Η ιστοσελίδα ALT.GR στη διάρκεια της επίσκεψης στη Θράκη συναντήθηκε στην Ξάνθη με τον Κώστα Βογιατζή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, καθώς και με αντιπροσωπεία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.).
Συνάντηση του ALT.GR με τον Κώστα Βογιατζή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης
Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης του νομού συγκεντρώνεται στην πόλη της Ξάνθης και εργάζονται σε μεγάλα εργοστάσια στην βιομηχανική περιοχή. Μας μίλησε πιο συγκεκριμένα για τον όμιλο των «Πλαστικών Θράκης».
«Πλαστικά Ξάνθης»
Πρόκειται για όμιλο με υψηλή κερδοφορία με 14 εταιρίες σε 4 ηπείρους, στην Ξάνθη έχει 8 εργοστασιακές μονάδες με περίπου 800 άτομα προσωπικό, υπάρχει ο διαχωρισμός σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, με τους παλιούς ν’ αμείβονται με συμβάσεις και μισθούς στα προ κρίσης επίπεδα και με τους νέους με την ΕΓΣΣΕ.
Την περίοδο της καραντίνας εκμεταλλευόμενη την έλλειψη σε είδη υγειονομικής προστασίας, έστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα γραμμή παραγωγής ιατρικών μασκών με προσλήψεις 40-50 ατόμων. Δραστηριοποιείται ακόμη και σε κηπευτικά είδη με ένα θερμοκήπιο 120 στρεμμάτων από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων. Εκεί από τους 120 εργαζόμενους οι μισοί περίπου είναι εποχικοί.
Βιομηχανία “SUNLIGHT”
Στη συνέχεια μας μίλησε για την εταιρεία SUNLIGHT που έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα, με το 95% της παραγωγής να φεύγει στο εξωτερικό, σε πάνω από 100 χώρες και είναι συμφερόντων ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Η εταιρία κατασκευάζει μπαταρίες υποβρυχίων και τορπιλών, άρα έχει σχέση με την πολεμική βιομηχανία. Είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του NATO secret. Είναι μέλος ενός επιχειρηματικού ομίλου με πάνω από 6.000 εργαζόμενους σε 5 χώρες, με 7 εταιρείες σε διαφορετικούς κλάδους (μπαταρίες, λιανικό εμπόριο, διανομή προϊόντων τεχνολογίας, εταιρεία παραγωγής υπηρεσιών επιχειρηματικού λογισμικού, κινητή τηλεφωνία στην Πολωνία, εταιρεία χορήγησης δανείων στη Φινλανδία).

Η εταιρία έχει επενδύσει 20 εκατ. για την κατασκευή εργοστασίου στην Κομοτηνή που ανακυκλώνει μπαταρίες, με δυναμικό 50 εργαζομένων, όπου πριν 2 χρόνια έγινε και σοβαρό εργατικό ατύχημα. Επίσης ανοίγει νέο εργοστάσιο στην Βερόνα της Ιταλίας με εργατικό δυναμικό αρχικά 20 άτομα με στόχο να φτάσει τα 70. Θα έχει ως αντικείμενο την συναρμολόγηση μπαταριών, με πρώτες ύλες από την Ελλάδα.
Το 2012 έγινε μείωση στους μισθούς των εργαζομένων περίπου στο 10% λόγω μείωσης κερδών της εταιρίας, με την υπόσχεση ότι όταν θα φτιάξουν τα πράγματα, τα χρήματα θα επιστραφούν, κάτι που φυσικά δεν τηρήθηκε.

Την περίοδο ξεσπάσματος της πανδημίας έβαλε μεγάλο μέρος των τμημάτων σε αναστολή από μέσα Απριλίου έως 31 Μάη και μετέπειτα έως τον Σεπτέμβριο.
Λόγω της χρήσης μολύβδου στην κατασκευή μπαταριών, έχει παρατηρηθεί η προσβολή των εργαζομένων από μολυβδίαση, παρόλο που τηρούνται όπως λένε οι συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας. Αποτέλεσμα των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας είναι η «ανακύκλωση» των εργαζομένων με αποχωρήσεις κι απολύσεις.
Την 1η Μάη του 2018 κάηκε μεγάλο μέρος της βιομηχανικής μονάδας, και έκτοτε επιδοτήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι μισθοί των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, παίρνοντας και 140 εκατ. Από ασφαλιστικές εταιρίες. Υπήρξε προφανώς μεγάλη μόλυνση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, η οποία όμως με μετρήσεις του Πολυτεχνείου Ξάνθης, υποτιμήθηκε από τη κυβέρνηση.
Άλλοι χώροι εργασίας στη Ξάνθη – Έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων
Στην E-VALUE του ομίλου COSMOTE, διατηρεί τηλεφωνικό κέντρο με 600 εργαζόμενους με την εκμετάλλευση να σπάει κόκκαλα. Οι συμβάσεις στο 80% των εργαζομένων είναι ενός μήνα μέσω ιδιωτικών εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, με 4ωρες, 6ωρες συμβάσεις.

Μέσα στο 2020 έχουμε έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων στο Ν. Ξάνθης αυτά που γνωρίζουμε είναι 5 θανατηφόρα (2 στο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, 1 στην ΕΛΛΗΝ. ΒΙΟΜΗΧ. ΖΩΟΤΡΩΦΩΝ, 1 στον υποσταθμό της ΔΕΗ, 1 οδηγός delivery) ενώ γίνονται πολλά σε εργοστάσια που δεν κοινοποιούνται και δεν γνωρίζουμε, που είναι απλοί ή σοβαροί τραυματισμοί. Στις 1 Σεπτέμβρη είχαμε και τον θάνατο 2 εργαζομένων από την μειονότητα, ο ένας ήταν από τον Ίασμο του Ν. Ροδόπης και το δυστύχημα έγινε στους σιδηρόδρομους του Ασαφένμουργκ της Γερμανίας.
Οι οικοδόμοι στη προσφυγιά
Στον κλάδο της οικοδομής εργάζονταν περίπου 6000 οικοδόμοι, κύρια από την μειονότητα. Σήμερα η ανεργία στον κλάδο παρουσιάζει ποσοστό πάνω του 90%. Πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκά κράτη όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία. Η μετακίνηση γίνεται μέσω δουλεμπορικών γραφείων, που παίρνουν υψηλή προμήθεια ανά εργαζόμενο, με «χτυπημένα» μεροκάματα, δουλειά 6 ή 7 ημερών, και ορισμένες φορές χωρίς ασφάλεια (Κατάρ).

Συνάντηση του ALT.GR με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.)
Το ALT.GR κατά την επίσκεψη στην πόλη της Ξάνθης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ένωσης, Βάιο Τσαπρούνη, Ανθυπολοχαγό, τον Αντιπρόεδρο Βασίλη Μακέδο Επιλοχία ΕΠΟΠ και τον Ηρακλή Λαμπέα, Ανθυπίλαρχο.

212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Ξάνθης
Μας έκαναν γνωστό ότι το 212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Ξάνθης (ΚΙΧΝΕ), αντιμετωπίζει ζητήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και τα μέλη της Ένωσης θεωρούν ότι οι ειδικότητες που υπηρετούν σε αυτό σήμερα, δεν επαρκούν για τις ανάγκες του στρατιωτικού προσωπικού της περιοχής της Ξάνθης. Εκτιμούν ότι χρειάζεται αναβάθμιση σχετικά με τις ειδικότητες που λείπουν και αυτός είναι ο λόγος όπου το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκάζεται να μετακινείται στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης ή της Θεσσαλονίκης, που είναι στελεχωμένα με ειδικότητες ιατρών που δεν υπάρχουν στο 212 ΚΙΧΝΕ της Ξάνθης.

Όπως μας δήλωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, στην Ξάνθη, το μόνο που καταφέρνει το 212 ΚΙΧΝΕ είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να ολοκληρώσουν την ετήσια υγειονομική εξέτασή τους.
Μεταθέσεις και μέριμνα
Η συζήτηση με τα στελέχη περιστράφηκε στο θέμα των μεταθέσεων των στρατιωτικών. Θεωρούν ότι ο στρατιωτικός καθώς και η οικογένειά του θα πρέπει από τον Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, να γνωρίζουν που θα μετακινηθούν με τις ετήσιες μεταθέσεις. Με αυτό τον τρόπο η οικογένεια του στρατιωτικού θα κάνει τον προγραμματισμό της, σχετικά με την εγγραφή των τέκνων τους στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία που πρόκειται να φοιτήσουν τα τέκνα τους.
Επίσης μας τόνισαν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος μοριοδότησης για τη διαμονή των οικογενειών σε στρατιωτικά οικήματα.
Τα κριτήρια να είναι κοινωνικά (π.χ ο αριθμός των τέκνων) και οικονομικά (π.χ αν η σύζυγος του εργάζεται ή όχι) και όχι ο βαθμός.

Ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν με τους παιδικούς σταθμούς και ότι στην Ξάνθη υπάρχει ένας παιδικός σταθμός για τα παιδιά των στρατιωτικών. Ακόμη ότι η οικογένεια με δύο στρατιωτικούς δεν δικαιούται voucher λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό έχει συνέπεια το παιδί της οικογένειας των στρατιωτικών να μη γίνεται δεκτό στους παιδικούς σταθμούς και να επιβαρύνεται το εισόδημά της με τα τροφεία σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Ακόμη μας τόνισαν ότι αν σε μια οικογένεια η σύζυγος είναι στρατιωτικός δεν δικαιούται voucher.
Επεσήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την περίοδο με φαινόμενα συνωστισμού στις μονάδες, στους θαλάμους, στο Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ), στα εστιατόρια, στις μετακινήσεις.
Μας τόνισαν ότι στην περιοχή της Ξάνθης στην αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας στους στρατιωτικούς χορηγήθηκαν ελάχιστες ποσότητες από υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό και στην πορεία χορηγήθηκε μια μάσκα και τίποτε άλλο.

Ακόμη έθιξαν το πρόβλημα της χορήγησης στολών κάτι που έχει να πραγματοποιηθεί από το 2015. Θεωρούν ότι το έκτακτο κονδύλι ύψους 15 εκ. ευρώ, που θα δοθεί για την οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στελέχη θα το διαθέσουν για την αγορά στολών, αφού τουλάχιστον για μια πενταετία δεν έχουν πάρει στολές που δικαιούνται.
Επεσήμαναν για μια ακόμη φορά τη διεκδίκησή τους σχετικά με την καταβολή των νυχτερινών και των υπερωριών τους, αίτημα που θεωρούν ότι είναι δίκαιο πέρα για πέρα, διότι προσφέρουν εργασία χωρίς αυτή να αμείβεται και παρά τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί για την πληρωμή των νυχτερινών και των υπερωριών τους.
Για τα συνταξιοδοτικά θέματα των Επαγγελματιών Οπλιτών
Επίσης στη συζήτηση τέθηκε το σοβαρό θέμα που απασχολεί χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τα συνταξιοδοτικά θέματα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).
Τονίστηκε ότι σύμφωνα με το νόμο Ν.2936/2001 ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών είναι σε συνάρτηση με τις διατάξεις συνταξιοδότησης των ομοιόβαθμων Μόνιμων Υπαξιωματικών μη Παραγωγικών Σχολών. Ακόμη με βάση το ΝΔ 445/1974 προβλέπεται ότι ο καταληκτικός βαθμός των ΕΠ.ΟΠ. θα είναι αυτός του Αρχιλοχία, για αυτούς που συμπληρώνουν το πεντηκοστό (50ο) έτος της ηλικίας τους και αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση.

Τέλος με βάση τον τελευταίο νόμο Ν.3865/2010 που ρυθμίζει ζητήματα συνταξιοδοτικών ζητημάτων του Δημοσίου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Ωστόσο όπως επεσήμαναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, υπάρχουν Επαγγελματίες Οπλίτες, που έχουν προσληφθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2001, ορισμένοι από αυτούς ήταν είκοσι οκτώ χρονών, με αποτέλεσμα και σύμφωνα με τις παραπάνω νομοθετικές διατάξεις, σε ηλικία πενήντα ετών θα αποστρατευτούν χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Την Πέμπτη 15 Οκτώβρη θα δημοσιευθεί το Β΄Μέρος της επίσκεψης στην Ξάνθη με τη συνάντηση με φαντάρους από στρατόπεδα της Ξάνθης, τη δημοσίευση επιστολής φαντάρων για την τιμωρία των Χρυσαυγητών και τη συνάντηση με τη Δήμητρα Καραγιαννίδου, μέλος του ΔΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης.