχει και κάποιος να επιβλέπει την εφαρμογή του, κάτι που λόγω υποστελέχωσης και συνθηκών συναγερμού πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Οι φαντάροι είπαν μάλιστα ότι στην πράξη φάνηκε πόσο ρεαλιστικό είναι το αίτημα για επίταξη δομώνόπως τα ξενοδοχεία, για προσωρινή φιλοξενία στρατιωτών, μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι συνθήκες σχετικά με την ασφαλή επιστροφή στις δραστηριότητες των στρατοπέδων.

Ακόμη τόνισαν ότι πρέπει στο Σταθμό Επανακτισήμων να υπάρχουν επαρκή μέσα προστασίας και υλικά για το υγειονομικό προσωπικό.

Ωστόσο στα στρατόπεδα πέραν της αρχικής μάσκας και αντισηπτικού που δόθηκε στους νεοσύλλεκτους, η ευθύνη περνά στην ατομική ευθύνη του κάθε στρατιώτη για να μπορέσει να έχει την απαραίτητη μάσκα καθώς και αντισηπτικό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται οικονομικά ο κάθε φαντάρος για την αγορά τους.

Μας είπαν ακόμη ότι σχετικά με των εφοδιασμό των φαντάρων με μάσκες και αντισηπτικά υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, καθώς σε ορισμένα υπάρχουν εντοιχισμένα αντισηπτικά στα κτήρια διαμονής, διοικητήριο κλπ. Ωστόσο, όσον αφορά τα καθαριστικά όπως χλωρίνη και κρεμοσάπουνο, υπάρχει οδηγία από την Ταξιαρχία, να υπάρχουν σε επάρκεια, όμως δίνονται στα στρατόπεδα μόνο όταν ζητηθούν από τους συναδέλφους φαντάρους.

Ένα άλλο πρόβλημα του τέθηκε στη συζήτηση με τους φαντάρους είναι η έλλειψη γιατρών που υπάρχει και έχει σχέση με το πόσοι οπλίτες γιατροί θα υπάρχουν σε κάθε νέα σειρά. Έφεραν σαν παράδειγμα μάλιστα ότι το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου υπήρχαν μόνο 2-3 οπλίτες ιατροί, που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα στρατόπεδα, ενώ με την Ε’ ΕΣΣΟ καλύφθηκαν όλα τα στρατόπεδα με οπλίτες ιατρούς.

Ακόμη στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της παλαιότητας των εγκαταστάσεων των μονάδων, καθώς και το γεγονός ότι σε ορισμένα στρατόπεδα στο νησί οι εγκαταστάσεις στα συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης, είναι πάρα πολύ παλιές και κατά συνέπεια αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο.

Τόνισαν την κακή ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούν για προσωπική χρήση και υγιεινή, την συστηματική έλλειψη ζεστού νερού και σε ορισμένες περιπτώσεις τις βουλωμένες αποχετεύσεις.

Κλείνοντας τη συζήτηση αυτή με φαντάρους που είναι στο Υγειονομικό, μας είπαν ότι έγινε κάποια προσπάθεια από την Ταξιαρχία και το Υγειονομικό για να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, αλλά η υποχρηματοδότηση, τα παλιά κτήρια και συνολικότερα οι εγκαταστάσεις καθώς και η υποστελέχωση, επιδεινώνουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

Οι φαντάροι μας είπαν ότι έχουν κάνει πολλές συζητήσεις, με τους υπόλοιπους φαντάρους, σχετικά με το ότι κάθε χρόνο, η χώρα μας δαπανά αρκετά δισεκατομμύρια για δαπάνες του ΝΑΤΟ. Σχετικά με τους εξοπλισμούς είμαστε η χώρα που για χρόνια κατέχει τις πρώτες θέσεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ, για τους εξοπλισμούς. Για αυτό το σκοπό τα χρήματα βρίσκονται και δαπανώνται σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ όταν πρόκειται για τη βελτίωση της ζωής και της προστασίας της υγείας των στρατιωτών και των στελεχών εντός των στρατοπέδων, χρήματα δεν υπάρχουν.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους οι φαντάροι έχουν διαπιστώσει ότι το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον ειδικά στις μονάδες στην παραμεθόριο. Αυτό όμως είναι αναντίστοιχο της εποχής και των δυνατοτήτων της. Θα μπορούσαν να υπάρχουν καινούριες σύγχρονες εγκαταστάσεις, σύγχρονο ψηφιοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της γραφειοκρατίας για εξοικονόμηση χρόνου και δυνάμεων, μείωση της χειρωνακτικής εργασίας-μεταφοράς βαρέως υλικού με ειδικά μέσα κ. ο. κ.

Όλα αυτά όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν σε ένα σύστημα στο οποίο ιερό δισκοπότηρο είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και μονοπωλίων και όχι η ίδια η ζωή και η υγεία του έμψυχου δυναμικού που προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα και την άμυνα της χώρας μας.

Δείτε ακόμα...