Το Αζερμπαϊτζάν επισκέπτεται ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Η διεθνής και περιφερειακή δομή ασφάλειας διακυβεύεται και απειλείται από το Ιράν δήλωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ξεκινώντας σήμερα το πρωί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν αξιοποιώντας την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο Μπακού και την Τεχεράνη.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος είπε πως η επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν , όπου το Ισραήλ άνοιξε τον Μάρτιο πρεσβεία σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράν, «είναι ένα όνειρο που βγαίνει αληθινό για μένα και τη χώρα μου».

Ο Αζέρος ομόλογός του Ιλχάμ Αλίεφ σχολίασε πως η ισραηλινή πρεσβεία που εγκαινιάστηκε προ δύο μηνών στο Μπακού «δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για στενότερη αλληλεπίδραση» στις διμερείς σχέσεις.

Μετά τη σημαντική βοήθεια σε ισραηλινά drones (και όχι μόνον) που πρόσφερε το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν το 2020 κατά την σύγκρουση με την Αρμενία για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αλίεφ φρόντισε να εξάρει τη «στενή διμερή αμυντική συνεργασία» επισημαίνοντας πως χάρη σε αυτή η χώρα του απέκτησε πρόσβαση «σε σύγχρονο ισραηλινό εξοπλισμό για πολλά χρόνια» αλλά και βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των αζερικών ενόπλων δυνάμεων.

Συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής.

Δείτε ακόμα...