Το ALT.GR στην Ροδόπη – Μέρος Β΄

Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής (Πλατεία Ειρήνης)
Φώτο Αρχείου / Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής (Πλατεία Ειρήνης) / Πηγή: TWITTER

Το ALT.GR κατά την επίσκεψή του στη Ροδόπη συναντήθηκε με την Αλεξάνδρα Αλεξανδράτου πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και με φαντάρους από στρατόπεδα της Κομοτηνής.

Προβλήματα των φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η ιστοσελίδα ALT.GR κατά την επίσκεψη στην πόλη της Κομοτηνής συναντήθηκε με την Αλεξάνδρα Αλεξανδράτου, πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συζήτησε μαζί της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο.

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης - Παρέμβαση Φοιτητών στη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τις τεράστιες ελλείψεις στην στέγαση, στην σίτιση, στις μεταφορές κ.α - Κομοτηνή Δεκέμβριος 2019
Φώτο Αρχείου / Παρέμβαση Φοιτητών στη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τις τεράστιες ελλείψεις στην στέγαση, στην σίτιση, στις μεταφορές κ.α – Κομοτηνή Δεκέμβριος 2019

Από την αρχή της συζήτησης η Αλεξανδράτου ξεκαθάρισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, για να συνεχίσουν όλοι οι φοιτητές τις σπουδές τους.

Μας είπε ότι μόλις έληξε η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, η οποία διεξήχθη και αυτή τη φορά εξ αποστάσεως, χωρίς να έχει δοθεί στους φοιτητές και πάλι ο απαραίτητος εξοπλισμός δυσκολεύοντας πολλούς από αυτούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μάλιστα πανελλαδικά στην πλειοψηφία των τμημάτων, μέχρι και τη τελευταία στιγμή οι φοιτητές δεν γνώριζαν αν η εξεταστική θα γινόταν διά ζώσης ή διαδικτυακά πράγμα απαράδεκτο, καθώς οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν γνώριζαν εάν θα επιστρέψουν στις πόλεις τους, γεγονός το οποίο θα είχε, εκτός των άλλων και σημαντικό οικονομικό κόστος.

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου – Αθήνα 1/10/2020

Τόνισε ότι σε όλη τη χώρα φοιτητές, φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν μαζικά κοψίματα φοιτητών στην εαρινή εξεταστική εξαιτίας έλλειψης εξοπλισμού, σύνδεσης στο διαδίκτυο και τεχνικών προβλημάτων που εξακολουθούσαν σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Μας είπε επίσης ότι το προηγούμενο εξάμηνο τα βιβλία έφτασαν κυριολεκτικά στο «παραπέντε» ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν φοιτητές που εξετάστηκαν χωρίς καν να έχουν παραλάβει το απαραίτητο σύγγραμμα.

Αυτοί είναι μια σειρά από σοβαροί λόγοι που απαιτούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές.

Κομοτηνή - έπεσε κομμάτι από το ταβάνι του κτιρίου
Φώτο Αρχείου / Κομοτηνή – Την Τετάρτη 6/11/19 στο μάθημα της Ανθρώπινης Ανάπτυξης, στις 3.00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής και ενώ το μάθημα ήταν σε εξέλιξη με περίπου 30-40 φοιτητές έπεσε κομμάτι από το ταβάνι του κτιρίου και προσγειώθηκε στα πόδια φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ

Είναι γνωστό πολύ πριν την εκδήλωση της πανδημίας ότι το αμφιθέατρο, πόσο μάλλον τα ΠΡΟΚΑΤ στα οποία σπουδάζουμε δε διαθέτουν ούτε φυσικό ούτε τεχνητό αερισμό, δεν επαρκούσαν ήδη στις συνθήκες πριν την πανδημία για να παρακολουθήσουμε μάθημα και να εξεταστούμε. Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για «ζήτω» και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα καθιστώντας πολλές φορές τις σχολές σκουπιδότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους.

Στη συζήτηση που είχαμε μαζί της μας αποκάλυψε ότι τα περί διεξαγωγής δια ζώσης μαθημάτων αλλά μόνο για ολιγάριθμες διαλέξεις, εξέταση από κοντά αλλά μόνο με μέτρα και όλα τα υπόλοιπα ευχολόγια είναι εμπαιγμός για εμάς και τις οικογένειές μας που πληρώνουμε εδώ και μήνες υπέρογκα ενοίκια, για όσους αδυνατούν να επιστρέψουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για όσους δε δούλεψαν φέτος στον Τουρισμό ή εργάστηκαν για ψίχουλα και με κίνδυνο της υγείας τους, για όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν πτυχίο εξαιτίας του χάους που επικράτησε στα Πανεπιστήμια.

Παρέμβαση Φοιτητών στη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τις τεράστιες ελλείψεις στην στέγαση, στην σίτιση, στις μεταφορές κ.α - Κομοτηνή Δεκέμβριος 2019
Φώτο Αρχείου / Παρέμβαση Φοιτητών στη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τις τεράστιες ελλείψεις στην στέγαση, στην σίτιση, στις μεταφορές κ.α – Κομοτηνή Δεκέμβριος 2019

Κοντολογίς, τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ’ αποστάσεως και ίσως κάποια μαθήματα επιλογής να γίνουν διά ζώσης, υποβαθμίζοντας κι άλλο την ποιότητα των σπουδών μας αφού η τηλεκπαίδευση δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Εμείς δε θα χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας και διεκδικούμε εδώ και τώρα:

Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που απευθύνει υποδείξεις και κατηγορεί για ανευθυνότητα τους νέους δεν έχει αναλάβει εδώ και μήνες τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίσαμε φοιτητές, γονείς και καθηγητές ήδη από την αρχή της πανδημίας!

Παρέμβαση Φοιτητών στη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τις τεράστιες ελλείψεις στην στέγαση, στην σίτιση, στις μεταφορές κ.α
Φώτο Αρχείου / Παρέμβαση Φοιτητών στη Σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για τις τεράστιες ελλείψεις στην στέγαση, στην σίτιση, στις μεταφορές κ.α – Κομοτηνή Δεκέμβριος 2019

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δεν πρέπει να χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη ελπίδα είναι ο συλλογικός αγώνας για όσα έχουμε ανάγκη, για να εξασφαλίσουμε ότι μέσα απ’ τις κινητοποιήσεις μας και την αλληλεγγύη δε θα μείνει κανένας φοιτητής μόνος του!


Συνάντηση με φαντάρους από στρατόπεδα της Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή το ALT.GRείχε την ευκαιρία να συναντηθεί με φαντάρους που κάνουν τη θητεία τους στα στρατόπεδα της περιοχής της Κομοτηνής.

Οι φαντάροι που συνομιλήσαμε είναι νεοσύλλεκτοι της Ε’ ΕΣΣΟ 2020 και όπως μας είπαν με το ξεκίνημα της κουβέντας μαζί τους, οι μέρες που διανύουμε στα στρατόπεδα είναι σε ένα βαθμό πρωτόγνωρες για εμάς τους νέους, που έχουμε έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας για την θητεία μας.

Κομοτηνή - Στρατιώτες αποδίδουν τιμές - Ηρώο της πόλης
Φώτο Αρχείου / Κομοτηνή – Μάιος 2020 – Στρατιώτες αποδίδουν τιμές – Ηρώο της πόλης / Πηγή: Eurokinissi

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μας ανάφεραν είναι ότι είναι αντιμέτωποι με τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακόμη μας τόνισαν ότι βρίσκονται μπροστά στην εκδήλωση μιας συνθέτης φάσης, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, με την τούρκικη επιθετικότητα να βαράει κόκκινο για μήνες τώρα, και παράλληλα βλέπουμε τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα να αυξάνονται καθημερινά.

Η συζήτηση περιστράφηκε αρχικά στο μεγάλο βαθμό που είναι εκτεθειμένοι οι φαντάροι, λόγω της φύσης της συμβίωσης και της λειτουργίας των στρατοπέδων.

Έθιξα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το συνωστισμό στις μονάδες να είναι έντονος, αν και μέτρα μπορείς να πεις ότι έχουν ληφθεί, όμως δεν επαρκούν στο παραμικρό για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, και σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται μόνο για το φαίνεσθαι της υπόθεσης και δεν είναι ουσιαστικά.

Οι φαντάροι αναφέρθηκαν σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που είναι τα φυλάκια που φιλοξενούν προσωρινά, αλλά με συνέχεια στρατιώτες από διαφορετικές μονάδες και στρατόπεδα, σπάζοντας έτσι τα όποια φυσικά στεγανά θα μπορούσαν να διατηρηθούν από μονάδα σε μονάδα, όπως και σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι τα εστιατόρια των μονάδων καθώς και τα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδων (Κ.Ψ.Μ).

Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής (Πλατεία Ειρήνης
Φώτο Αρχείου / Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής (Πλατεία Ειρήνης) / Πηγή: TWITTER

Σε αυτό το σημείο της συζήτησης οι φαντάροι είπαν ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν αρκεί να εφοδιάζονται οι στρατιώτες με τσιτάτα για την ατομική ευθύνη του καθενός και να φοράνε μάσκες, μόνο όταν και όπου φαίνονται, αλλά χρειάζονται σαπούνι να πλύνουν τα χέρια τους και είδη καθαρισμού για καθαριότητα στους χώρους όπου συχνάζουν οι φαντάροι, χρειάζεται τακτική απολύμανση και απεντόμωση από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό και όχι φαντάροι να ψεκάζουν χωρίς προστασία για το αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια τους και χωρίς εμπειρία.

Τόνισαν επίσης ότι χρειάζονται λειτουργικά μπάνια, χρειάζονται πλυντήρια για να πλένουν τα ρούχα τους, ειδικότερα μάλιστα όσοι πρέπει για τον οποίο λόγο να πέφτουν στα χώματα και να είναι με αυτά τα ρούχα για μέρες.

Εκείνο που προκάλεσε ένταση και παράλληλα αγανάκτηση στη συζήτηση ήταν το γεγονός ότι όλα αυτά και πολλά ακόμα δεν πρέπει να επιβαρύνουν στο παραμικρό την τσέπη του στρατιώτη, ειδικά την στιγμή που δαπανιούνται τόσα εκατομμύρια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και την στιγμή που οι ίδιοι οι φαντάροι γεμίζουν τα ταμεία των ΚΨΜ, καθημερινά αφού είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ακόμα και το νερό που πίνουν.

Κλείνοντας τη συζήτηση μαζί τους, μιας και ο χρόνος κύλησε αρκετά γρήγορα, έπρεπε σε λίγο να επιστρέψουν στις μονάδες τους, οι φαντάροι μας είπαν πως καλό θα ήταν λοιπόν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας, αντί να διατυμπανίζουν συνέχεια για την ατομική ευθύνη των φαντάρων, να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της, να υπάρχει ο απαραίτητος εφοδιασμός των μονάδων με τα απαραίτητα υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, να υπάρξει αποσυμφόρηση των μονάδων, να υπάρξουν κατάλληλοι χώροι στις μονάδες για την παραμονή των ύποπτων κρουσμάτων από κορονοϊό, και εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Με νερό και νερό πάντως δεν γίνεται σαπουνάδα (εκτός αν η κυβέρνηση ξέρει κάτι).

Κομοτηνή, Αγορά Ερμού - Ρολόι
Φώτο Αρχείου / Κομοτηνή, Αγορά Ερμού – Ρολόι / Πηγή: Eurokinissi

Δείτε ακόμα...