Το ALT.GR στην Ξάνθη Μέρος Β΄

Η Ξάνθη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης
Φώτο Αρχείου / Η Ξάνθη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη συναντήθηκε με τη Δήμητρα Καραγιαννίδου, μέλος του ΔΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, με φαντάρους από στρατόπεδα της Ξάνθης.

Συζήτηση με τη Δήμητρα Καραγιαννίδου, μέλος του ΔΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, εκλεγμένη με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Ένα από τα πρώτα θέματα που έθιξε η Δήμητρα Καραγιαννίδου είναι ότι στα γυμνάσια της Ξάνθης ο μέσος όρος (!)  μαθητών ανά τμήμα είναι πάνω από 25… Αντίστοιχα σε πολλά τμήματα νηπιαγωγείων στον Δήμο Ξάνθης, ενώ στα περισσότερα τμήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στον Δήμο Ξάνθης οι μαθητές είναι πάνω από 20 ενώ και όπου υπάρχουν λιγότεροι μαθητές αυτό γίνεται γιατί οι αίθουσες δεν χωράνε περισσότερους…

Μαθητές - Εκπαιδευτικοί - Συνδικάτα - Κινητοποίηση στη Ξάνθη / 2020
Φώτο Αρχείου / Μαθητές στην Ξάνθη – 2020

Κενά στις καθαρίστριες

Μας είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει μια συμβασιούχα καθαρίστρια για 6,5 ώρες, ενώ στην πλειοψηφία των σχολείων  (και σε όλα τα νηπιαγωγεία της Περιφερειακής Ενότητας και  τα σχολεία της υπαίθρου) μόνο για 3,5(!) ώρες (σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης υπάρχουν 113 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης και 43 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, σε Τόπειρο και Μύκη μόνο από μία πλήρους απασχόλησης!)…

Μεταφορά μαθητών χωρίς μέτρα

 Στη μεταφορά των μαθητών προβλέπεται 100% πληρότητα σε λεωφορεία και ταξί (που πολλές φορές μεταφέρουν και 4 μαθητές από διαφορετικούς δήμους, όπως στα  ειδικά σχολεία). Δεν είναι τυχαίο που η κατάληψη στο γυμνάσιο Πολυσίτου είχε αυτό το βασικό αίτημα…

Μαθητές - Εκπαιδευτικοί - Συνδικάτα - Κινητοποίηση στη Ξάνθη / 2020
Φώτο Αρχείου / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Ξάνθη – 2020

Τα 7 Νηπιαγωγεία – Σχολική στέγη

Στη συνέχεια μίλησε για τα 7 νηπιαγωγεία του Δήμου Ξάνθης και τα προβλήματα που βιώνουν με τραγικό τρόπο νήπια,  γονείς και νηπιαγωγοί τον τραγέλαφο της θεσμοθέτησης 2χρονης προσχολικής αγωγής χωρίς δαπάνη για το δημόσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ  και της διαχρονικής απραξίας των δημοτικών αρχών της ΝΔ για τη σχολική στέγη…

Οι προκάτ αίθουσες που ήταν να είναι τοποθετημένες από την αρχή της χρονιάς δεν ήρθαν. Τα 2 τμήματα του 9ου Νηπιαγωγείου στεγάζονται σε αίθουσες του 9ου Δημοτικού. Τα 2 τμήματα του 6ου Νηπιαγωγείου στεγάζονται σε αίθουσες παιδικών σταθμών με μεταφορά των νηπίων με λεωφορείο. Το 1ο τμήμα του 5ου Νηπιαγωγείου σε προκάτ αίθουσα Γυμνασίου (!) και το άλλο σε αίθουσα του 5ου Δημοτικού. Τα 2 τμήματα του 4ου Νηπιαγωγείου στεγάζονται σε γυμναστήριο και προθάλαμο. Το 1ο τμήμα του 3ου Νηπιαγωγείου στον προθάλαμο, το 1ο τμήμα  του 2ου Νηπιαγωγείου σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού. Τα νήπια στο 15ο Νηπιαγωγείο ακόμα περιμένουν  τι θα γίνει… Μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο άρχισαν να έρχονται οι προκάτ αίθουσες που προφανώς κι αυτές σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζουν παιδαγωγικούς όρους.

Μαθητές - Εκπαιδευτικοί - Συνδικάτα - Κινητοποίηση στη Ξάνθη / 2020
Φώτο Αρχείου / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Ξάνθη – 2020

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα της σχολικής στέγης και μας είπε ότι είναι πολύ οξυμένο. Χρειάζεται να ανεγερθούν κτήρια για το 18ο Δημοτικό (συστεγάζεται με το 9ο), για το 4ο ΓΕΛ (συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο), για το 20ο ΔΣ (συστεγάζεται με το 15ο ΔΣ), για το 8ο Γυμνάσιο (στεγάζεται στον ΟΑΕΔ), για το Μουσικό Σχολείο, ενώ ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία η κατάσταση είναι τραγική, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Κενά στους εκπαιδευτικούς

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς είναι ιδιαίτερα στη β’ Βάθμια τεράστια. Στην δευτεροβάθμια αυτή τη στιγμή λείπουν 75  εκπαιδευτικοί, οι μαθητές σχολάνε νωρίτερα, ενώ πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΠΑΛ Γλαύκης με καλυμμένες μόλις το 30% των διδακτικών ωρών!

Κενά στην πρόληψη για την πανδημία

Αντί να γίνονται με κρατική ευθύνη δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας. Κάθε μέρα γίνονται στην Ξάνθη  300 – 500 τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά της Ξάνθης, μέχρι 40 στο Νοσοκομείο και 30 από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων εβδομαδιαία.

Μαθητές - Εκπαιδευτικοί - Συνδικάτα - Κινητοποίηση στη Ξάνθη / 2020
Φώτο Αρχείου / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Ξάνθη – 2020

Εισαγγελέας για τους αγωνιζόμενους μαθητές

Η εκπαιδευτικός μας τόνισε ότι προκλητική ήταν η εισαγγελική παρέμβαση το προηγούμενο διάστημα για τις καταλήψεις. Η εισαγγελία ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να δώσουν ονόματα μαθητών και η Τοπική Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) το κατήγγειλε.


Συζήτηση με φαντάρους που υπηρετούν στην Ξάνθη

Στα πλαίσια της επίσκεψης μας στην Θράκη είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε από κοντά και να συζητήσουμε με φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους στο νομό Ξάνθης. Το alt.gr θα συνεχίσει τις αποστολές που ξεκίνησαν από τη Λήμνο, ώστε να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα, τις αγωνίες των φαντάρων αλλά και τον αγώνα που δίνουν για μια αξιοπρεπή θητεία με δικαιώματα.

Συγκεκριμένα συζητήσαμε με φαντάρους του 724 ΤΜΧ στους Τοξότες της Ξάνθης, του Στρατοπέδου “Λοχαγού Αποστολίδη” που βρίσκεται η έδρα του Δ’ ΣΣ και του 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης.

212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης
Φώτο Αρχείου / 212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης

Οι φαντάροι μας μετέφεραν τους προβληματισμούς τους για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μέσα κι έξω απ’ τα στρατόπεδα, ενώ μας είπαν για μια σειρά προβλημάτων που δυστυχώς συνοδεύουν την καθημερινότητά τους.

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού άλλαξε πολλά δεδομένα στην καθημερινότητα μας, προσαρμοστήκαμε γρήγορα, δείξαμε την περίφημη “ατομική ευθύνη” μας, αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν κλείσαμε τα μάτια ούτε περιμένουμε να λογαριαστούμε στη δευτέρα παρουσία με τις τεράστιες ελλείψεις, τα ανεπαρκή μέτρα και το περιφρονητικό ύφος ότι φταίμε εμείς.

Στρατιώτες Τεθωρακισμένων, Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες Τεθωρακισμένων, Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi

Το σκηνικό αυτό δεν έμεινε εκτός των στρατοπέδων

Νάσος: Όταν παρουσιάστηκα στις 10 Μάρτη, μόλις είχα μάθει ότι έκλεισαν τα σχολεία. Παρακολουθούσαμε κάπως γρήγορα να παίρνονται περιοριστικά μέτρα αλλά στο στρατόπεδο μας μείναμε απλώς στις συστάσεις τύπου “Παπαδόπουλου” να πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά. Αντισηπτικά ούτε για δείγμα. Ο στρατός βρέθηκε απροετοίμαστος και χρειάστηκε να ζητήσουμε πολλές φορές στην αναφορά να προμηθευτούμε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για να δούμε αποτέλεσμα. Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, τα αιτήματά μας για αύξηση των μέτρων υγιεινής στη μονάδα μας πάρθηκαν έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Αν είναι δυνατόν για αυτονόητα πράγματα να πρέπει να φτάσει το θέμα μέχρι το κοινοβούλιο για να λυθούν.

Ο Θοδωρής και ο Γιώργος παρουσιάστηκαν με την ΕΣΣΟ του Ιουλίου. Τους ρωτήσαμε ποια ήταν η κατάσταση 4 μήνες μετά και με τα κρούσματα στην Ελλάδα να έχουν περιοριστεί.

Γιώργος: Παρουσιάστηκα μαζί με το Θοδωρή στο Πετροχώρι, εκεί μας θερμομέτρησαν στην είσοδο και μας έδωσαν μόνο μάσκες. Όπως μάθαμε από παλιότερους φαντάρους στην προηγούμενη σειρά είχε χορηγηθεί μία μικρή σακούλα με μερικές μάσκες κι ένα αντισηπτικό.

Στρατιώτες άρματα Πετροχώρι Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / Άσκηση στη Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi

Θοδωρής: Το φοβερό είναι ότι όταν μπήκαμε στο ΣΥΠΟ στο Πετροχώρι μας θερμομέτρησαν κατά την είσοδό μας στο στρατόπεδο ενώ το ίδιο βράδυ που μεταφερθήκαμε στη μονάδα μας στους Τοξότες δεν μας θερμομέτρησαν. Τεστ δεν έγιναν. Ενώ τα τεστ που έγιναν στην ΕΣΣΟ του Σεπτέμβρη δεν ανακοινώθηκαν ποτέ στους φαντάρους.

Γιώργος: Εν τω μεταξύ εμείς ξεκινήσαμε την βασική εκπαίδευση τηρούνταν κάποια μέτρα αλλά όπως διαπιστώναμε συνεχώς – μέχρι που μας το είπε και ένα στέλεχος- όλα αυτά αφορούσαν στο “φαίνεσθαι”. Να μην γίνει κάποια ξαφνική έφοδος από ανώτερο και εκτεθούν.

Θοδωρής: Η υποκρισία γενικότερα φάνηκε στις καθημερινές αντιφάσεις. Απ’ τη μία παίρναμε αναφορά με αποστάσεις και μετά μπαίναμε στα Στάγιερ 12-14 άτομα. Φορούσαμε μάσκες, σωστά, στην “Καναδέζα”. Ενώ σε άλλες μονάδες στο Πετροχώρι θαλαμίζονταν οι νεοσύλλεκτοι πάρα πολλοι σ’ ένα μικρό θάλαμο.

΄Δ Σώμα Στρατού, Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / ΄Δ Σώμα Στρατού, Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi

Νάσος: Αυτά λίγο έως πολύ συμβαίνουν σε όλες τις μονάδες τις περιοχής. Σε εμάς ενώ στην αρχή γινόντουσαν πολύ συχνά απολυμάνσεις – από φαντάρο- αργότερα διακόπηκαν, ενώ μάσκες δεν είδαμε ποτέ.

Η απογοήτευση των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους μεγαλώνει καθώς περνάει ο καιρός και τα μέτρα ατονούν ή συνεχίζουν να απουσιάζουν.

Ρωτήσαμε τον Θοδωρή και τον Γιώργο πως περνούν τον ελεύθερο χρόνο στη μονάδα τους. (Όχι ότι δεν περιμέναμε την απάντηση)

Θοδωρής και Γιώργος: Στον ελεύθερο μας χρόνο μεταξύ άλλων θέλουμε να αθλούμαστε, να γυμναζόμαστε.Ωστόσο, δεν υπάρχει ιατρός στη μονάδα οπότε μας απαγορεύουν την άθληση λόγω του κινδύνου του τραυματισμού. Παρ’ όλο που το έχουμε ζητήσει αρκετές φορές δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα έως τώρα.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι στους Τοξότες είναι το κόστος των πλυντηρίων. Μιας και η διαχείριση είναι σε ιδιώτη κι όχι στο στρατό, οι φαντάροι αναγκάζονται να πληρώνουν 3,5€ ανά πλύση. Θυμίζουμε ότι με σχετική διαταγή του ΓΕΣ οι στολές παραλλαγής που χορηγεί ο στρατός έχουν μειωθεί σε 2 από 3 που ήταν παλιότερα. Αποτέλεσμα να αυξάνεται η συχνότητα που πρέπει να πλένουν οι φαντάροι τα ρούχα τους και άρα να αυξάνεται το κόστος.

Μεγάλη η ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την παρουσία του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, στα μέσα Σεπτέμβρη οι φαντάροι απ’ τους Τοξότες είχαν καταγγείλει με επιστολή τους στο alt.gr την κοινή άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη με τους ΝΑΤΟϊκούς. Συζητήσαμε μαζί τους λόγους που τους οδήγησαν σ’ αυτή την ενέργεια.

κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης
Φώτο Αρχείου – 14/9/2020 με 18/9/2020, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης / Πηγή: Eurokinissi

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά ” Τέτοιες ασκήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και την προστασία των συνόρων. Είναι «πρόβες πολέμου“. Ενώ συνέχισαν, λέγοντας πως ” ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από τέτοιου είδους συνεκπαιδεύσεις παρά μόνο αύξηση του κινδύνου εμπλοκής της χώρας μας. Δεν γίνεται να ξοδεύει το ελληνικό κράτος δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, να ετοιμάζει υπέρογκους εξοπλισμούς και την ίδια ώρα να μας δίνει το εξευτελιστικό ποσό των 8,62€ και να μας βάζει να πληρώνουμε ακόμη και για να πλένουμε τα ρούχα μας”.

Οι στρατιώτες της Ξάνθης δεν πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή. Μάλιστα, βλέπουν τον αρνητικό του ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ρωτήσαμε τους φαντάρους πως βλέπουν αυτές τις εξελίξεις και μας απάντησαν:

“Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μας είναι πρόκληση σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παίζουν βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες μας ενώ ταΐζουν την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει τη σφραγίδα τους αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα μιλάνε για «αμφισβητούμενα ύδατα» σπρώχνοντας για συμβιβασμό και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.”

Συνεκπαίδευση με τις ΗΠΑ το Σεπτέμβρη 2020 Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης
Φώτο Αρχείου – Συνεκπαίδευση με τις ΗΠΑ το Σεπτέμβρη 2020 Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης / Πηγή: Eurokinissi

Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας

“Όλοι ομολογούν ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου οι δήθεν «σύμμαχοι» θα παίξουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Το τραπέζι του «διαλόγου» που στρώνει το ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά είναι το κρεβάτι του Προκρούστη για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, μας λένε οι στρατιώτες.

Δείτε ακόμα...