Το alt.gr συζήτησε με τον Σπύρο Κυανούρα που υπηρετεί τη θητεία του στην Αλεξανδρούπολη

φάρος αλεξανδρούπολης
Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης

Το ALT.GR συνάντησε τον Σπύρο Κυανούρα στρατιώτη από την 644ΜΚ/ΤΠ της Αλεξανδρούπολης και συνομίλησε μαζί του για τις πρώτες μέρες της θητείας του.

Σπύρο, πότε παρουσιάστηκες;

Παρουσιάστηκα ως εξ αναβολής στο “Στρατόπεδο Προκοπίδη” στο 501 ΜΚ ΤΠ. Μετά από 10 μέρες τοποθετήθηκα στο “Στρατόπεδο Κανδηλάπτη” στο 644 ΜΚ ΤΠ. Οι πρώτες μέρες σημαδεύτηκαν από τις δυσκολίες που προκαλεί η περίοδος της πανδημίας. Έλλειμμα στην καθαριότητα και διαρκές άγχος αν θα κολλήσουμε τον ιό.

Είχατε θέματα με τον ιματισμό στο ΣΥΠΟ;

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο στρατός καλύπτει όλες τις ανάγκες ρουχισμού, τα σετ είναι δύο, γεγονός που κάνει εύκολα αντιληπτό το ότι δεν επαρκούν ούτε για αστείο. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς το ότι δεν λειτουργούν πλυντήρια μέσα στο στρατόπεδο (όπως ούτε και κουρέας, φυσικά), η κατάσταση δυσκολεύει, αφού αναγκαζόμαστε να πλένουμε τα ρούχα μας επί πληρωμή στις εξόδους μας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεται αυτή την περίοδο στις μονάδες σας;

Μετά από σχεδόν 25 μέρες στη μονάδα, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι φαντάροι είναι τα προβλήματα έλλειψης υποδομών και υλικών για την καθαριότητα, η αβεβαιότητα αναφορικά με τον ιό και τα τεστ, καθώς και η παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων στο στρατόπεδό μας.

Πάρθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Στην μονάδα μας γίνεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας με συχνές παραινέσεις για σωστή χρήση μάσκας και αποστάσεις. Ωστόσο το έλλειμμα αντισηπτικών και δωρεάν μαζικών τεστ, δεν διευκολύνει στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Εξάλλου κανείς δεν ελέγχεται από τεστ κατά την είσοδο του μετά από εξόδους.

Ποια είναι η κατάσταση με τις μετακινήσεις, καλύπτονται τα έξοδα;

Σε σχέση με τα έξοδα μετακίνησης προς τους τόπους καταγωγής, προβλέπεται η γνωστή στρατιωτική έκπτωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε δωρεάν μετακινήσεις. Αυτό προσθέτει περαιτέρω προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση και τη δική μας και των οικογενειών μας. Ιδιαίτερα για τον Έβρο, που οι πτήσεις είναι απαραίτητες για τις μακρινές περιοχές. (Και στις οποίες πτήσεις δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.)

Σπύρο θα θέλαμε να μας πεις τη γνώμη σου για τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε χώρο απόβασης αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων των αμερικανονατοϊκών.

Στο στρατόπεδό μας, αισθανόμαστε στο πετσί μας την παρουσία- απόβαση των Αμερικανών και νατοϊκών, αφού το στρατόπεδο Κανδηλάπτη, αποτελεί σταθμό διεκπεραίωσης και τόπο στρατοπέδευσης για τα στρατεύματα των δολοφόνων, που έρχονται εδώ για να περικυκλώσουν τη Ρωσία, κάνοντας τη χώρα μας πιθανό στόχο. Η αστική τάξη της χώρας έχει μερίδιο στην πίτα των αγωγών και αγορών και δεν έχει τυχαία αυτή τη σχέση με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στα καθ’ ημάς είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή, στη συνείδηση της συντριπτική πλειοψηφία των φαντάρων, αλλά και κάποιων στελεχών, οι οποίοι γνωρίζουν τι θέλει εδώ το ΝΑΤΟ και γιατί “φιλοξενείται” από το ελληνικό κράτος. Αυτό που πρέπει να απαιτηθεί είναι να φύγουν τώρα οι φονιάδες από το ελληνικό έδαφος.

Δείτε ακόμα...